Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gott till kräftskivan!

Om man har nöjet att bli bjuden på Husmorse-Anettes årliga kräftpartaj, då får man tusen godsaker att fylla magen med, utöver de där små röda djuren. Här är några recept att sno!

Lökpaj med mozarellasticks!

Räcker till 4–8 personer beroende på vad du serverar den tillsammans med.

Du behöver:

Degen:

250 g vetemjöl

125 g smör

1 ägg

Salt

1 1/2 msk kallt vatten

Lökfyllning:

1 kg lök, både gul och röd

2 msk smör

Lite riven muskot

2 ägg

1 dl crème fraiche

Salt, mycket svartpeppar 

och en gnutta socker 

Gör så här:  Blanda allt till degen ordentligt och låt den arma degen vila en timma. Efter den timmen klär du en pajform med löstagbar botten med degen, se till att hela kanten täcks, pricka även fint med en gaffel. Sedan ska denna skapelse få frysa i frysen i 10 minuter. Under tiden skalar och finhackar du alla lökarna! Gör gärna detta med cyklop (ja, allvarligt!), så gråter du inte så förbannat. 

Ner med all lök i en stor gryta och koka dem lätt i lite vatten. Sila av spadet och på med grytan på värmen igen. På med smör, kryddor och crème fraiche. Låt det hela småputtra ett par minuter medan du smakar av och ser till att det smakar gott. Så, nu kan du ta grytan från värmen.

Vispa ihop äggen och vänd ner dem i lökröran. Fyll pajskalen med lökröran och in i ugnen på 200 grader en halvtimme ungefär. Dessa pajer kan du göra dagen innan, det går så bra så.

Detta är så enkelt så man nästan tycker det känns för enkelt. Men om du använder riktigt god mozzarella, lika goda tomater och har en välgjord pesto till är det så nära himmelen man kan komma nästan.

Du behöver:

2 bollar buffelmozzarella

eller 2 påsar minibollar

1 par rejäla nävar körsbärstomater

Grillpinnar

Peston:

1 kruka basilika

2 klyftor vitlök

3 msk pinjenötter

1 dl olivolja

1 näve parmesan

1/2 pressad citron

Salt, peppar, lite socker

Gör så här:  Börja med peston! Ner med allt i en mixer helt enkelt och mixa! Smaka av. Så, klart! Sedan trär du varannan mozzarellabit och varannan tomat på en grillpinne, och ripplar över peston. Lägg upp snyggt på ett fat. Klart!

Ullas kräftbröd

Det här brödet gör du på ett kick, sedan kan du forma brödet som kräftor, bullar, blommor eller vad nu festen kräver!

Du behöver:

0,5 dl vatten

1 pkt jäst

Salt 

0,5 dl olja

6–10 dl vetemjöl (prova dig fram till perfekt smidig deg)

1 ägg

Gör så här:  Blanda ihop allt till en smidig deg. Jäs till dubbel storlek (ca 1 timme). Spar lite deg till dekoration vettja!  Baka sedan ut degen till en kräfa, en midsommarstång eller en bara stor rund kaka och dekorera. Dekoren sätter du fast med vispat ägg. Svarta och blåa vallmofrön är vackert att strö över också. Jäs igen i 20 minuter. Pensla med ägg och in i ugnen 275 grader i 20 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt brödet bli klart i eftervärmen.

Kalas-kronärtskocka

Kronärtskockor glöms lite bort ibland. Och det är en skam! Denna underbart goda och enkla lilla rätt. De här kronärts-kockorna har vi gjort på italienskt vis. Med massor av citron, god olivolja och riven parmesan…

Du behöver:

4 kronärtskockor

Saften av 2 citroner

3 grabbanävar grovt riven parmesan

1 dl god olivolja

Salt, peppar, lite socker




Gör så här: 
Börja med att skölja dina skockor! Bryt av stjälkarna, så att alla de där grova trådarna försvinner. Bra! Nu lägger du dina skockor i en rejäl kastrull och täcker dem med vatten. Salta vattnet rejält och koka i en halvtimma ungefär, du ser när bladen börjar släppa, då är det dags att ta upp dem! 

Det är smartast att ta upp med hålslev och sedan låta dem rinna av ett litet tag, det gör de bäst upp och ner. Under tiden vispar du ihop en liten dressing med olivolja, citronsaft och kryddor. Placera alla skockorna på ett fat, rippla dressingen över dem och avsluta med att riva en massa parmesan över skockorna. Vackert och gott!

Och så glöm inte de här små rackarna.... Smaklig måltid!