Beroende på vart du ska resa, vad du ska göra och hur länge du ska vara borta kan du behöva göra ett tillägg i form av en specifik reseförsäkring, menar ekonomen.
Beroende på vart du ska resa, vad du ska göra och hur länge du ska vara borta kan du behöva göra ett tillägg i form av en specifik reseförsäkring, menar ekonomen. Foto: Shutterstock

”Behöver jag extra reseförsäkring?”

Om man ska betala en resa med ett kreditkort som ger reseförsäkring, eller om man redan har reseförsäkring i sin hemförsäkring – behöver man lägga till en extra reseförsäkring då när man betalar sin flygbiljett? Ekonomen Emma Persson svarar.

Fråga: Jag ska åka på en långresa till USA i höst och undrar vilka försäkringar jag och familjen behöver. Är det inte så att man redan har en reseförsäkring i sin hemförsäkring, och även på det kreditkort man betalat resan med? Resebyrån försöker få oss att teckna en extra reseförsäkring, men behövs det verkligen? Är det i så fall så att den vanliga hemförsäkringen bara gäller för resor som görs inom EU? Jag vill inte betala pengar i onödan för något som egentligen inte behövs. /Cilla

LÄS OCKSÅ: Spara tusenlappar genom att utnyttja alla dina dolda rabatter

Ekonomen svarar: Kolla upp din hemförsäkring först

Vad bra att du är sunt misstänksam till merförsäljning av den här typen. Det ska man alltid vara. Faktum är att många svenskar är dubbelförsäkrade idag, mycket på grund av att vi är dåligt insatta i vilka försäkringar vi har, till exempel via jobbet och via vår vanliga hemförsäkring. 

Oftast ingår en reseförsäkring i hemförsäkringen. Den gäller under ett begränsat antal dagar och ibland bara för vissa länder eller vissa av de aktiviteter som du ägnar dig åt på semestern. Beroende på vart du ska resa, vad du ska göra och hur länge du ska vara borta kan du behöva göra ett tillägg i form av en specifik reseförsäkring. Men kolla alltså först hur din hemförsäkring ser ut och vad som ingår i den innan du tecknar en ny försäkring hos resebyrån. 

Om du betalar resan med kontokort ingår det vanligtvis en reseförsäkring, så kolla vad som ingår i dina kort också. Trevlig resa!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!