2013 - året då våldtäkter blev världsnyheter

Om 2012 var året då det skedde ett flertal brutala våldtäkter som uppmärksammades i hela världen, var 2013 året då dessa gick upp i rätten. Både i Indien och USA fick uppmärksammade våldtäktsmän sina domar.

På många sätt kan man se 2013 som det året då våldtäkter fördes upp i medialjuset på bred front i världen. Här är 10 av de mest uppmärksammade våldtäktsdomar som kom i år:

1. Straffet var att klippa polisens gräsmatta

En uppmärksammad brutal gruppvåldtäkt mot en 16-årig skolflicka i Kenya ledde till att flera hundra kvinnor marscherade till polisens högkvarter och lämnade över 1,3 miljoner namnunderskrifter i protest mot att våldtäktsfall inte tas på allvar och våldtäktsmän inte straffas. I det här fallet var förövarnas enda straff att klippa gräset:

”The only punishment for the suspects was that they had to mow the police station lawn.”

En FN-undersökning från 2010 visade att var tredje flicka och var femte pojke har varit utsatt för sexuellt våld på något sätt i landet. Namnunderskrifterna ledde till att en talesperson från polisen lovade att de skulle titta på fallet igen.

2. Våldtäkten som upprörde hela världen

På plats 9 av världens största nyhetshändelser i år har Time listat rättegången mot de män som våldtog och misshandlade en kvinna så svårt i Indien, i slutet av förra året, att hon senare avled av sina skador. Efter det brutala brottet gick en våg av enorma demonstrationståg i hela landet och hela världen har berörts av fallet. De män som anklagades för brottet nekade, trots att det fanns DNA-bevis, fyra av dem dömdes till hängning. Den unga kvinnans kamrat, som själv misshandlades av männen, sa:

"I never imagined that one human being could treat another so badly,"

Händelsen ledde bland annat till skärpta lagar mot sexuella brott i landet. Men nu, ett år efter händelsen, ställer sig många frågan om det verkligen skett någon förändring alls för kvinnor. 

3. Massiva protester i Sydafrika mot brutal våldtäkt

Ytterligare en uppmärksammad våldtäkt i Afrika under året var den mot en 17-årig flicka i Kapstaden. Hon avled senare av sina skador efter våldtäkten men förövaren, en 22 årig man, blev inte dömd för mord utan bara för våldtäkten. BBC:s reporter frågade hur han kände sig efter att han fått sin dom, varpå han svarade att han kände:

”bra, för jag vet att jag inte är skyldig till att ha dödat [henne]”.

Våldtäkten ledde även här till  massiva protester i hela landet. Myndigheterna får stark kritik för att så få anmälda våldtäkter leder till rättegång och fällande domar. Det här fallet var annorlunda. Det gick fort upp i rättegång och förövaren fick, för ovanlighetens skull, ett långt fängelsestraff.

4. ”Hon verkade äldre” och därför passade det lägsta straffet

Före detta läraren Stacey Dean Rambold erkände våldtäkt på en 14-årig flicka, tidigare i år i USA. Han dömdes till endast 30 dagars fängelse, släpptes och är nu ute på villkorlig dom. Läraren förklarade under rättegången:

”Seemed older than her chronological age.”

Flickan begick självmord efter våldtäkten och domen fick enorm uppmärksamhet i sociala medier och nyhetsmedier. Domaren fick svidande kritik bland annat för att han satte det ofattbart simpla straffet och förklarade det med orden:

"The circumstance of a 47-year-old teacher having sexual intercourse with his 14-year-old student is precisely such a circumstance warranting a mandatory minimum sentence,"

Han gjorde senare en pudel, ville be om ursäkt och göra om sin dom, men då hade han fråntagits rätten att handha fallet igen.

"I made some references to the victim's age and control," he told CNN affiliate KTVQ. "I'm not sure just what I was attempting to say at that point, but it didn't come out correct. What I said was demeaning to all women, not what I believe in and irrelevant to the sentencing."

Man kan säga att fallet aktualiserade vilken syn rättsväsendet har på den här typen av brott. Om den amerikanske domaren hittade orsaker till varför det passade med ett mini-straff eftersom hon "verkade äldre", så har den indiska facebook-gruppen för kvinnor, Dehli for Women´s Safety, propagerat för att det inte finns några förmildrande omständigheter när det gäller våldtäkt:

5. ”Hur mycket kunde hon se i ett mörkt rum egentligen?”

I Sverige i maj i år startade rättegången mot de tonårskillar som, enligt anmälan, våldtagit en tonårsflicka på en fest. Hon har uppgett att hon genomförde samlag för att hon var rädd, medan killarna uppfattade det på ett annat sätt. Tingsrätten fällde killarna, med hovrätten friade dem men förklaringen:

”I likhet med underinstansen [tingsrätten] anser hovrätten att flickan är trovärdig men rätten ifrågasätter ”hur korrekta iakttagelser hon kunde göra i ett mörkt rum där personer som hon inte kände sedan tidigare kom och gick”, uppger Stockholm TT.”

Hovrättens dom blev en av årets stora nyhetshändelser i Sverige. Och det väckte många frågor om hur lagtexten är formulerad i sådana här frågor.

