Pilsner-reklam riktad mot män får kritik

Pilsner Urquells senaste reklamfilm upprör i sociala medier. Reklamfilmen som går under hashtagen #pilsnerbroment kallas sexistisk på företagets Facebooksida och flera kommentatorer ifrågasätter att kvinnor utestängs i reklamen.

”När brukar du ta en öl med dina vänner?” Det frågar det tjeckiska ölföretaget Pilsner Urquell tittarna i sin senaste svenska reklamfilm. I reklamfilmen spelar ett gäng killar boule med varsin öl i handen, samtidigt som konsumenterna uppmanas att filma liknande ögonblick och lägga upp på Facebook eller Instagram under hashtagen #pilsnerbroment. Men att ölföretaget väljer att rikta sin reklam mot just män (bro-ment = bro-moment) upprör i sociala medier. På företagets Facebooksida ifrågasätts reklamen och kallas sexistisk. En användare ifrågasätter om inte kvinnor också gillar att ses över en öl.

”Sismoment är inte fokus just denna gång. Heller inte brosismoment eller för den delen, sisqómoment. Vi gillar så klart alla som vill dela en öl med någon” svarar Pilsner Urquell på kritiken. 

Företaget motiverar användandet av #broment med att de syftar till ordet ”bro” i en vid bemärkelse där ordet får betydelsen av en ”polare" och inte specifikt en polare av manligt kön.

Det här är inte första gången reklam som riktar sina produkter specifikt mot män upprör i sociala medier. I våras hamnade tandvårdsföretaget Pepsodent i blåsvädret efter att ha lanserat en tandkräm enbart för män. Tandkrämen ska ha utvecklats för att stå emot de påfrestningar som tänder i en mans mun kan råka ut för: stora mängder rött kött, kaffe, brun sprit och nikotin. Tandkrämen lanserades också med en mer kraftfull smak och stilren design, som enligt Pepsodent ofta tilltalar män.

Vad tycker du - är det okej att göra reklam som utestänger kvinnor från annars könsneutrala produkter, som till exempel tandkräm och öl?

Länk till reklamfilmen

Läs också:

"Köper hon fel kaffe –slå!" och andra reklamer som förnedrade kvinnor

Tyckte du det var sexistiskt reklam? Kolla in de här annonserna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!