Foto: Pexels / Bruce Mars

Expertens bästa tips: Så slipper du pengaångest inför framtiden

Enligt en ny undersökning känner var fjärde svensk känner oro av sin privatekonomi. Ekonomen delar med sig av fem tips till hur du kan få en sundare relation till pengar.

Fler än var fjärde svensk känner ångest, frustration och oro när de tänker på sin privatekonomi visar en ny undersökning av Sparbanken Syd och Sifo. Att det ser ut såhär kan höra ihop med sjunkande hushållssparande och ökande skulder, skriver de i undersökningen.

Kvinnor mer oroliga över sin ekonomi än män

Vidare visar undersökningen att kvinnor generellt oroar sig mer för sin privatekonomi än män. Vad som oroar mest skiljer sig också mellan könen.

Kvinnor oroar sig mest för sin framtida ekonomiska situation. 34 procent av kvinnorna oroar sig för den framtida ekonomin, jämfört med 25 procent av männen.

LÄS ÄVEN: Billigare semester - 13 tips för en smart sommarekonomi 

Men genom att förstå din privatekonomi bättre kan du lättare göra hållbara val för dig själv, din ekonomi och miljön, vilket kan minska pengaångesten, menar Emma Lefdal, kommunikationschef för Sparbanken Syd.

– Man behöver varken ha en hög lön eller ett stort sparkonto för att ha en god ekonomihälsa. Det handlar snarare om ett förhållningssätt till sin egen ekonomi: att förstå varför den är som den är och hur man går tillväga för att göra förändringar, även om det känns svårt och tråkigt, säger Emma Lefdahl.

5 tips till bättre ekonomi och minskad pengaångest:

1. Börja umgås med din ekonomi

Fundera över din egen inställning till din ekonomi och varför den är som den är? Vad har du för mål, vilka är dina rutiner och när dyker orosmolnen upp? Insikter och kunskap lindrar ekonomisk stress.

2. Orka tänka på framtiden

Även om framtiden känns långt borta så ska den inte skjutas fram. Ta hjälp av din bank och planera för både pension, investeringar och ekonomisk buffert även om det känns tråkigt. Vem vet – det kanske blir kul!

3. Dra igång sparandet – med lagom ambition

Att spara är en dygd, heter det ju. Men det gäller att hitta rätt nivå på sparandet som passar just din ekonomiska situation. Anpassa ambitionsnivån efter ditt eget liv, ingen annans.

4. Försäkra bort onödig stress

Alla de där ”om” och ”ifall” skapar stress och oro. Du kan aldrig försäkra dig mot livets vändningar, men med försäkringar kan du åtminstone skapa dig ekonomisk trygghet.

5. Påverka med sparpengar

Förutom att äta mindre kött och minska flygandet kan du påverka klimathotet avsevärt genom att placera sparpengar och pension i gröna och hållbara fonder, för din och miljöns skull.

LÄS ÄVEN: Skapa en fetare buffert – ekonomens 5 bästa tips till ett bra sparande

Detta oroar sig svenskar mest över i sin privatekonomi:

Foto: Sparbanken Syd

Kvinnor och män oroar sig för olika ekonomiska saker:

Foto: Sparbanken Syd

* Undersökningen genomfördes av Kantar Sifos webbpanel i april 2019. Totalt intervjuades 1000 personer mellan 18–65 år. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!