6. ”Hon tvingades gifta sig med honom”

I november uppmärksammade bland annat Al Jazeera ett brutalt våldtäktsfall i Marocko där den 16-åriga flickan tog livet av sig efter att hon tvingats gifta sig med sin förövare. I Marocko har män som våldtagit ett val enligt en gammal lag: antingen gifta sig med sitt offer eller gå i fängelse.

"These are things that are common here in Morocco. When a man rapes a woman or girl, the justice authorities say, you have a choice — you can marry the girl or go to prison."

Förra året skedde en liknande händelse, som ledde till massiva protester i landet och bland annat att hashtagen #RIPAmina spreds på sociala medier. Men lagen ser fortfarande lika ut och justitieminister Mustapha Ramid menar att de tittar på den, men att ett nytt förslag väntar på att bli ratificierat.

7. ”Så full att man inte kan veta om hon ville eller inte”

En av årets mest omdiskuterade våldtäktsdomar är den mot de två amerikansk fotboll-spelarna i en liten stad i delstaten Ohio; Steubenville. Killarna, 17 och 16 år gamla, hade fotat vissa delar av övergreppet och dessa bilder hade sedan spridits på sociala medier. Flickan, 16, var kraftigt berusad vid tillfället och i rättegången använde försvaret det emot henne och drev linjen att hon vid tillfället hade varit så full att det inte gick att avgöra om hon var medgivande eller inte. När ena killen medgav att han försökt få henne att utföra en sexuell akt på honom i en källare beskrev han hennes reaktion så här:

"She didn't really respond to it,"

Därför menade försvaret att hennes medgivande var svårt att bedöma. Killarna dömdes, en till 1 år i sluten ungdomsvård, den andre fick 2 år. Och de måste registrera sig som ”sex offenders”. Händelsen var startskottet för enorm diskussionsvåg i medier om den sexuella kulturen och synen på tjejer i USA.

8. ”Hon måste förstått att vi skulle ha sex eftersom hon följde med hem”

I ett våldtäktsfall i Skottland hävdar förövaren att båda var med på det. Trots att den 47-åriga kvinnan smetade sitt eget blod på baksidan av hans säng för att det skulle finnas bevis om hon dog. Medan kvinnan trodde att hon skulle dö berättade hans advokat att mannen tyckte att var lugnt tills hon bet honom i tungan, då han blev arg:

”There had been no violence before they went to the bedroom, and it had been ”very clear” that sexual activity was bound to take place. […]While kissing on the bed she bit his tongue and he lashed out. Mr Peters also said the woman fell off the bed because she was drunk.”

Mannen dömdes för den våldtäkten och en tidigare våldtäkt.

9. ”De är bara tonåringar som gör som de vill”

En annan av årets mest omdiskuterade våldtäkter var den där två tonåriga pojkar i Maryville i USA förgrep sig på en alkoholpåverkad 14-årig tjej på en fest. Dagen efter vaknade hon upp naken på sin egen framsida, det var så kallt att håret frusit fast i gräset, och hon hade svårt att minnas vad som hänt. Efter att hon anmält brann, av oklara skäl, flickans hus ner och familjen valde att flytta från delstaten och börja om någon annanstans. Pojkarna släpptes. Den ena pojkens morfar, en inflytelserik politiker i Maryville, sa följande till Daily Mail:

‘incorrigible teenagers’ just ‘doing what they wanted to do.’ Adding: ‘There weren’t any consequences.’

Och den ena pappan sa helt enkelt att hans son blir mördad:

'There are hundreds of cases across the nation. My kid is being assassinated.”

Händelsen var skrämmande på flera sätt och medier uppmärksammade särskilt hur hela samhället slöt upp bakom de populära sportkillarna och inte våldtäktsoffret.

10. ”Det är inte så farligt”

I Sverige uppmärksammades våldtäkten som den moderate lokalpolitikern mot sitt nekande fälldes för tidigare i år. Han och hans yngre kvinnliga kollega var på konferens på ett lyxhotell i Stockholm och hon följde med in på hans rum, varpå våldtäkten utfördes. Hon vågade först inte anmäla men gjorde det efter några dagar. Hon skrev så här i ett sms till en väninna:

"Han gick över alla gränser som finns och jag sitter och bannar mig för att jag borde ha sparkat hårdare, skrikit högre och varit mindre trevlig, ja det klassiska ..."

Han ska, enligt offret, efteråt ha uttalat orden:

”Såja lilla vän, det är inte så farligt”

Politikern har avsagt sig alla uppdrag inom partiet efter händelsen.

___________________________

Sammanfattningvis kan man säga att 2013 var året då våldtäkter blev världsnyheter och att det i flera fall lett till att kvinnors rättigheter och ställning har blivit aktualiserad i många länder. Men man kan också säga att trots det, trots att miljoner har gått ut på gator och protesterat världen över, trots miljoner namnunderskrifter, så har faktiskt väldigt lite ändrats. 2014 kanske kan bli året då det faktiskt blir en förändring för kvinnor i världen. Vi hoppas. 

Du kanske också vill läsa:

10 saker som forskningen bevisat gör oss lyckliga

De 5 orsakerna till att du borde äta choklad varje dag

Kolla in den här helt otroliga inredningsdesignen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!