Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor guide: Trädgårdskalender för hela säsongen (mars-aug)

Stor trädgårdskalender för hela säsongen så att du kan maxa både grönsaksland och trädgård!

Äntligen kommer ljuset tillbaka och hela trädgårdssäsongen ligger framför oss.
Äntligen kommer ljuset tillbaka och hela trädgårdssäsongen ligger framför oss. Foto: GETTY IMAGES

Åh, vad vi längtar ut nu! Efter mörker och kyla börjar det äntligen grönska igen. Det är bara att ta fram spaden och sätta igång! amelia guidar dig till en blomstrande trädgård, hela vägen från mars till augusti.

 

Trädgårdskalender - gör det här i mars:

Väck dina pelargoner

Nu är det dags att plocka fram pelargonerna från vinterförvaringen. Klipp ner plantorna och ge dem ny jord och en större kruka om de står trångt. Placera sedan pelargonerna i ett varmt och soligt fönster i avvaktan på våren. Vattna sparsamt i början. Du ska se att de strax sätter fart och börjar växa. I maj kan pelargonerna flyttas ut på trappan på dagarna, men då gäller det att komma ihåg att täcka över dem eller ta in dem om det blir frost.

 Lugna dig med sådden!

I mars kan man börja förså sommarblommor och grönsaker. Men läs noga på påsarna. Ett vanligt misstag är att man blir så ivrig att komma igång att man sår för tidigt. Då blir plantorna rangliga, och när de är stora nog för att planteras ut är det fortfarande för kallt ute. När fröna grott och plantorna fått sitt första bladpar är det dags att skola om dem, det vill säga sätta dem glesare eller en och en i en kruka med mer näringsrik jord. Vattna försiktigt så att jorden packas kring rötterna. Att så sina egna växter är både billigt och roligt, tänk att ha lyckats dra upp en morot eller en solros från frö!

När plantorna börjat få blad är det dags att skola om dem.
När plantorna börjat få blad är det dags att skola om dem. Foto: amelia

Räfsa­ ­gräsmattan

På våren vill vi ut och göra fint. Räfsa gräsmattan för att få bort visset gräs och nedfallna grenar. Kratta in löv under buskar och i rabatter. Passa på att så nytt gräs om det behövs på något ställe.

Städa lagom i rabatterna

I mars kan man klippa ner fjolårets vissna perenner. Finfördela klippet och låt det förmultna direkt i rabatten eller lägg det på komposten. Lägg gärna på lite jord, färdig kompost eller ett täcke av löv. Då snabbas nedbrytningsprocessen på och det lösa materialet blåser inte iväg. Är det torrt? Vattna igenom rabatterna.

 Förbered grönsakslandet

När jorden har torkat upp såpass att den inte klibbar fast vid spaden säger man att den reder sig. Då är det dags att fixa till grönsakslandet inför odlingssäsongen. Gräva eller inte gräva? Ja, det finns olika skolor. Vi vill hur som helst skapa en lucker, näringsrik och lättarbetad jord. Ett sätt är att gräva om jorden samtidigt som man tillför färdig kompost och förmultnad ko- eller hönsgödsel. Efteråt krattas ytan så att den blir plan. 

Gör en skiss över grönsakslandet med de olika grödorna inritade, då blir det lät­tare att hålla ordning på sådderna.

Gräv om jorden och tillför färdig kompost och gödsel så blir den näringsrik inför sommaren.
Gräv om jorden och tillför färdig kompost och gödsel så blir den näringsrik inför sommaren.

Beskär träd och buskar

Det är beskärningstider. Det går bra att beskära i juli, augusti och september också, men då är det ofta så mycket annat att göra i trädgården. Nu finns tiden och ­lusten. Fråga dig först varför du ska beskära, hittar du ett bra svar så sätt igång! Om inte – vänta till ett annat år. Ett bra svar kan vara att fruktträdet ska ge mer frukt, att busken ska få en finare form eller att den helt enkelt har blivit för stor. Sträva efter balans, så att det inte ser ut som om trädet eller busken tippar åt något håll. Tar du bort en stor gren på ena sidan kan du behöva ta något på den andra också. Börja med de stora grenarna och finputsa sedan. Använd bra och vassa verktyg, så att du inte trasar sönder grenarna.

