Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför kallar vi oss feminister

Vad är det med ordet feminism som är så laddat? Så pass att två av tre inte vill ”kalla sig feminist” i vår undersökning? Ändå skulle få skriva under på att de inte vill ha jämställdhet mellan män och kvinnor. Vi frågade några kända personer om vad som gjorde dem till feminister.

Alexandra Pascalidou, författare och programledare:

– Min pappa gjorde mig till feminist

Mitt feministmoment: Jag växte upp i Rinkeby med en ensamstående mamma och såg kvinnor som slet och offrade sig för sina barn och for illa på olika sätt. Men ingen kallade sig för -feminist, för de visste knappt vad det var. Min pappa gjorde mig till feminist. När han dök upp i mitt liv sa han alltid bara två saker: ”Bli aldrig en kastrullslav eller en madrass åt män.” Då såg jag männens makt. Då såg jag mitt eget ansvar som kvinna för första gången. När jag första gången stötte på ordet feminist studerade jag statsvetenskap på universitetet. En pollett trillade ner. Jag var antirasist – och feminist. Jag såg också det trefaldiga förtrycket –från våra egna män, från svenska män och från svenska kvinnor, som såg ner på oss för att vi var invandrare.

Därför är jag feminist: Det är självklart. Allt annat vore ett svek mot mitt kön, min existens, kvinnorna som såg till att jag finns och min dotter.

Därför borde du också vara det: Se dig själv i spegeln. Även om du lever jämställt så har vi miljoner systrar i världen som lever under förtryck!

Foto: © Sveriges Radio.foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radi

Kodjo Akolor, komiker och programledare: 

– Lika viktigt som att vara antirasist

Mitt feministmoment: För ett par veckor sedan var jag med om ett mediadrev, efter Guldbaggegalan, där Sissela Kyle kallade in mig på scenen med orden ”Nu blir det färgfilm”. Det var ett moment som många reagerade på, men jag tänkte knappt på det, för jag är uppvuxen med förtryck och har fått höra liknande kommentarer sedan barnsben. Kvinnor är vana vid en annan form av diskriminering. ”Afrofobin” har ökat med 26 procent. Synen på kvinnor verkar inte heller ha blivit bättre. Det är inte okej.

Därför är jag feminist: Det är lika viktigt för mig att vara feminist som antirasist. Jag är för jämlikhet och människors lika värde, oavsett kön, etnisk bakgrund och sexuell läggning – och feminismen är en viktig fråga. Ingen höjer på ögonbrynen om jag kallar mig antirasist, medan feminist verkar vara ett känsligare ord.

Därför borde du också vara det: För att vi alla måste skriva under på detta om vi vill ha ett samhälle där vi respekterar varandra över hela linjen.

Lotta Lundgren, programledare och författare: 

– Han ifrågasatte att en tjej hade klarat det

Mitt feministmoment: Det har nog vuxit fram. Men jag har ett minne från när jag jobbade på min första reklambyrå, jag var väl kanske 22 år och hade skrivit en copytext som ansågs ovanligt lyckad. En manlig kollega blev helt till sig, tittade på mig med ögon som lyste av stolthet och sa: ”Otroligt, man skulle aldrig gissa att det är en tjej som skrivit det här!” Det var första gången jag förstod att saker automatiskt kunde rankas lägre om en kvinna låg bakom. Jag blev jävligt sur.

Därför är jag feminist: Det finns en kvinnlig underordning och en manlig överordning, punkt slut. Att vara feminist är att se det och vilja göra något åt det av den enkla orsaken att ett jämställt samhälle är bättre och trevligare för alla.

Därför borde du också vara det: Att inte kalla sig feminist är historielöst och respektlöst mot alla feminister som slitit för att folk med livmoder också ska ses som fullvärdiga människor. Att skita i att kalla sig feminist kan man göra om man längtar tillbaka till tiden då kvinnan var sin makes privata egendom, ansågs för korkad för att få utbilda sig, starta företag och ha egna pengar.

Cecilia Forss, skådespelare:

– Fittstim har betytt så mycket för mig

Mitt feministmoment: Vi tjejer skulle vara duktiga i skolan och jag placerades mellan två bråkiga killar. Att killarna kunde tafsa skulle vi uppfatta som en komplimang. Och när män ville köpa mig för kameler utomlands blev jag frustrerad. När jag var 14 sträckläste jag Fittstim. Jag var helt tagen för någon satte ord på orättvisor jag känt och upplevt. Det var inte bara jag som kände så, utan det var strukturellt och gick långt tillbaka i tiden. Boken har betytt så mycket för mig!

