Gävles juligaste hus lyser upp vinternatten med 66 000 lampor!

Familjen Sjöberg vet hur man maxar julmyset. De har Sveriges absolut juligaste hus med XX meter utomhusbelysning som lyser upp i mörkret. Varje år bygger de om sin trädgård till ett vinterland med sjungande tomtar och tiotusentals lampor.

Ämnen i artikel:

Jul

Idecember förra året var huset och trädgården upplyst med 33 000 lampor. I år ska familjen dubbla antalet. 66 000 lampor ska det bli i år.

– Ja, det låter galet – men vi är lite galna, säger Emma Sjöberg, 21, dotter i familjen.

Det var för sju år sedan som Emmas pappa Mikael kände sig inspirerad efter att ha sett ett antal amerikanska julfilmer. Kring advent började han montera lampor längs med husets knutar.

Totalt 130 000 kronor har belysningen kostat sedan start

– Det blev väldigt fint, huset ramades in snyggt. Men det var mest pappa som var engagerad, vi lät honom hållas, säger Emma.

3 000 lampor satte Mikael upp första året, och hans initiativ blev populärt i byn. Efter den julen har inget varit sig likt hos familjen Sjöberg eller i byn Hamrånge norr om Gävle. Under vintern bildas det stundtals kö för att få köra förbi huset.

– Vi syns ju från vägen och det är jättemånga som svänger in och tittar. Vi funderar på att ha öppettider i år, så att vi kan vara ute i trädgården och prata med dem som kommer. Vi tycker att det är jättemysigt med så många besökare.

De tre robottomtarna som sjunger och spelar på den uppbyggda scenen är en av mamma Malins idéer, liksom tåget som går igenom trädgårdens vinterlandskap.

För varje år tillkommer nya idéer – just nu skissar Emma på ett Antarktis som ska anläggas i poolen med vattenfall och pingviner.

– Det är lite som att klä julgranen tillsammans, fast vi gör det i kubik. Mamma kommer med idéerna och pappa sliter sig i håret, säger Emma och skrattar.

Hon har själv fått rollen som projektledaren som ser till att ro idéerna i land och dokumenterar dem på vägen dit.

Lamporna är synkade med musik och det är ett gediget arbete att få allt att stämma. Pappa Mikael har en elektrikerutbildning i grunden och sonen Joakim likaså, de hjälps åt att bygga musik- och ljusupplevelsen.

– Min sambo Conny kör elektroniken med grabbarna, medan mamma och jag bygger småhus.  Vi delar upp sysslorna men hjälps ändå åt, man lär sig mycket.

Man kan ju tänka sig att ett sådant här ljusbonanza ska dra en hel del ström och att familjens elräkning inte är att leka med, men Emma försäkrar att vinterlandet inte drar mer än en dammsugare skulle göra per timme. Alla lampor är led-lampor. Men ljusshowen kostar såklart ändå, förra året hade familjen lagt ner sammanlagt 90 000 kronor på projektet. Och de räknar med att de kommer att spendera ytterligare 40 000 kronor i år.

– Men det här är vår julklapp till varandra, vi prioriterar det här och hjälps åt allihop, vi är ju en stor familj.

Emmas önskan inför jul i år är att grannarna ska hänga på den ljusa idén så att hela kvarteret syns från vägen.

– Jag älskar att komma hem från jobbet när det är mörkt ute och mötas av det här varma, ljusa huset. Jag vet ju också hur mycket jobb det ligger bakom och det är en så fin känsla att huset är så omtyckt, det är vi så glada över: att få sprida julstämning, säger Emma.

Av: Victoria Hansén Foto: Bratislav Stankovic, privat

LÄS OCKSÅ: Kan olika sorters kål göra oss friskare? Svar ja, de är riktiga livräddare!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!