Så här beskär du fruktträd bäst

Ta bort döda och skadade grenar.

Ta bort grenar som växer inåt.

Skapa en fin form och en luftig krona.

Knoppen före snittet visar åt vilket håll den nya grenen kommer att växa.

Lägg snittet ovanför grenkragen, upphöjningen där grenen lämnar stammen. Grenkragen ska vara kvar, då läker trädet bättre.

Tänk på att lönnar och björkar ska inte beskäras i mars. Inte heller körsbär och plommon, dem tar man efter blomning eller efter skörd. Barrväxter bör man också vänta med eftersom de är känsliga för vårsol.
Tänk på att lönnar och björkar ska inte beskäras i mars. Inte heller körsbär och plommon, dem tar man efter blomning eller efter skörd. Barrväxter bör man också vänta med eftersom de är känsliga för vårsol. Foto: amelia

 

Trädgårdskalender – gör det här i april:

Plantera för hela säsongen

Våren är en bra planteringstid. Då hinner växterna rota sig innan det blir varmt och torrt. Försök få med hela säsongen, även höstblommande perenner som astrar och rudbeckior. Utbudet i plantskolorna är som störst på våren. Finast i butiken är de försommarblommande perennerna. De höstblommande kan se små och pyttiga ut och är därför lätta att missa. Men, tro mig, du kommer att känna dig så nöjd och rik på blomning när augusti och september kommer. 

Plantera i grupper, inte en och en av varje växt, det kan lätt bli plottrigt. Tänk att du ska skapa ett mönster, som i en väv. Låt samma växt återkomma på flera ställen, det skapar lugn och harmoni. 

Fixa gratis plantor

Så fort tjälen har gått ur marken går det bra att dela höstblommande perenner, som kärleksört, höstanemon och astrar. På så sätt får man fler av samma sort, vilket är både billigt och snyggt. Och de kan blomma redan i år! Dela på ett skonsamt sätt genom att ta två grepar, sätt dem mitt i plantan och bänd åt två håll. Det går även bra att använda spade. 

Perenner som är lätta att dela

Jättedaggkåpa

Vårkrage

Funkia

Nepeta

Nävor

Alunrot

Kinesisk kärleksört

Att dela på höstblommande perenner gör att du får fler blommor av samma sort – ekonomiskt!
Att dela på höstblommande perenner gör att du får fler blommor av samma sort – ekonomiskt! Foto: amelia

Dela vårlökarna

Alltifrån snödroppar till påskliljor går att dela. På så sätt får man fler blommor. Detta görs när det har blivit många lökar intill varandra och ser trångt ut. Gräv upp och dra isär samlingen med lökar och plantera ut dem var för sig, då kan de lät­tare sprida sig. Gör detta när blommorna har vissnat men medan bladen fortfarande är gröna. Gödsla gärna lite i samband med planteringen, luckra i jorden och vattna om det behövs. Att det är dags för delning av narcisser kan man se genom att det blir mycket blad och lite blommor. 

Dela stora plantor med snödroppar efter blomning. På så sätt kan du få din ”snödroppsmatta” att breda ut sig.
Dela stora plantor med snödroppar efter blomning. På så sätt kan du få din ”snödroppsmatta” att breda ut sig. Foto: amelia

Gödsla – komposten är navet i trädgården

I slutet av april, när det börjar spira rejält i rabatterna, är det dags att gödsla. Man kan till exempel mylla ner väl förmultnad ko- eller hönsgödsel. Passa även på att lägga ut färdig kompost. Komposten är navet i trädgården, där vissna växter blir till ny jord. Kompostjorden ger inte så mycket näring men ökar mullhalten i jorden, vilket gör att växterna trivs bättre.

Bra komposttips

Varva olika material så går processen fortare.

Gräv om då och då för att få in luft.

Klipp större kvistar i mindre delar.

Vattna någon gång om sommaren är torr, då avstannar inte processen.

Använd slutva kompostkärl för ­matavfall.

Koll på ogräset

Ta en runda i trädgården några gånger i veckan under våren och dra upp allt ogräs. Då hinner det aldrig bli övermäktigt. Se bara till att du inte får med små självsådda plantor i farten. Pärlhyacinter kan till exempel se ut som grässtrån de första åren. Om du luckrar i jorden, var rädd om perennernas ömtåliga skott, som sticker upp, så att du inte skadar dem.

