10 orsaker till att kalla sig feminist

Inför kvinnodagen 8 mars funderade redaktionen och kom fram till rätt många orsaker till varför någon vill kalla sig feminist. Men vi kortade ner det till 10 självklara orsaker: 

1. För att kvinnor tjänar i genomsnitt 14 procent mindre än män. Kvinnor jobbar ”gratis” 58–59 dagar per år i  jämförelse med män. (Som i fallet med ekonomichefer nedan:)

 

2. För att kvinnor utför en timme obetalt arbete i hemmet mer än män varje dag. (Illustrerat med en annons från 70-talet)

 

3. För att kvinnor tar ut 76 procent av föräldraledigheten och männen 24 procent.

4. För att kvinnor tar hand om sjuka barn mer än männen, 66 procent av alla vabbdagar tas ut av kvinnor. 

5. För att deltidsjobb, vabb och föräldraledighet gör att kvinnor får sämre karriärmöjligheter och därmed lägre lön och pension.

6. För att kvinnors klädsel fortfarande diskuteras i våldtäktsrättegångar.

7. För att 1,5–3 miljoner kvinnor  i världen dödas varje år på grund av sitt kön och var tredje kvinna upplever våld under sin livstid. 

8. För att kvinnor har mindre makt i näringslivet. Andelen kvinnliga styrelseledamöter i börsbolagen har minskat och ligger nu på 22 procent bland de företag som har 200 anställda eller mer. (Illustrerat med bild på riksdagen på 2000-talet, eller nej vänta, 1800-talet ska det vara…) 

9. För att världens kvinnor äger 1 procent av marken, tjänar 10 procent av all inkomst, producerar 50 procent av maten och utför 66 procent av världens arbete. 

10För att männen fortfarande har  medlen. Sju av tio på listan över landets rikaste är män. 

Missa inte temanummer 8 mars som finns ute nu i butik:

Du vill också läsa: 

Måste ni stå på barrikaderna och skrika? Ja! Vart ska vi annars stå? I köket?

UnderbaraClara: Därför är jag feminist

Bilderna Facebook förbjöd

31 skrämmande exempel på könsstereotypa prylar våra barn utsätts för