Därför är jag feminist: Jag upplever att det manliga könet anses vara värt mer. Det handlar också om saker som att tjejer av olika skäl backar oftare än killar eller förminskar sig själva.

Därför borde du också vara det: Tjejer uppfostras till att vara duktiga, tysta och snygga objekt. Jag vill att flickor och pojkar ska uppfostras till människor. Låt oss reclaima ordet feminism och kämpa för jämställdhet och jämlikhet. Det tjänar alla på!

Henrik Schyffert, programledare och komiker:

– Män och kvinnor är inte jämställda

Därför är jag feminist: Jag är självklart feminist för jag vill att män och kvinnor ska vara jämställda i alla avseenden. Jag anser att vi inte är det idag och jag tror att det inte beror på individers val, utan har gamla systematiska orsaker.

Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna:

– Kvinnor förlorar för mycket 

Mitt feministmoment: Jag har alltid varit väldigt tydlig med människors lika värde – och det omfattar båda könen. Men för mig blev det uppenbart när jag på 80-talet jobbade inom Metall med lönesystem och löneskillnadsanalyser. När vi bröt ner statistiken i män och kvinnor såg jag att kvinnor i 95 fall av 100 tjänar mindre. Manliga strukturer råder och ett manligt beteende uppmuntras. Då förstod jag hur mycket feminismen behövs.

Därför är jag feminist: För att jag varje dag ser brister i samhället som gör att kvinnor kommer sämre ut. Under ett arbetsliv förlorar kvinnor cirka 3,5 miljoner bara på grund av sitt kön! För vi har inte ett jämställt uttag av föräldraledighet, kvinnor ges sämre löner, klättrar inte lika lätt i karriären etc.

Därför borde du också vara det: Av samma skäl. Vi behöver se och förstå strukturerna och sedan vilja göra något åt dem! Jag vet inte varför ordet är så svårt att ta till sig för män. En gissning är att själva ordet feminism känns som att det exkluderar män – men det är ju inte alls vad det handlar om!

Gustaf Fridolin, språkrör för Miljöpartiet: 

– Naivt att låtsas att feminism inte behövs

Mitt feministmoment: Jag har ett feministmoment varje onsdagmorgon halv nio när jag undervisar unga som läser in gymnasiekompetensen. Jag träffar killar som hamnat i en antipluggkultur och tjejer som ställer omänskligt höga krav på sig själva. Tjejer som försöker vara bäst i allt; sin idrott, på proven, snyggast i klassen och som ibland har så höga krav på sig själva att de får ätstörningar.

Därför är jag feminist: För mig är det omöjligt att vara lärare och inte samtidigt vara feminist. Feminismen blir ett verktyg för att förstå könsroller, men också en vilja att förändra världen där varje litet steg jag kan ta i mitt klassrum för att tjejerna och killarna ska få vara sig själva är värt något.

Därför borde du också vara det: För att det är 2014 och kvinnor är fortfarande konsekvent sämre betalda än män, vi har ännu inte har haft en kvinnlig statsminister och det är vanligare bland börs-vd:ar att heta Anders eller Johan än att vara kvinna.

Malin Persson Giolito, författare och jurist:

 - Feminismen räddar liv

Mitt feministmoment: Först vill jag säga att jag föddes feminist. Att jag inte kan komma ihåg något som fick mig att ”ta steget” eftersom jag har varit feminist lika länge som jag har känt min mamma. Men sen tänker jag att det kanske var när mina föräldrar skildes. När pappa flyttade till Göteborg och mamma blev ensamstående med mig och min syster. För att vi skulle kunna bo kvar i huset jobbade mamma nästan ihjäl sig: som lärare i anatomi på dagarna och som vakande sjuksköterska på nätterna. När hon sov har jag ingen aning om. Ändå fanns hon alltid där för oss. Så när mamma sa: ’gör vad du vill i livet, Malin, men se till att skaffa dig en utbildning och ett bra jobb. Se till att alltid vara säker på att du kan försörja dig själv. Så att du kan bli lämnad och att du kan lämna - utan att gå under’. Ja, då lyssnade jag.

Det är kanske därför jag fortfarande tycker att det centrala i kvinnokampen är att se till att alla kvinnor ska ha möjlighet att försörja sig själva. Det är nyckeln till frihet. Pengar. Lika lön för lika arbete. Rätten till en dräglig pension...

