Ge bort årets snällaste julklappar – allt från smycken till säkra förlossningar

Foto: Karin Tengby/ Röda Korset

Julklappstips för den som redan ha allt. Se till så att gåvan gagnar någon annan helt enkelt. Ge bort en välgörenhetsklapp i jul.

Ämnen i artikel:

Låt extra eftertanke och värme genomsyra årets julklappar. Här är åtta gåvor som inte bara skänker glädje, utan också girl power och säkra förlossningar.

1. Sprid julglädje med matkassar

Alla har inte råd med ett dignande julbord – och värst drabbade är barn som lever i familjer utan pengar. Skänk en matkasse för ett belopp från 150 kronor för att bekämpa barnfattigdomen i Sverige. Läs mer och köp här.

2. Skänk glädje till barn i kris och konflikt

Ge flickor i världen den utbildning de har rätt till och barn på flykt en möjlighet att bara få vara barn igen. En fotboll, en leksak eller ett skolstipendium kanske inte räddar liv, men de kan göra stor skillnad för barn som lever i kris- och konfliktområden eller som varje dag lever med rädslan att giftas bort och tas ur skolan. Genom att köpa någon av gåvorna hos Plan International stödjer du deras viktiga arbete för att stärka barns rättigheter och flickors lika villkor. Läs mer och köp här.

3. Bidra till en säker förlossning

Via Röda korset kan du för 118 kronor hjälpa till att ge säkra förlossningar i Somalia eller skänka ett hygien-kit till kvinnor i katastrofområden. Det innehåller bland annat mensskydd och tandborste. Läs mer och köp här.

4. Fejk-tatuera dig för mänskliga rättigheter

En tatuering säger mer än tusen ord – och med Amnestys gnuggis-tatueringar kan du visa att du står upp för mänskliga rättigheter med budskapet "Min kropp, mina rättigheter". Pengarna går till Amnesty. Läs mer och köp här.

5. Skänk en livsviktig klapp till mamma och barn

För 200 kronor får en behövande mamma med barn ett paket med blöjor och välling. Du får ett fint gåvobevis att lägga under granen. Läs mer och köp här.

6. Ge ett smycke för trygg barndom

De tio halvädelstenarna på detta armband representerar olika paragrafer ur FN:s barnrättskonvention. Armbandet kommer från Sophie by sophie och 10 procent av försäljningen går till World childhood foundation. Läs mer och köp här.

7. Inred för kvinnors rättigheter

Kraftfull poster, designad av Isabelle Norman Sällström, som säljs till förmån för Kvinna till kvinnas arbete för kvinnors mänskliga rättigheter. Läs mer och köp här.

8. Slå in ett smycke mot barngiftermål

När du köper detta stela armband i guldpläterad mässing från Syster P, så går 100 kronor till Barnfondens arbete mot bland annat barngiftermål och könsstympning i Etiopien. Läs mer och köp här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!