Här är skillnaderna mellan champagne, cava, crémant och prosecco

Vad är egentligen skillnaden mellan prosecco, champagne och cava? Och spelar det någon roll hur billigt eller dyrt bubblet är? Och sist men inte minst, om man inte vill eller kan köpa äkta champagne, vad ska man köp för att komma närmast? Vi har alla svar.

Foto: Getty Images/iStockphoto

Mousserande viner – detta skiljer dem åt

Champagne får bara tillverkas i området Champagne i Frankrike, och då enligt den "traditionella metoden", vilket innebär att vinet jäser två gånger. Första gången för att tillverka alkohol och andra gången på flaska, för att tillverka moussen, alltså bubblorna. Dubbeljäsningen ger champagnen en mer komplex smak. Champagne görs främst av tre druvor: den gröna druvan chardonnay och de blå druvorna pinor noir och pinot meunier.

Cava

Cava tillverkas på exakt samma sätt som champagne, men i Spanien. Spanjorerna kallade länge sin cava för champagne, tills fransmännen sa nej. Under 70-talet började man säga cava istället, som betyder "grotta" eller "källare". 

Prosecco

Prosecco produceras inom området Prosecco DOC, på druvan glera och enligt charmatmetoden, alltså att vinet jäser en andra gång på ståltank. Prosecco är därför lite mer fruktig i smaken. Prosecco finns även i lätt pärlande stil och då står det frizzante på etiketten. Är det mer bubblor, likt cava eller champagne, så står det spumante.

Crémant

Crémant är ett samlingsnamn för de mousserande viner som kommer från Frankrike men utanför området Champagne. Perfekt budgetval om du inte har råd med äkta champagne.

Franciacorta

Franciacorta är Italiens svar på champagne, samma tillverkningsmetod och druvor.

Cap classique

Cap classique är den sydafrikanska versionen av champagne.

Sekt

Mousserande vin från Tyskland och Österrike.

Tillverkas antingen genom traditionella metoden (vinet jäser på flaska en andra gång) eller med charmatmetoden (jäser en andra gång i ståltank).

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: 7 sorters bubbel – från budget till lyx

Hallå där Amalia Gonzalez Stöckel...

...utbildad sommelier och expert på prosecco, cava och inte minst champagne. 

Kan man se skillnad på dyrt och billigt bubbel? 

– Både och, det stämmer att man kan se viss skillnad på dryckerna genom bubblorna! Champagne och cava har oftast finare bubblor, medan prosecco och sparkling har större och hårdare bubblor, tycker jag personligen.

Är dyrt bubbel alltid bäst? 

– När det gäller bubbel så får man vad man betalar för, så priset är en fingervisning. Det finns så klart bra bubbel även runt 100-150 kronor. Men! Jämför inte cava, prosecco och champagne mot varandra, det är orättvist mot dryckerna då de är tre helt olika typer. Jämför hellre en billig prosecco med en dyrare prosecco.

Vad är skillnaden på vanligt vin och årgångsvin? 

– Ett årgångsvin är mer exklusivt då det är tillverkat på frukt från ett visst år, som står på flaskans etikett. När den årgången är slut så är den verkligen slut.

Vad skiljer crémant från champagne? 

– Distriktet och druvorna, annars är det samma produktionsmetod.  Champagne får bara tillverkas i området Champagne och enbart på tillåtna druvor, men man kan göra crémant även i Champagne om man gör den på andra druvor.

Om man inte vill/kan köpa en äkta, dyr champagne - vad är det närmaste man kan komma? 

– Det är en crémant från Bourgogne, ett distrikt som har liknande jordmån som i Champagne.

Kan man lagra cava på samma sätt som champagne? 

– Om det är en kvalitetscava, ja. När cavaproducenterna sätter ut sin årgång på flaskan så är det precis som årgångschampagne, vilket innebär att den är tillverkad på druvor från ett visst år. Lagra inte en vanlig "standardchampagne", som inte har någon årgång. Den ska drickas nu och meningen är att den ska smaka exakt likadant oavsett var i världen man är.

Hur förvarar man bubbel bäst? 

– Förvara helst bubbel, och vin överhuvudtaget, liggande på ett mörkt och svalt ställe. Undvik att ha champagneflaskor i köket, det är ett rum där temperaturen växlar hela tiden. UV-ljus är också en fiende.

Varför får vissa huvudvärk när de druckit bubbel (även små mängder)?

– Fatlagrade champagner kan ge mer huvudvärk, eftersom de innehåller så mäktiga och komplexa toner. Liksom vita och röda viner lagras nämligen vissa champagner också på fat, vilket bidrar till mer djup i smaken men också fler histaminer som vissa kan vara känsliga mot.

LÄS OCKSÅ: Vilken sorts glas ska jag servera champagne i?

Serveringstips till bubbel

Vankas det champagnemingel? Servera gärna chips, crème fraiche och jordgubbar till, det gör helhetsupplevelsen godare, med det salta från chipsen och det feta från crème fraichen som bryter av syrligheten i jordgubbarna och drycken.