”Han vill ha vårdnaden om vår dotter” – Advokat Elisabeth Massi Fritz svarar

Stjärnadvokat Elisabeth Massi Fritz har fokus på utsatta brottsoffer och jämställdhet. Här svarar hon på frågor från dig som blivit kränkt eller behöver guidning i den juridiska djungeln.

”Han vill ta mitt barn”

Fråga: Jag har en dotter med en man jag trodde var min drömprins men istället vill han begränsa mig och har stora humörsvängningar. Vår dotter är bara åtta månader men jag inser att vi inte kan leva tillsammans. Nu vill han ha vårdnaden om vår dotter. Jag vet att vårdnadstvister kan vara komplicerade och långdragna. Vad ska jag tänka på?

/Stolta tvåbarnsmamman

Elisabeth:

I mål som rör frågor om vårdnad, boende och umgänge är föräldrabalkens regler om barnets bästa avgörande för alla beslut. Domstolen ska ha ett tydligt barnperspektiv och analysera kring vilka följder olika beslut kan få för barnet.

I de fall föräldrar kan komma överens om vårdnad, boende eller umgänge kan föräldrarna träffa en överenskommelse. Det kan man göra på egen hand eller genom samarbetssamtal hos familje-rätten i kommunen. Samarbetssamtal är kostnadsfria, strukturerade samtal under sakkunnig ledning för att hjälpa föräldrar att komma överens kring barnet.

Om föräldrar inte är överens om vårdnad, boende och umgänge finns det en möjlighet att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten för att få frågorna prövade. Oavsett om man är den förälder som väcker talan eller den som blir stämd, gör man klokt i att kontakta en jurist eller advokat på en advokatbyrå specialiserad på familjerätt. Välj ett ombud du har stort förtroende för. Ombudet ger vägledning kring den juridiska processen och kan hjälpa dig att ansöka om finansiering av tvisten.

Har du en fråga som rör dina rättigheter? Skicka den till:fraga.advokaten@amelia.se

Läs mer om Elisabeth Massi Fritzhär.

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!