Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Guide: Allt du behöver veta om naturvin (+ redaktionens favoritflaskor)

Plötsligt snackar alla om naturviner, men vad innebär det egentligen och varför har det blivit en het potatis bland många vinkännare? Grotta ner dig i den senaste vintrenden – och hitta nya, spännande favoriter.

Foto: Istock

Carlos Norlén är fotograf, dj och inte minst vinentusiast som sällan tackar nej till att testa spännande nyheter.

Något han snackar om i podden Dos gardenias som han har tillsammans med sommelieren Amalia Gonzalez Stöckel. Efter att han nyligen kommit hem från en naturvinsresa till Barcelona passade vi på att bomba honom med nyfikna frågor om ­denna vattendelare inom vinvärlden.

– Naturviner är otroligt ­omdiskuterat i vinvärlden och skapar mycket bråk, de är lite som vinvärldens punkare, säger Carlos och fortsätter:

– ”Varför ska vi skapa vin som på romartiden?” tycker vissa vinkännare. Medan andra ser en charm och utmaning i att producera vin på ett så naturligt och back to basics-sätt som möjligt. Antingen hatar eller älskar man naturvin, eller så har man ingen åsikt alls. Själv gillar jag allt, säger Carlos.

– Det jag är kritisk mot i vinvärlden är snarare så kallade bulkviner, där målet är att massproducera så mycket och så billigt som möjligt.

Men vad är då naturvin? Jo, enkelt förklarat är naturvin producerat på ett helt naturligt sätt, druvorna är plockade för hand och inga kemiska bekämpningsmedel har använts under processen.

Det finns däremot ingen certifiering eller märkning av naturviner, jämfört med ekologiskt tillverkade viner, så om du går till Systembolaget kommer det inte att stå skyltat vilka viner som är naturvin. Att vinerna ska jäsa med sin naturliga jäst är också ett måste. Dessutom filtreras inte vinet, vilket gör att det ofta är lite grumligt. Majoriteten av producenterna av naturvin är d­äremot överens om att det är tillåtet att använda sig av svavel (sulfit). Det gör ­nämligen vinet mer hållbart, och att det inte ­oxiderar. Men här är det minimal ­användning som gäller – och många ­producenter väljer att inte tillföra svavel alls. ”Vanligt vin” som massproduceras innehåller till skillnad från naturvin mer sulfiter och en del E-ämnen. De jäses dessutom med industrisvampar för att ­jäsningen ska gå fortare.

– En fördel med naturvin är ju att det är spännande om du är trött på vanliga viner och vill ha en ny kick. Naturvin kräver att man engagerar sig lite, tar reda på mer, som vem som producerat och hur processen har gått till … Hållbarhet och att det är schyst producerat är kärnan i naturviner, och många naturviner är så kallade gastronomiska viner, som gör sig bäst till mat, säger Carlos.

Servera i rätt temperatur

Rött vin: Stoppa in ­röd­vinet i kylen 30 min före servering.

Vitt vin: Förvara alltid i kylen, och ta ut flaskan 30 min före servering.

Är naturvin ”nyttigare” än andra viner?

– Nja, hur man än vrider och vänder på det så är det farligaste ämnet i ett vin fortfarande alkoholen, och naturvin kan innehålla upp till 14–15 procent ­alkohol. Så där är det ingen skillnad.

Blir man mer eller mindre bakis av naturvin?

– Man blir inte lika bakis av naturviner, eftersom man plockat bort det mesta av E-ämnena, vilket gör att vinet bli renare. Om du däremot skulle ­känna dig mer bakis av att dricka naturvin kan det vara något i vinet som du inte tål, som en jästsvamp eller så. Eftersom naturviner inte filtreras kan det hända att någon liten insekt slinker med, så är du superallergisk mot insektsgift – undvik naturvin.

Var hittar man naturviner på Systembolaget?

– Man kan köpa naturviner i det vanliga sortimentet på Systembolaget, bara det att de inte gör något väsen av att de har naturviner i sortimentet. Naturvin har inte några speciella märkningar, så som ekologiska viner har (där minst 70 procent av druvorna inte ska vara besprutade). Vill du ha tag i ett naturvin: fråga! Personalen kan då hjälpa dig att leta fram ett naturvin efter dina önskemål.

