Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skapa en fetare buffert - ekonomens 5 bästa tips till ett bra sparande

Hur mycket pengar ska man egentligen ha i en bra buffert? Och hur gör man för att spara snabbt och effektivt? Ekonomen och amelias expert Claudia Wörmann ger sina fem bästa tips för ett bra och stabilt buffertsparande. 

28 procent av Sveriges kvinnor saknar en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter, enligt en färsk undersökning av våra sparvanor*.

– Att sakna buffert som ung är oftast inget stort problem. Då är det mer anmärkningsvärt att nästan var tredje kvinna i åldern 36–55 år helt saknar pengar för oförutsedda händelser. Att ha pengar för sådant är en trygghet, oavsett om det handlar om tillfällig arbetslöshet, sjukdom eller en trasig diskmaskin, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Claudia Wörmann är ekonom på SBAB och amelias expert.
Claudia Wörmann är ekonom på SBAB och amelias expert.

– Det är först när det oförutsedda sker som man kommer på att en buffert saknas. Många har täckning för oförutsedda ekonomiska händelser på upp till 10 000 kronor, vilket är bra, men andelen kvinnor som buffertsparar behöver öka.

Är du en av dem som saknar buffert? Så här kommer du igång med ett eget buffertsparande!

Ekonomens 5 bästa tips till ett bra buffert-sparande:

1. Mitt första råd till dig som helt saknar buffert är att se över dina inkomster och utgifter, dina avtal och abonnemang. Där kan det finnas något du kan spara in på som kan bli en början till ett buffertsparande, tipsar Claudia.

2. Genom att ha pengarna på ett sparkonto kommer du åt dem direkt när de behövs men ser dem inte dagligen och frestas att använda dem till annat.

3. Se till att du har buffertpengarna på ett sparkonto där du får ränta, och att sparkontot omfattas av insättningsgarantin.

4. Sträva efter att ha en stående överföring varje månad, även om den är liten.

5. Jämför dig inte med andra och sätt inte för höga mål för ditt sparande, då tröttnar du bara. Att ha lite sparat är bättre än inget alls den dagen du behöver pengarna.

LÄS OCKSÅ: 15 bästa tipsen för att spara pengar snabbt 

Hur mycket pengar bör man ha i en buffert?

En generell regel är att det är bra att ha cirka 2-5 nettomånadslöner i ett bra buffertsparande. Hur stor buffert just du behöver avgörs helt av din livssituation.

Bor du som ensamstående i en hyrd bostad och saknar bil krävs det inte lika stor buffert, som om du bor med din familj i en ägd bostad och har en eller flera bilar.

LÄS OCKSÅ: "Ska vi spara eller amortera?" - amelias expert svarar

Har du funderingar kring din ekonomi? Mejla till: fraga.ekonomen@amelia.se

* Undersökningen, som besvarades av 1003 personer i åldern 18-80 år, genomfördes den 17-31 december av Synoint på uppdrag av SBAB.

ANNONS: Hitta bästa rabatterna just nu på Expressen Rabattkoder (Extern länk)