Dags att leta pengar i madrassen! Snart blir flera miljoner sedlar ogiltiga

På onsdag den 31 augusti är det sista dagen att lämna in sina gamla 20-, 50- och 1000-lappar till banken. Alltså är det hög tid att leta i jackfickor, väskor och madrasser för att med säkerhet veta att du inte går minus ;)

Redan den 30 juni i år blev sedlarna ogiltiga i butikerna, och de som inte hann handla upp dem innan dess fick ett par månader till på sig att sätta in sedlarna på banken. Trots det saknas det fortfarande 1,3 miljarder kronor.

Bankerna slutar ta emot gamla sedlar

Hittills har sedlar värda 6,2 miljarder växlats in men det saknas fortfarande över 41 miljoner sedlar värda 1,3 miljarder kronor.

– Om du fortfarande har sedlar hemma så är det hög tid att gå till banken och sätta in dem på bankkonto nu. Bankerna tar emot sedlarna fram till och med den 31 augusti, säger Christina Wejshammar, chef på avdelningen för betalningssystem och kontanter, i ett uttalande.

De här gamla sedlarna blir ogiltiga den 31 augusti 2016. Foto: Riksbanken

Skulle du ändå inte hinna lämna in dina sedlar finns en sista lösning. Efter den 31 augusti så kan Riksbanken fortfarande lösa in de ogiltiga sedlarna, men mot en avgift på 100 kronor, vilket innebär att sedlarna måste skickas in till Riksbanken. Bankerna och Riksbanken tillämpar reglerna i penningtvättslagen, vilket innebär att du kan få frågor om var pengarna kommer ifrån. Du kan också behöva visa upp exempelvis kvitton, fakturor eller avtal.

Om knappt två månader, i oktober i år, så dyker de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten upp. De äldre versionerna av mynten slutar gälla efter den 30 juni 2017.

Så många gamla sedlar saknas

36 miljoner 20-lappar – värda 720 miljoner

5,2 miljoner 50-lappar – värda 260 miljoner

337 000 1000-lappar – värda 337 miljoner

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mest läst just nu

Jenny Strömstedts humoristiska bus mot Steffo – får alla att bryta ihop totalt

Äntligen! Nu kan du dricka vin tillsammans med din hund eller katt

15 bästa tipsen för att spara pengar snabbt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!