Första vårkrukan 

Gör lite extra fint vid entrén. Börja med frosttåliga perenner i glada färger, som penséer. När det blir lite varmare kan man fylla på med förgätmigej, tusensköna och narcisser. Kombinera gärna med något vackert från naturen, som kvistar av björkris, vissna blad, fjolårsgräs eller mossa. Komplettera med en krans av björkris att hänga på dörren.

 

Trädgårdskalender – gör det här i maj:

 Dags för potatis

Sätt potatisen 10 till 15 centimeter djupt med 20 till 25 centimeters mellanrum.  Täck sedan med jord. När plantorna börjar spira är det dags att kupa upp jorden. Det vill säga att man rafsar upp jord mot plantan så att potatisen ligger under ett tjockt lager jord. Det mår knölarna bra av, de sätter fler potatisar och det blir ­lät­tare att hålla undan ogräset. Sedan ­förhind­rar man att det kommer solljus på ­potatisen, så blir de inte gröna. Kupa några gånger under ­säsongen.

Odla potatis – vilken potatis väljer du?

Amadine. Lättodlad, populär fransk delikatesspotatis med tunt skal.
Asterix. Fast och god rödskalig potatis som passar till det mesta. 

Cherie. Bra salladspotatis vars smak påminner om kastanj 

med viss sötma.

Early puritan. Färskpotatis med mjölig karaktär. Skörda till midsommar.

Rocket. Mild och smakrik och en av de tidigaste sorterna.

Rensa för sommarbär

Tidigt på säsongen kan det vara bra att rensa i jordgubbslandet, ta bort alla vissna blad och gallra mellan plantorna om de har hamnat för tätt. 25 centimeter mellan plantorna är lagom. Välj sorter som mognar vid olika tidpunkter, så får du en lång bärsäsong. Hallonlandet är en plats där det gärna blir lite svårrensat om man väntar för länge. Dra upp lite ogräs då och då så blir det mer lättskött.

Välj rätt sort

Tänk på att välja rätt sort av till exempel dahlior, rosor och hortensior för att ­insekterna ska ha någon nytta av dem. Många förädlade sorter är fyllda, och då finns ofta inget att hämta för humlor, bin och fjärilar. 

Mindre maskrosor 

Gillar du inte maskrosor, se till att få med hela pålroten när du rensar, annars ­blommar de strax igen. Använd en liten spetsig spade eller ett maskrosjärn.

Beskär rosor 

Man brukar säga att det är dags att beskära rosorna när björken fått musöron, det vill säga små, gröna blad. Busk- och klätterrosor behöver bara formas och putsas på samma sätt som andra buskar i trädgården. Döda grenar tas bort. 

Rabattrosor beskärs hårdare. Vart­annat år kan man skära ner grenarna så att det bara är 10–15 centimeter kvar och vartannat år 20–40 centimeter.

Låt blasten vara

Klipp av blomstänglarna på lökväxterna efter att de blommat, men låt bladen sitta kvar eftersom näringen måste återgå till löken för att det ska bli någon blomning nästa år. Om du tycker att det ser trist ut, plantera perenner med stora blad som funkia intill så döljs det vissna.

Testa att odla sparris

Det tar några år innan man kan skörda. Det kan vara svårt idag när det mesta ska gå fort och ge resultat direkt. Men tänk dig känslan av att skörda egen sparris! Gör 20 centimeter djupa fåror med en förhöjning i mitten. Sätt plantorna med 30 centimeters mellanrum. 

Att odla sparris tar tid men är väl värt väntan!
Att odla sparris tar tid men är väl värt väntan! Foto: Shutterstock

Skapa magnolia-magi!

Magnolior, ett av de äldsta blommande träden, visar inte sin slösande skönhet hur som helst. Nej, de kräver sin plats om de ska vilja växa på våra breddgrader. 

Placera magnolian varmt, på en lugn och vindskyddad plats. Då utvecklas den bäst. Jorden ska vara humusrik. Blanda i kompost om det behövs, för att få jorden mer luftig och varm. Många magnolior vill ha ett lite lägre pH-värde. Det kan man åstadkomma genom att blanda ner okalkad torv när man planterar.

