Så skyddar du ditt hem mot inbrott i jul – 10 avgörande tips

Under julen ökar inbrotten i tomma hus och lägenheter. Innan du åker i väg på julfirande – ta dig tid att förebygga. Här är 10 saker som gör att tjuven väljer bort just ditt hem.

I villor och radhus sker inbrotten oftast genom fönster, altan – och källardörrar. Därför är det viktigast att du har godkända lås på både dörrar och fönster. De flesta inbrott i lägenheter sker genom lägenhetsdörren. Försök att skaffa en säkerhetsdörr eller förstärk låset och dörrkarmen.

1. Installera ett larm

Ett larm och en klisterlapp på dörren kan göra att inbrottstjuven vänder direkt. Ta hjälp av en auktoriserad återförsäljare och installatör när du ska välja larm.

2. Använd en lampa med timer

En lampa som tänds och släcks vid olika tider är ett bra sätt att skapa liv i hemmet och det kan se ut som att någon är hemma.

3. Ställ tillbaka soptunnan

Om du bor i hus och är borta en längre tid, be en granne ställa tillbaka soptunnan efter att sophämtningen har varit där.

4. Göm redskap och stegar

Om du bor i hus förvara redskap och verktyg inomhus. Annars kan de användas vid själva inbrottet.

5. Få hjälp med posten

Be någon hämta posten under tiden du är borta. Sätt en ”ej reklam”-skylt på dörren för att underlätta för den som är snäll och hjälper till.

6. Skotta från gatan till dörren

Om det är vinter och snö försök få hjälp av någon som kan skotta trappen och trampa runt lite i snön utanför dörren.

7. Låna ut din parkeringsplats

Fråga om grannen kan parkera sin bil på din parkeringsplats. Då ser det ut som att någon är hemma.

8. Tänk på vad du lägger ut på sociala medier

Tänk efter vem som kan se det du gör på Facebook eller Instagram. Ändra sekretessinställningarna innan du lägger upp en semesterbild och skriver hur länge du kommer att vara borta.

9. Undvik långtidsparkeringen

Om du har bil går det att spåra nummerplåten på bilen till din hemadress. Står bilen på en långtidsparkering en längre tid är också chansen stor att du inte är hemma.

10. Skaffa ett bankfack eller kassaskåp

Har du värdesaker hemma som smycken eller annat värdefullt är det bra att antingen lägga dem i ett bankfack eller i ett inbrottssäkert kassaskåp. Även om du har ett fåtal värdefulla saker är det bäst att gömma undan dem innan du åker.

Källa: Polisen.se, Aretrunt.se 

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!