Forskare slår fast: Så väljer du den snabbaste kön i mataffären

Så många gånger vi velat fram och tillbaka mellan köerna till kassorna i mataffären i hopp om att välja den som går snabbast, eller hur? Nu har den amerikanske matematikprofessorn Dan Meyer gjort en uträkning som gör att du kan välja rätt varje gång.

Du är inte ensam om att känna att du oftast hamnar i "fel" kö när du ska betala dina varor i mataffären och faktum är att vi faktiskt oftast väljer just fel kö. Det slår den amerikanske matematikprofessorn Dan Meyer fast. Han har nämligen gjort en vetenskaplig undersökning om kassaköer och tagit fram en uträkning som visar hur man väljer rätt kö.

Dan Meyer menar att det största felet många gör är att de försöker avgöra hur många varor som personerna i en kö framför dig har. (Visst ställer man sig hellre bakom ett par personer med korgar än en med en full vagn?) Men det viktigaste är inte antalet varor utan hur många personer som står i kön. 

Såhär har Dan Meyer gjort sin uträkning:

Varje person tar i genomsnitt 48 sekunder på sig i kassan – oavsett hur många varor de har.

Samtidigt tar varje vara 2,8 sekunder från det att den läggs upp till att den scannats av.

Det innebär att 17 varor räknas som en ny människa.

Alltså, menar Dan Meyer, välj alltid den kö där det står minst människor – oavsett hur många varor de har!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!