Välj en magnolia som klarar sig i din växtzon. Om du lyckas beror även på var i trädgården du planterar den. Det är nog det allra viktigaste, att hitta rätt placering. Marken ska inte vara för torr. Det får gärna vara lite fuktigt där magnolian står. Men inte vått, väldigt få växter vill stå i vatten.

Plantera magnolian på våren när jorden har börjat bli varm. Vattna ordentligt ­under den första månaden. Det kan ta ett tag innan magnolian kommer igång och blommar, så ge inte upp! Faktum är att det kan ta flera år.

Flytta inte runt din magnolia, det uppskattar den inte. Helst ska man inte ens trampa på rötterna eller luckra djupt i jorden runt plantan. Magnolior behöver oftast ingen beskärning. Om du ändå vill ta bort grenar, gör det varsamt och ta inte för mycket.

Magnolian bjuder på magnifik skönhet. Tänk på att den behöver skyddad placering.
Magnolian bjuder på magnifik skönhet. Tänk på att den behöver skyddad placering. Foto: amelia

 

Trädgårdskalender – gör det här i juni:

Ut med plantorna! 

Någon vecka in i juni kan man slappna av, sluta oroa sig för kylan, ställa ut pelargoner och förkultiverade plantor. De tuffaste frostnätterna är över, i alla fall i mellersta Sverige, men innan dess kan man behöva täcka frostkänsliga växter. Vänj de små plantorna långsamt vid solen och luften utomhus. Härda dem genom att ställa ut dem en stund varje dag. Gärna i skuggan, undvik direkt solljus.

 Maxa skörden 

Det går att få ut flera skördar per säsong av till exempel sallat, rädisor och spenat. Så i omgångar och se till att plantorna har vatten och näring. 

Gallra i grönsakslandet

Det är lätt att så för tätt. Plantorna ­behöver plats för att kunna växa sig ­kraftiga. Då gäller det att gallra! Så när morots­blasten börjar kika upp ur jorden, ta bort dem som växer för tätt. Om du har plats flyttar du dem till ett annat ­ställe eller ger bort dem. Det är alltid svårt att kasta välmående plantor!

Kläm bladlössen

Ta bort bladlöss på rosorna nu, då hinner de inte föröka sig och ställa till problem längre fram i sommar. Stryk bara lätt med handen över rosknoppen och kläm lössen mellan fingrarna.

Förvaltartid

Under våren förbereder vi och möjliggör blomning. Nu, mitt i sommaren, går det mesta av arbetet i trädgården ut på att underhålla. Att stötta, vattna och rensa där det behövs. Klipp bort det som är ­visset, på så sätt ger du utrymme för nya växter som inte har blommat än. Att ­skapa rabatter som är fina hela säsongen kräver lite planering. Dels en grön bas som alltid är fin och sedan blommor som avlöser varandra och tar över showen. 

 Erbjud stöttning

En del blommor är inte utformade för att klara kraftig blåst eller ett häftigt regn, som riddarsporrar och stockrosor. De ­behöver helt enkelt stöttning, antingen ­genom att man binder upp dem eller att de får stöd i form av pinnar. Andra växter ­behöver stöttning eftersom de har lite för tunga blommor för sitt eget bästa, som vissa pioner. Ge stöd från början så slipper du bli besviken när du en dag kommer ut och de ligger med blomhuvudet platt mot jorden. Dessutom blir det snyggare och mindre påtagligt om du sätter upp stöden så tidigt som möjligt under ­växtsäsongen.

Forma häcken

Juni är en bra månad för häckklippning. Klipp så att häcken blir bredast längst ner, lite konformad alltså. På så sätt får hela häcken sol på sig och man slipper kala delar nedtill. Häckar med genomgående stam, som avenbok och tuja, klipper man inte av i toppen förrän de har nått full höjd.

6 härliga häckar

  Friväxande

Häggmispel

Bukettapel

Syren

Klippta

Måbär

Avenbok

Liguster

 

Trädgårdskalender – gör det här i juli: 

Ge rosorna sällskap

Juli är den stora rosmånaden. Välj robusta sorter som är anspråkslösa och klarar sig själva. Ett bra exempel är honungsrosen som har en enorm växtkraft. Gödsla rosorna några gånger per säsong, när de börjar grönska och när de ska till att blomma. Klipp bort vissna blommor för att stimulera ny knoppbildning. Ge rosorna sällskap som kan dansa runt fötterna på dem, som nävor och daggkåpa, och vackra perenner som stjärnflocka och lavendel som förhöjer rosornas romantiska skimmer.

