Vi måste prata om det!

Vi på amelia tror att alla kvinnor någon gång har varit med om sex som känns fel. Där de personliga gränserna överträtts, tydligt eller mer som en svävande känsla. Där tankar som ”det var nog ändå mitt fel” fått avsluta händelsen. Vi tror också att män har haft negativa känslor kring sexuella upplevelser, men inte lika ofta som kvinnor.

De senaste veckorna har misstron ökat mot kvinnorna som anmält Julian Assange, mannen bakom Wikileaks, för våldtäkt. Konspirationsteorier har blandats med tankar om att kvinnorna helt enkelt ljuger för att få uppmärksamhet. Exakt vad som hänt i Assange-fallet vet vi inte. Vad vi däremot vet är att upplevelser av sex alldeles för ofta är olika hos mannen och kvinnan, och att få vågar prata om det. Det måste ändras. Vi behöver ett språk för sex utan skam. Vi behöver prata om gränsdragningar och gråzoner och övertramp.

Tidigare i veckan tog journalisten Johanna Koljonen upp denna fråga på twitter. Och startade en lavin av inlägg i en debatt som nu kallas #prataomdet, eftersom det är så man taggar twitterinläggen. Många, både kvinnor och män, har delat med sig av sina egna upplevelser. En av debattörerna är författaren och bloggaren Rebecka Edgren Aldén . Här på amelia.se berättar hon sin historia.

Du som läser amelia, vad har du varit med om? Vågar du prata om det? Gå till vårt forum Damrummet och prata vidare. Eller mejla din historia till oss! Vi ska följa upp debatten i tidningen och vill ha både kvinnors och mäns upplevelser.

Desirée , redaktionschef amelia