Foto: Istock

Servera naturvin med passande tilltugg

Många naturviner har en ­pikant smak som kräver sitt tilltugg. Servera gärna ­hårda ostar som pecorino och parmesan till ditt ­naturvin, tillsammans med chorizo eller någon annan lite kryddigare chark. Med något att knapra på, som kex eller grissini, har du ­vinkvällen som i en liten ask!

Var görs de bästa naturvinerna?

– Jag skulle säga Frankrike, Spanien och Chile. För mig personligen är Spanien en favorit!

Var är det mest populärt att dricka naturvin?

– I Sverige, skulle jag säga. Vi svenskar är väldigt trendkänsliga, för andra nationaliteter kanske inte naturvin är så märkvärdigt.

Håller en öppnad flaska naturvin lika länge i kylen som ett vanligt vin (i cirka en vecka)?

– Eftersom naturvinet inte innehåller några som helst tillsatser, som i vanliga fall gör att vinet inte oxiderar lika snabbt, förändras det också snabbare i smaken än ett annat vin, något du bör vara beredd på om du vill spara och dricka en annan dag.

Kan man jämföra naturvin med färsköl (som är opastöriserat och ofiltrerat öl)?

– Ja, lite. Vem som helst kan egentligen tillverka naturvin och säga att hen gjort just ett naturvin. Seriösa producenter av naturvin blir såklart skitsura när kleti och pleti försöker slå sig in på marknaden, och vinerna kan variera otroligt i kvalitet. Några smakar helt fantastiskt, medan andra kan smaka ruttna ägg.

Är det en trend som är här för att stanna?

– Ja, men när det gäller naturvin så får man verkligen vad man betalar för. Naturviner ligger ­oftast lite högre i pris eftersom de tillverkas i så få volymer. De riktigt coola naturvinerna ligger på 500 kronor och uppåt, men normalpris är strax över hundralappen.

 

Naturvin, ekologiskt eller biodynamiskt – vad är skillnaden?

Foto: Istock

Naturvin: Målet här är att framställa ett så ­naturligt vin som möjligt, utan tillsatser. Man ­odlar utan konstgödsel och bekämpningsmedel, skördar för hand och jäser med hjälp av druvans naturliga jästsvampar. Inget socker får tillsättas och svavel undviks i största möjliga mån. Odlingen och vinet ska få utveckla vinerna på egen hand, med minimal mänsklig inverkan.

Ekologiskt vin: För att ett vin ska få kallas ekologiskt måste det uppfylla vissa krav på ­tillverkning och odling. Istället för konstgödsel krävs naturgödsel, och några kemiska bekämpningsmedel får inte användas i processen. Ekoviner är därför bättre för miljön än omärkta viner – och finns ekomärkta på Systembolaget.

Biodynamiskt vin: Liknar den ekologiska ­vinproduktionen, men är striktare och dessutom får inga konstgjorda preparat förekomma eller användas överhuvudtaget. Planteringen av ­vinrankor sker enligt en särskild filosofi som den österrikiske filosofen Rudolf Steiner kom på ­under 1920-talet: att vingården är en levande organism vars kretslopp är självförsörjande. Månens faser spelar också roll i odlingens olika stadier. Att viner buteljeras under nymåne är till exempel viktigt, enligt denna metod. Biodynamiska viner uppfyller även kraven för ekologisk odling, därför är de ekomärkta på Systembolaget.

 

BÄST I TEST - NATURVINER

Röda naturviner

• Sopron Kékfrankos és Merlot (2158), Ungern, 99 kr

Betyg: 3

Kryddigt vin med mycket kropp och inslag av fat, rosépeppar och plommon, tillverkat på den typiskt ungerska druvan kékfrankos vars smakkaraktär är pepprig. Ett glas av detta kräver tilltugg. Servera med fördel till rött kött som lamm eller nötkött, eller till en välkomponerad ost- och charkbricka.

• Cacique Maravilla Pipeño Pais (2418), Chile, 99 kr

Betyg: 1

Under en vinprovning gäller det att ha ett öppet sinne, men vi kan inte väja oss för detta. ”Luktar avlopp!” ropar någon. Men även om doften inte är så angenäm är smaken en annan, kryddig med inslag av stall. Vill du instagramma? Låt bli. Det här vinet är grumligt som … avloppsvatten.

