Fira 6 juni med fräsch sommarmat!
Njut av en läcker rätt av sommarens sista sparris tillsammans med kummindoftade lax. Ett värdigt sätt att fira Sveriges nationaldag!
KUMMINBAKAD LAX MED SPARRIS
6-8 port.
1 1/2 kg färsk vit sparris
1 citron, juicen
1tsk socker
1 1/2 kg laxfilé (utan skinn och ben)
1 tsk socker
1 tsk salt, 2krm nymalen vitpeppar
1 msk kumminfrön
Gör så här:
Skala sparrisen noggrant och skär av ca 3 cm av stjälkarna.
Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten med vitronjuive och socker. Lägg i sparrisen, sätt på ett lock och koka på svag värme i 10 minuter. Ta av från värmen och låt sparrisen svalna i kastrullen med kokspadet.
Sätt ugnen på 225°C. Skär 8 jämnstora bitar lax à ca 180 g och lägg dem i en ungsäker form.
Rör ihop socker, salt, vitpeppar och kumminfrön. Strö blandningen över axbitarna och låt dem stå ca 10 minuter. Ställ in 10-12 minuter i ugnen. Ta ut och låt vila ett par minuter.
Lägg upp laxbitarna på ett fat tillsammans med den varma/ljumna sparrisen. Servera med nobisås och kokt potatis eller ris.