Under påsken rensar och vårstädar svenskarna som mest. På annandag påsk besöker 1,5 miljoner svenskar Blocket för att sälja – men också fynda! 

Känslan av ett städat förråd är oslagbar och under påskhelgen går svenskarna loss extra mycket och rensar sina källare och garage. Annandag påsk är faktiskt den dag på året då flest annonser läggs upp på Blocket. Det är även då säljsajten har flest besökare totalt – hela 1,5 miljoner.

Läs också: 17 saker alla kattägare känner igen

Skälet till det höga antalet besökare är förmodligen att vi vill välkomna det nya i och med vårens intågande, och därmed göra oss av med gamla prylar som bara ligger och skräpar. Att det får oss att må bra är en härlig bonus.

– Vi har alltid vetat att begagnathandel är bra både för plånboken och vår planet. Nu ser vi att rensa hemma även kan bidra med lycka. Med tanke på hur många som planerar att rensa och vårstäda håller vi tummarna för ett nationellt lyckorus i påsk, säger Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket.

På påsken rensar vi garaget och förrådet och säljer på Blocket
Foto: iStock

Vi säljer saker på Blocket för tusentals kronor

Skälet till att svenskarna rensar är att de vill ha ordning och reda, färre saker och mer plats. Men det har även visat sig att folk sitter på riktiga guldgruvor. Enligt Blocket uppskattar svensken att den äger prylar som inte används till ett värde av 23 832 kronor. När det kommer till barnfamiljer är summan ännu större – de uppskattar nämligen värdet till 30 344 kronor.

Att slänga ut det gamla är ett enkelt sätt att ta till för att må bättre, menar Erik Fernholm, expert inom kognitiv neurovetenskap och lyckoforskning:

– Jag är inte förvånad över att vårstädning och rensning i hemmet kan skänka glädje. Ofta vill vi ha mer prylar och högre status, men studier visar att ju mer materialistiska vi är, desto olyckligare är vi. Med mindre fokus på prylar, ägande och status frigör vi mer tid till lyckofrämjande delar av livet, så som hälsa, upplevelser och att bidra till andras välmående.

Läs också: 17 saker bara vi som helt saknar tålamod kommer förstå

De som sålde något på Blocket under 2015 tjänade i snitt hela 8 571 kronor. Det vi helst köper just nu är cyklar, vilket verkligen skvallrar om att våren är på väg!

Det vi helst köper på Blocket efter utrensningen är cyklar
Foto: iStock

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra och följ amelia på Facebook!

LÄS MER:

13 bevis på att The Holiday är världens finaste film

16 bevis på att barn är smartast

10 tecken på att du har det bättre än du tror