• La Zorra Raro (71640-01), Spanien, 149 kr

Betyg: 3+

Raro betyder konstig på spanska, men vi har stoppat märkligare grejer i munnen än detta fruktiga vin. I glaset är det något grumligt, då vinet varken är filtrerat eller klarnat. Doftar moget av röd frukt och har en elegant eftersmak. Går väldigt bra ihop med hård ost men kan även drickas för sig.

• La Zorra (77205-01), Spanien, 169 kr

Betyg: 4

Vinet har en vacker purpurfärg och kommer från en stabil naturvinsproducent. Med sin söta fruktighet och milda toner av ekfat är det fint att sippa på som det är, men kombinera gärna med ost och chark. Njutbart med lång eftersmak. Mums!

• 7 Fuentes (2763), Spanien, 149 kr

Betyg: 1

Har någon pruttat i våra glas? ”BLÄ”, ropar någon. ”Uäääh”, kvider en annan. Men med en bit chorizo i munnen blir detta svavelosande vin uthärdligt. ”Eftersom druvorna är odlade på Teneriffa, som är en vulkanisk ö, kan naturviner härifrån dofta lite ägg på grund av jordmånen”, förklarar Carlos.

• Ops by Loxarel (2814), Spanien, 89 kr

Betyg: 5

Gillar du astrologi? Bänka dig framför månens sken och njut av detta rödtjut vars skörd följt ­månfaserna. Buteljerat vid nymåne och ­biodynamiskt producerat enligt konstens alla ­regler! Fruktig smak med fatkaraktär och inslag av svarta vinbär, viol och ­lakrits. Ett vin som smakar två hundralappar, men kostar ynka 89 spänn.

Vita naturviner

• L’Orange Domaine de Courbissac (96130), Frankrike, 199 kr

Betyg: 3+

Ett vackert, orangefärgat vin med tydlig doft av äpple och torkade örter. Den vackra färgen har vinet fått av att druvornas skal legat med under jäsningen. Det är något cideraktigt och lättdrucket, lite åt Riesling-hållet. Gott att avnjuta som det är eller servera till fiskrätter. Vinet släpps i små partier några gånger per år, så ­skynda att fynda.

• Ameal Solo Único (99114), Portugal, 159 kr

Betyg: 4

Mmm, här har vi ett fräscht vin med hög mineralitet och inslag av päron, honungsmelon och örter. Vinet är lättdrucket och kommer från Portugal, som många kanske inte vet är ett riktigt bra vinland, tipsar Carlos. Funkar fint som apertif, men också till rätter med fisk och skaldjur.

• 8 Virgenes (79448-01), Spanien, 159 kr

Foto: WORKSTATION03

Betyg: 2

Oj! Vid första sniffen doftar det svagt av whisky. Det här vinet har lagrats på ekfat i fem månader, vilket bidragit till vinets unika karaktär. Smaken är säregen, och påminner om just whisky, men man kan skönja persika och mandel. Detta vin serveras bäst till en bit chark, eller fetare fisk- eller kötträtter.

Mousserade naturviner

Dessa bubbel tillhör en egen grupp av mousserande vin som heter clàssic Penedès och har sitt ursprung i Penedès som ligger sydväst om Barcelona. Om det inte är ekologiskt certifierat får det däremot inte ­säljas under denna benämning.

• Loxarel a Pèl (7470), Spanien, 99 kr

Betyg: 4

Detta bubbel kan du sippa på med extra gott samvete. Allt är handplockat istället för maskinplockat, och även om tillverkarna till denna porlande pärla inte skryter med att de producerat på biodynamisk väg, så har detta mousserande vin en mer komplex smak än cava i samma prisklass, med en eftersmak av Päronsplitt. Passar ­utmärkt som aptitretare eller till lättare fiskrätter.

• Cava Aurèlia (7923), Spanien, 139 kr

Betyg: 5

Här har vi en biodynamisk cava till brädden fylld med kvinnokraft. I tre generationer är det nämligen kvinns som drivit det här vinhuset – och det på ekologiskt sätt. Bland vinrankorna strosar fåren fritt, och druvorna skördas för hand under de svala timmarna på natten. ”This is good shit”, som Carlos uttrycker det. Smaken då? Den är fruktig och frisk med en fin komplexitet nära en äkta champagne. Full pott!

 

Bästa boxvinet? Här tipsar vår vinexpert dig om de bästa boxvinerna just nu! För rött, vitt och rosé.