Fem enkla recept – så gör du julens allra godaste och snyggaste godis

Segaste fudgen, snyggaste ischokladen, smarrigaste chokladtryffeln, knäck med en twist och favoriten rocky road. Julen är bästa ursäkten för en riktig godisfrossa.

Ämnen i artikel:

1. Chokladtryffel med guldglitter

Foto: Eva Hildén

 20 tryfflar

Du behöver:

250 g mörk choklad, 70 %

1 dl vispgrädde

3 msk muscovado-socker

50 g smör, rumstempererat

2–3 msk konjak eller rom

Till garnering:

200 g mörk choklad

Guldpulver (gold dust)

Gör så här:

1. Hacka chokladen.

2. Mät upp grädden och sockret i en liten släpplättpanna med hög kant, cirka Ø 22 cm, och låt koka upp. Ta pannan från värmen och tillsätt chokladen. Låt chokladen smälta under omrörning med en visp. Rör i smöret i små klickar. Smaksätt med konjak eller rom och rör till en slät massa.

TIPS! Spriten kan bytas ut mot 2 msk starkt kaffe eller espresso.

3. Häll massan i en form, ca 15 × 20 cm. Låt kallna.

4. Täck med plastfilm och låt stelna i kylen 2–3 timmar eller tills massan kan formas till kulor.

5. Forma kulor av ca 1 msk tryffelmassa och lägg på ett fat. Täck med plastfilm och låt stå i kylskåp tills de har stelnat helt.

6. Garnering: Smält chokladen och låt den svalna men inte stelna.

7. Doppa tryfflarna med hjälp av en gaffel eller tandpetare i den smälta chokladen, och lägg på en bricka med bakplåtspapper.

8. Låt stelna i kylskåp. Garnera med guldpulver.

2. Vit ischoklad med hallontäcke

Foto: Eva Hildén

24 bitar

Du behöver:

300 g vit choklad

1 dl vispgrädde

50 g kokosolja

Till hallonpulver:

5 dl frystorkade hallon

Gör så här:

1. Hacka chokladen.

2. Koka upp grädde och kokosolja i en liten kastrull tills kokosoljan smält.

3. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen tills den smält. Rör till en jämn massa.

4. Häll ischokladen i en form, 15 × 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt att stelna 2–3 timmar eller över natten.

5. Gör hallonpulvret: Lägg hallonen i en mixer och kör till ett fint pulver.

6. Ta ut ischokladkakan. Sikta över hallonpulver. Skär i bitar. Förvara kallt.

3. Fudgetackor

Foto: Eva Hildén

1 tacka med valfri smaksättning

Du behöver:

1 ½ dl vispgrädde

500 g strösocker

150 g smör

2 msk flytande honung

Valfri smaksättning, se nedan

100 g vit choklad

Smaksättningar: 

2 tsk vaniljpulver

100 g hallonpuré, passerad

4 msk siktad kakao

1 påse saffran (0,5 g)

Gör så här:

1. Mät upp grädde och socker i en kastrull och koka upp under omrörning

tills sockret har smält.

2. Tillsätt smör och honung och blanda ihop.

3. Blanda i valfri smaksättning och koka fudgemassan på medelstark värme utan lock till 116 º och ta av från värmen.

4. Smält chokladen och blanda den i fudgemassan. Häll fudgen i en avlång form, cirka 8 × 20 cm, klädd med bakplåtspapper.

5. Låt kallna och ställ i kylskåp att stelna. Skär i skivor eller tärningar.

4. Hallon- och mandelknäckklubbor

Foto: Eva Hildén

20 klubbor

Du behöver:

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

3–4 msk passerad hallonpuré

3 msk finhackade sötmandelkärnor

3 msk smör, rumstempererat

20 klubbpinnar

Gör så här:

1. Klipp bakplåtspapper i fyrkanter, cirka 13 × 13 cm, rulla ihop till strutar. Fäst med tejp och ställ strutarna i glas.

2. Mät upp grädde, socker, sirap och hallonpuré i en tjockbottnad rostfri kastrull och koka upp under omrörning tills sockret smält.

3. Koka smeten till 120 º, rör om då och då. Blanda i mandel och smör.

4. Fyll strutarna, sätt i pinnar och låt kallna.

5. Rocky road

Du behöver:

Foto: Eva Hildén

200 g pepparkakor

150 g rostade hasselnötskärnor

250 g mörk choklad

250 g ljus choklad

175 g smör

4 msk flytande honung

150 g röda cocktailbär

125 g minimarshmallows

Gör så här:

1. Lägg pepparkakorna i en plastpåse och krossa dem i små bitar med brödkavel.

2. Grovhacka hasselnötterna.

3. Grovhacka chokladen. Smält smöret i en panna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och låt stå i cirka 5 minuter. Rör om chokladen tills den smälter. Blanda i honungen.

4. Häll chokladmassan i en bunke. Tillsätt pepparkakor och nötter, blanda väl.

5. Vänd ner cocktailbär och marshmallows.

6. Häll massan i en rektangulär plastform eller i en liten långpanna klädd med plastfilm eller bakplåtspapper. Täck med plastfilm och ställ kallt 3–4 timmar eller tills massan har stelnat så mycket att den kan skäras i bitar.

7. Stjälp upp och skär kakan i bitar.

8. Förvara i kylskåp och rumstemperera cirka 10 minuter vid servering.

Recept och bilder ur boken Julgodis av Lena Söderström (Semic). Foto: Eva Hildén

Vill du har fler recept på julgodis?

Kika in hos Fridas Bakblogg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!