84-åringen som vägrade sälja sitt hus... något du känner igen från filmen Upp?

Nu kommer boken om den verkliga historien om tanten som inte gav upp sitt hem för någonting.

Du kanske inte visste att historien bakom filmen Upp är baserad på verkligheten? Edith Macefield heter tanten som vägrade sälja sitt hus till ett shoppingcenter, som till slut ägde all mark runt hennes hus.

De erbjöd hennes så mycket som 1 miljon dollar för hennes mark, skriver Dailymail.co.uk. Men hon tackade envist nej. Då byggde de sitt komplex runt hennes hus. I filmen kommer ju en liten pojke och plingar på, och det leder till slut till att huset kan lyfta därifrån med hjälp av ballonger. Det händer såklart inte i verkligheten. Den som plingade på hos tanten var istället en av förmännen på bygget, Barry Martin. De blev vänner och han hjälpte henne med mer och mer ju mer tiden gick. Det hon berättade om sitt liv var sanslösa historier, bland annat skulle hon varit spion för Storbritannien mot nazisterna.

Men svaret hon gav honom när han frågade varför hon inte ville flytta var det som berörde honom mest. Hon sa:  ”Vart skulle jag flytta? Jag har ingen familj och det här är mitt hem. Min mor dog här, på den här soffan. Jag kom tillbaka till Amerika från England för att ta hand om henne. Då lovade jag henne att hon skulle få dö hemma och inte på någon instans, och jag höll vad jag lovade. Och det är här jag vill dö. I mitt eget hus. På min egen soffa. ”

Hela den här historien finns nu att läsa, om Edith och det lilla, lilla huset som vann över det stora företaget. Boken heter ”Under One Roof ” och kom ut i år. Huset har nu blivit en ikon för motstånd och förra året firades första musikfestivalen i hennes namn i Seattle.

Du kommer också att gilla: 

10 saker som kommer att hända första gången du provar yoga

22 tecken på att du går på 5:2-dieten

21 kramar på bild som du gärna vill ha i verkligheten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!