Foto: iStock

Experten: Så kommer du igång och sparar i aktier (det är enklare än du tror!)

Hur kommer man igång med aktier? Här ger experten Nina Larsson sina bästa tips.

"Aktieintresset bland kvinnor växer och det finns fler förebilder idag än för bara några år sedan. Nu finns många bloggar och instagramkonton (till exempel Börshajen och Framtidsfeministen) där man kan få tips och hjälp för att komma igång", säger Nina Larsson, förmögenhetsförvaltare på Nordeas private banking-enhet.

Vad krävs för att få fler kvinnor att intressera sig för aktier?

– Det behövs ännu fler kvinnliga förebilder som tjejer och kvinnor kan identifiera sig med, och fler kvinnor som syns i medierna och uttalar sig i ämnet. Det handlar om att väcka intresset för att våga testa ett aktiesparande.

Är kvinnor rädda för att handla med aktier? 

– Det är inte min uppfattning. Däremot tror jag att kvinnor, grovt generaliserat, är mer skeptiska till riskmomentet som är förenat med ett aktieinnehav. Många tror också att man måste investera en större summa pengar för att vara på börsen, men det går utmärkt att handla i liten skala.

– Det handlar också om ekonomisk jämställdhet. För att få det över tid är det viktigt att kvinnor sätter sig in i sitt sparande och tar medvetna beslut utifrån sin personliga riskprofil, och i alla fall reflekterar över om aktiehandel är en sparandeform som de vill testa. Det är som sagt inte riskfritt, men det ger möjligheter till avkastning över tid.

 

Ninas kom igång-tips:

1. Gör hemläxan innan du börjar! Läs på om aktier, om olika noterade bolag och läs olika typer av analyser för att lära dig hur du ska tänka när du väljer bolag.

2. Du kan också ta hjälp av olika aktörer som finns på marknaden, till exempel din bank.

3. Kom ihåg att aktiehandel inte är riskfritt - investera inte mer pengar än du känner dig bekväm med.

4. Bestäm dig för en strategi och håll dig till den.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!