Tjuva tomaterna

Vill du ha fler tomater ska du konsekvent ta bort de sidoskott som dyker upp i bladvecken, annars tar de kraft från plantan. Detta gäller främst högväxande tomater och växthustomater

 

Trädgårdskalender – gör det här i augusti:

Skörda i augusti

För många är det bästa med trädgård möjligheten att odla egna grönsaker. Att kunna gå ut och skörda det man ska äta. Plocka vinbär, hallon och jordgubbar till frukost. Ta upp potatis till lunch och göra en vacker sallad och skörda tomater när kvällen kommer. Man behöver inte vara självförsörjande, det kan vara en stor tillfredsställelse att bara odla något litet, kanske persilja och dill. Grönkål är tacksamt eftersom den kan skördas sent, ibland hela vintern.

Grönkål kan skördas sent, ibland hela vintern.
Grönkål kan skördas sent, ibland hela vintern.

Komplettera med ­ettåringar för underbar sensommarblomning

Vissa trädgårdar lever upp på sensommaren. Ofta är det trädgårdar med rabatter som har kompletterats med sommarblommor, där perennerna utgör den trygga basen och ettåringarna blir pricken över i. Ettåringarna bidrar med färg och dramatik när en hel del annat har blommat över.

Lång blomning! Många ettåringar, som dahlior, rosenskära och jätteverbena, håller ut länge. Tillsammans med perenner som höstsilverax, höstanemoner, prydnadsgräs och höstastrar kan de mycket väl hålla hov ända in i oktober.

 

Vackra utropstecken! Lite extra omsorg ger mycket tillbaka. Visst, det är en del pyssel med att så frön, skola om plantor och inte glömma att vattna, ta upp dahliaknölar på hösten och sätta ner dem igen på våren. Men tänk på belöningen! 

 

Punktmarkera! Om blomningen i trädgården är skral kan man hjälpa upp helhetsintrycket med sommarblommor i krukor och korgar. Särskilt vid entrén. Sommarblommor växer relativt fort och behöver få både vatten och näring, så det kan vara bra att inte ställa krukorna längst bort på tomten så att det blir krångligt att sköta dem.

 

Gratis plantor! Inte sällan självsår sig ettåringarna och dyker upp av sig själva året efter. Fast kanske inte på samma plats. Själv sår jag aldrig nya ringblommor, de kommer ändå. Och jätteverbenan dyker ofta upp i grusgångarna, liksom vallmon.

Och sedan då?

Trädgårdssäsongen är absolut inte slut i augusti, i stora delar av landet går det alldeles utmärkt att ha blomning in i oktober. Det handlar bara om att välja rätt växter.

På hösten förbereder vi för nästa säsong, sätter lökar och planerar perenner, träd, häckväxter, rosor och andra buskar. Kom ihåg att det är träd och buskar som gör trädgården lummig, blommorna är pyntet!

Ett bra tips är att ta bilder i trädgården under hela säsongen. De kan vara roliga att titta på under hösten och vintern för att få klart för sig vad man vill förbättra. Ofta blir det mer tydligt på ett fotografi än om man går ut och tittar i trädgården.

LÄS OCKSÅ: Har du svårt att sova? Här är 5 växter som ger dig bättre sömn

Konsten att vattna

Att duscha lite snabbt över växterna så att jordytan blir fuktig gör ingen nytta. Vattnet måste ner till rötterna. Bättre då att vattna sällan och rejält, likt ett lång­varigt, stilla sommarregn; en rotblöta. Vattnar man bara lite söker sig rötterna uppåt och plantorna blir klena, då är det nästan bättre att inte vattna alls. Regnar det då och då behöver man inte vattna. Men nysatta plantor måste man förstås hålla efter. Ett bra knep är att luckra i jorden efter vattning, det gör att jorden lät­tare behåller fukten och inte torkar ut. Att luckra kan motsvara en vattning.

LÄS OCKSÅ: Så kan du odla en citronplanta från kärna