Därför är jag feminist: Jag har arbetat som advokat och jurist i tjugo år. På advokatbyrå, domstol, myndighet. Det är närmast feodala arbetsmiljöer. Cheferna är män, kvinnorna gör skitjobbet, och även om jobbet på en advokatbyrå inte ger utslitna leder så är det liksom omöjligt att ignorera patriarkatet när man har fyra möten i veckan med det. Sedan läser jag tidningar. Ser på tv. Går på en och annan promenad på stan. Bara en blind höna skulle kunna undgå att se vem som är tupp i vårt samhälle. Jag har tre döttrar. Att låtsas som om att kvinnokampen är över vore att svika dem.

Därför borde du också vara det: Jamen alltså, på riktigt, hur beter man sig för att resonera bort skälen för att vara feminist? ”nej, det där med frihet och rättvisa, hela lönen, halva makten och rätten att bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv, det är väl ändå lite överdrivet?” Är det så man tänker? Eller är man rädd för att verka tjatig? ”Nu har vi försökt i så väääääldigt många år att sälja in den här feministprylen. Det funkade inte, det är bara att gilla läget. Det är dags att erkänna det Strindberg hajade för hundra år sedan. Kvinnor kan helt enkelt inte. De har fullt upp med att menstruera och föda barn.” Är det något sånt man tänker?

Varför du borde vara feminist? För att feminismen räddar liv!

Foto: Copyright: Elisabeth Ohlson Wallin

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ:

 - Rasism, homofobi och kvinnohat går hand i hand

Mitt feministmoment: När jag blev politiskt engagerad i vänsterpartiet hade jag kollegor som gav mig teoretisk kunskap i frågan – inte bara tyckande. Och när jag fick se fakta och forskning insåg jag att detta inte är några särintressen, utan en grundläggande demokratisk fråga. Framför allt blev jag bestört över två saker; lönefrågan och mäns våld mot kvinnor – och med vilken nonchalans dessa behandlas.

Därför är jag feminist: Av samma skäl som ovan, men också för att med ökande sociala klyftor straffas kvinnor som grupp på många sätt. Bland annat i pensionskuvertet. Vi ser också hur rasismen och homofobin ökar – och hur dessa går hand i hand med kvinnohatet. En diskriminering kommer inte ensam.

Därför borde du också vara det: För att vi behöver vara många som driver samhällsutvecklingen framåt. Om vi ska nå mål som att män och kvinnor ska ha lika mycket makt och lön, delat föräldraansvar, utplåna homofobi och mäns våld mot kvinnor behöver vi samla oss och bli en stark motkraft till andra rörelser som just nu är på frammarsch.

Foto: Hasselblad H4D

Özz Nûjen, komiker:

 - Var står du egentligen?

Mitt feministmoment: Jag har alltid varit feminist men förstod tydligt varför när jag för fem-sex år sedan läste boken ”Det andra könet”. Då väcktes mycket inom mig, och jag började se hur samhället har varit och fortfarande är.

Därför är jag feminist: Jag tar ett exempel; om vi har två människor, en vit och en färgad, och ger den vita 100 procent av lönen och den färgade 80, så skulle folk säga att det är orättvisa, rasism och diskriminering. Men om samma sak händer en man och en kvinna så får man höra ett vagt ”ja, men de kanske inte har samma kompetens…”. Inte okej! Så länge förhållandena ser ut så behöver vi feminism!

Därför borde du också vara det: De som kallar sig för humanister, och säger sig stå för människors lika värde, men inte vill kalla sig för feminister hycklar. De ljuger. Då är man inte för allas lika värde. Var står du egentligen?

Berätta om ditt #feministmoment!

Varför är du feminist? Twittra eller facebooka om ditt #feministmoment! Tagga gärna #amelia också. 

Läs allt om vår undersökning i senaste numret av amelia

Läs mer: 

 - UnderbaraClara - "Och så undrar folk varför jag kallar mig feminist!"

 - Redaktören om varför feminister måste vara "så jobbiga"

 - Jonna Sima om det största som hänt inom jämställdhetsområdet i år 

Bilder: De flesta är pressbilder. I vissa fall med namngiven fotograf: Alexandra P./ Mikael Hansson; Gudryn Schyman/Elisabeth Ohlson Wallin;  Henrik Schyffert /Lotta Lundgren; Cecilia Forss/ Saga Berlin.