Fred Forsell: Därför är det läge att lägga pengar på att studera andra -ismer

”Har feminismen spårat ur?” frågar sig SVT. Det är givetvis en helt korrekt fråga – såtillvida att den är grammatiskt riktigt formulerad och avslutas med ett frågetecken. Som frågeställning betraktad är den däremot löjlig, och det räcker med några snabba sökningar på Statistiska centralbyråns och Brottsförebyggande rådets hemsidor för att slå fast det. Någon praktikant på SVT hade kunnat surfa in där, tagit lite anteckningar, och besparat public service-bolaget onödiga utgifter.

Däremot kan man ju tycka att nazister som kastar stenar på fredliga demonstrationståg, inklusive barnvagnar, och hänger upp banderoller med budskapet att en namngiven journalist ska avlivas, i alla fall borde väcka lite frågvishet på någon redaktion: ”Har nationalsocialismen spårat ur?” kunde man kanske fråga. Jamen, vad säger ni, gott folk, har inte nazismen gått en smula överstyr nu? Jo, det har den väl ändå! Men sexismen då, den har väl i alla fall gått precis lagom långt? Näe, den har nog OCKSÅ spårat ur en aning. Jo, faktiskt. Det tror jag.

Nåväl. Om dylika ämnen känns för stora att hantera finns det pyttigare ”ismer” att nagelfara – istället för att envist rikta in sig på att ifrågasätta allt som ryms under humanismens paraply. Jag vill därför passa på att tipsa om ett par ismer som jag hittade på en lista på wikipedia, lite lagom stora för lagom ambitiösa tittar- och läsarjägare:

Norvagism: Att använda norska ord i andra språk. Ordet ”slalom” är ett exempel på en norvagism i svenskan. Personligen kan jag tycka att norvagismen har spårat ur. Vad tycker Agenda, hur mycket norvagism tål Sverige?

Kryptorkism: Ett tillstånd där testiklarna hos en ung pojke inte vandrar ner till avsedd plats i pungen. Obehandlat kan detta leda till sterilitet upp i åren. Manlig sterilitet blir vanligare, så möjligen har kryptorkismen gått för långt. Värt en titt?

Somnambulism: Att gå i sömnen. En bekant till mig gick i sömnen, föll och gjorde sig illa. Hon tycker, oss emellan, att somnambulismen verkar ha spårat ur helt.

Jag sparade den bästa till sist. Det vore väl märkligt om inte någon redaktion där ute nappade – eller i alla fall harklade sig lite generat över:

Populism. Finns också på wikipedialistan ifall betydelsen känns oklar.

Krönikan finns i senaste amelia som kommer i butik 6 februari.

Missa inte vårt prenumerationserbjudande här.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!