Enkla och goda middagstips för hela veckan

Med en inköpslista i näven och en veckomatsedel på kylskåpet blir återgången till vardagen alldeles alldeles underbar. Varsågod, amelias husmorsor Anette Rosvall och Emma Hamberg fixar vardagslyxen åt er!

Veckans matsedel

Måndag: Morotssoppa med pepparrot 

Tisdag: Kikärtspasta

Onsdag: Kyckling med curry och lite sött

Torsdag: Lax med vitlökssmör

Fredag: Spagetti med kantareller

 

Måndag: Morotssoppa med pepparrot

Den här morotssoppan är underbar! Kaniner och människor slåss om den. Om du lyssnar riktigt noga hör du hur kaninbebisarna ylar i sina hålor efter mer soppa. Så gör som kaninerna – njut av världens godaste morotssoppa!

Du behöver:

5 rivna morötter

3 dl stark grönsaksbuljong

2 dl vitt vin

2 vitlöksklyftor, finhackade

3 dl grädde

salt och svartpeppar

en gnutta socker

(lite idealmjöl)

gräddfil

finriven färsk pepparrot (snåla inte med detta!)

finhackad persilja

Gör så här:  

Koka morötterna i buljong, vin, vitlök och grädde i en kvart. Smaka av med kryddorna och sockret. Ta sedan fram din allra finaste mixer, mixa soppan slät och smaka av. Kanske behöver du också reda av soppan med lite idealmjöl om den känns för vattnig. Låt den koka upp igen och servera med gräddfil, riven pepparrot och klippt persilja.

Tisdag: Kikärtspasta

Den här lilla rackaren är en av våra vardagsfavoriter. Den är som en alldeles underbar liten förlängning på en pasta carbonara. Och ett perfekt sätt att få barn (och vuxna med, för all del) att fatta storheten med kikärtor!

Du behöver:

1 paket rimmat stekfläsk, i småbitar

6 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 msk olivolja

1 burk kikärtor, avrunna och sköljda (gärna Saltå Kvarns, de är absolut godast!)

1 purjolök, strimlad

salt

massor av svartpeppar (gärna grovmortlad)

lite socker

parmesanost, riven

Gör så här:  

Fräs fläsk och vitlök i olja, tills allt är lite lagom knaprigt. I med kikärtorna. Kikärtorna ska stekas tills de har fått en riktigt fin färg, då blir de sega, nötiga och underbara. I med purjon! Den får också stekas tills den är lite lagom gyllene. Krydda. Klart! Ät med glädje, en massa parmesan och en tomatsallad.

Onsdag: Kyckling med curry och lite sött

Vart hönsen har tagit vägen har vi ingen aning om. Men svåra att hitta i affären, det är de minsann. Tyvärr, får vi lov att säga. För kokt höns med currysås är en ljuvlig klassiker. Men den här varianten på kyckling är minst lika underbar!

Du behöver:

1 stor gul lök, hackad

1–3 röda chilifrukter, hackade

1–3 gröna chilifrukter, hackade

2 msk currypulver

smör och olja

300 g kycklingfilé i små strimlor

1 förpackning kokosgrädde

en skvätt soja

salt och peppar

1/2 limefrukt

1 burk ananas

2 bananer i tunna skivor

Gör så här:  

Fräs lök, chili och curry i smör och olja. Släng ner kycklingbitarna efter ett tag, och låt dem få färg och smak runtom. Tjoffa på kokosgrädden, plus en skvätt soja. Smaka av med salt, peppar och saften från 1/2 limefrukt. Låt det mysputtra tills kycklingen är helt klar, och precis innan servering lägger du i ananasen och bananerna i bitar. Servera med kokt jasminris, en tomatsallad och mango chutney.

Torsdag: Lax med vitlökssmör

Allt som har med vitlökssmör att göra är bedövande smaskigt. Du skulle kunna lägga lite vitlökssmör på en gammal skosula och det skulle vara riktigt angenämt. Tänk dig då att skosulan istället är en bit färsk lax, och runt om denna lax kan man hitta en massa ångkokad potatis och morötter. Just do it, som den där gymnastikskomagnaten säger.

Du behöver:

4 morötter, skalade och skurna i slantar

8 potatisar, skalade och skurna i slantar

4 ark folie

4 bitar lax

salt och peppar

vitlökssmör:

100 g smör, rumsvarmt

5 vitlöksklyftor, pressade

1 pressad citron

lite salt

lite socker

1 näve persilja, finhackad

Gör så här:  

Brassa upp ugnen på 225°. Nu, min vän, är det dags att förkoka potatis och morötter. Låt dem puttra i sisådär 10 minuter. Under tiden mojsar du ihop vitlökssmöret. Lägg sedan ut folien och hiva på en laxbit. Salta och peppra. Häll över en lagom dos med morötter och potatis. Till sist klickar du på rejält med smör på toppen (det ska inte vara något lagom med den klicken). Skjutsa in allt i ugnen, och ut igen efter 15 minuter. Avnjut denna fantastiska lax tillsammans med en snabbsallad.

Fredag: Spagetti med kantareller

Kanske är du en sån som plockar en massa svamp på hösten? Eller får du en massa svamp från någon som plockar och får över? Eller köper du rentav svamp i grönsaksdisken i en affär? Hur som helst: Svamp är gott! Så även denna pasta förstås.

Du behöver:

600 g spagetti

400 g kantareller

(eller annan smaskig svamp)

1 stor gul lök, finhackad

1–2 vitlöksklyftor

smör

salt och peppar

50 g rucolasallad,

att garnera med

(parmesanost)

Brynt rucolasmör:

100 g smör

100 g rucola, finhackad

1/2 vitlöksklyfta, riven

salt och peppar

lite citronsaft

Gör så här: 

Koka spagettin enligt förpackningen. Under tiden rensar du svampen med flinka små händer (barn­händer passar utmärkt för detta arbete!). Fräs lök och vitlök i smör tills de är helt mjuka, då hivar du i din svamp. Låt den ligga still i medelhet stekpanna tills den släpper sin vätska. Då ska du salta och peppra lite grann och låta svampen bara steka en liten stund till, så att all vätska sugs upp igen. Medan du väntar på det kan du finhacka rucolan och vitlöken och lägga hacket i en bunke. Smält sedan smöret under vispning på låg värme. När du ser att det börjar ändra färg och bli lite bärnstensfärgat, vispar du lite till och häller det sedan över rucolan. Det kommer först att pysa till, och sedan känner du en härlig doft av nötigt, örtigt smör. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Lägg upp spagettin. Strö över svamp, rucola och häll sedan kryddsmöret över hela härligheten. Toppa med lite riven parmesan, om du är på det humöret.

Veckans inköpslista

Frukt & grönt:

8 potatisar9 morötter2 gula lökar1 purjolök2 vitlökar150 g rucolasallad1 kruka persilja1 lime3 röda chilifrukter3 gröna chilifrukter2 citroner1 bit pepparrot2 bananer400 g kantareller

Kött & fisk:

1 paket rimmat stekfläsk300 g kycklingfilé4 bitar lax

Mejeri:

3 dl grädde3 dl gräddfil1 litet paket smör1 bit parmesanost

Torrvaror:

 4 portioner jasminris

ett stort paket spagetti

1 burk kikärtor

1 burk kokosgrädde

1 burk ananas

 

I nya boken "Din matkasse" hittar du fler enkla och smarta veckomatsedlar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!