Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fira 6 juni med fräsch sommarmat!

Njut av en läcker rätt av sommarens sista sparris tillsammans med kummindoftade lax. Ett värdigt sätt att fira Sveriges nationaldag!

KUMMINBAKAD LAX MED SPARRIS

6-8 port.

 1 1/2 kg färsk vit sparris

 1 citron, juicen

 1tsk socker

 1 1/2 kg laxfilé (utan skinn och ben)

 1 tsk socker

 1 tsk salt, 2krm nymalen vitpeppar

 1 msk kumminfrön

Gör så här:

 Skala sparrisen noggrant och skär av ca 3 cm av stjälkarna.

 Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten med vitronjuive och socker. Lägg i sparrisen, sätt på ett lock och koka på svag värme i 10 minuter. Ta av från värmen och låt sparrisen svalna i kastrullen med kokspadet.

 Sätt ugnen på 225°C. Skär 8 jämnstora bitar lax à ca 180 g och lägg dem i en ungsäker form.

 Rör ihop socker, salt, vitpeppar och kumminfrön. Strö blandningen över axbitarna och låt dem stå ca 10 minuter. Ställ in 10-12 minuter i ugnen. Ta ut och låt vila ett par minuter.

 Lägg upp laxbitarna på ett fat tillsammans med den varma/ljumna sparrisen. Servera med nobisås och kokt potatis eller ris.