Maria Sveland: Polisanmäl näthatarna

Maria Sveland: Hatad för att hon skriver.

"Jag började få mejl 2007 i samband med att jag gav ut min debutroman Bitterfittan. De kunde vara arga men de var ändå städade, de innehöll inga könsord och inga hot. När skilsmässoantologin Happy, happy kom 2011 blev debatten kring den väldigt hätsk och tonen i mejlen förändrades. Där ser jag också en koppling till sverigedemokraterna. Jag har pratat med säkerhetsfolk om det nu efteråt och de säger att anonyma hot mot kvinnor ökade dramatiskt efter att SD kom in i riksdagen 2010.

Men det var först efter en artikel jag skrev i DN i februari 2012, där jag kopplade ihop hatet mot kvinnorna med rasismen och fascismen, som det blev riktigt otäckt. Nu kommer det hatiska mejl varje vecka och jag har nästan tappat uppfattningen om vad som är värt att ta på allvar eller inte. Länge tänkte jag att det var en del av att verka i offentligheten.

En tid efter DN-artikeln fick jag ett hotbrev med posten, signerat Breiviks fanclub. I det stod det att om jag inte lämnade offentligheten och började leva anonymt skulle jag aldrig någonsin kunna känna mig trygg. Personen skrev bland annat: ’En dag kommer jag personligen att skära halsen av dig och lämna dig med kniven uppkörd i fittan.’

Jag blev väldigt rädd först. Det hade ju föregåtts av så många steg, så många möjligheter att tänka efter. Personen hade satt sig vid datorn och formulerat det, skrivit ut det på skrivaren, tagit reda på min adress och postat det.

Men ganska snart blev jag arg. Jag polisanmälde och blev tagen på allvar. Nu pågår det en förundersökning och jag skickar alla hotmejl och brev som kommer vidare till polisen. Man SKA polisanmäla, de här hoten måste synliggöras för det är en demokratifråga. De hotar med sex och våld, sådant som drabbar kvinnor i verkligheten. De försöker skrämma oss till tystnad. Det ska de inte lyckas med, för om det sker har de som hatar och hotar fått som de vill.

För mig resulterade hotbrevet faktiskt i något bra. Det var anledningen till att jag började skriva boken ‘Hatet – en bok om antifeminism’.”

Mitt råd: Polisanmäl, det är en demokratifråga.

________

Maria Sveland

Gör: Författare, aktuell med nya boken Hatet – en bok om antifeminism.

Ålder: 37.

Familj: Sönerna Leo, 9, och Max, 6.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!