Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

25 bästa tipsen för att spara pengar snabbt

Här får du smarta tips på hur du enkelt och snabbt kan spara pengar i vardagen – vi ger dig våra 25 favorittips.

1. Se över din ekonomi - vart lägger du dina pengar idag?

Gå igenom din ekonomi och se vad du lägger pengar på. Ett hett tips är appen Tink som ger en enkel översikt. Gå sedan igenom alla onödiga och återkommande avgifter så som abonnemang – tänk noggrant igenom om du verkligen behöver exempelvis flera olika streamingtjänster. 

Gå också igenom de kategorier där det går åt onödigt mycket pengar – som livsmedel. Bestäm dig för att det här ska bli året då du veckohandlar eller tar med matlåda till jobbet några gånger i veckan.

2. Förhandla räntan med banken

Om du äger din bostad är det viktigt att du förhandlar om din ränta, och inte nöjer dig med den ränta du fick tilldelad. Om banken är stenhård - var beredd på att byta bank. Det finns många aktörer som idag erbjuder bolån med lägre ränta. Exempelvis Landshypotek, Avanza, Enkla och Hypoteket. Du kan jämföra bolåneräntor på exempelvis Compricer. 

3. Rensa hemma – och sälj!

Sälj ALLT du inte använder. Leksaker, barnkläder, böcker, möbler. Ja, vi pratar allt! Det finns alltid någon som är intresserad. Idag finns det också så många ställen du kan sälja dina saker på utan att det kostar något. Så som lokala loppisar, Facebook Market eller sälj och köpgrupper på Facebook. 

Du kan också låta någon annan sälja dina saker åt dig, så som Sellpy. Då packar du bara ihop allt i påsar och så sköter Sellpy försäljningen åt dig. Däremot har tjänsten kritiserats för att man inte får så mycket utdelning för sina prylar då de tar en stor del av vinsten. Men om man inte orkar göra jobbet är Sellpy bättre än inget!

4. Sluta slänga mat 

Vi slänger cirka 20-30 procent av den mat vi köper. En tvåbarnsfamilj kan enligt Naturskyddsföreningen spara upp till 7000 kronor om året genom att inte slänga ätbar mat. Både genom att inte handla för mycket (låt dig inte luras av storpack om du inte behöver så mycket), men även genom att dricka mjölk som kanske gick ut för en dag sedan. Lukta och smaka på maten innan du kastar den.

Bäst före-datum är en rekommendation. Ofta går det att äta maten flera dagar till om den har förvarats rätt. Undantaget känsliga livsmedel, som lax.

Sista förbrukningsdag betyder att maten kan vara otjänlig när datumet passerats. Används ofta på känsliga råvaror som köttfärs och kyckling.

Skafferi-sök. Kolla igenom frys och skafferi och leta sedan fram recept till de råvaror du har. Sök recept på exempelvis alltommat.se och mittkok.se.

5. Hyr ut ett rum

Detta är ett effektivt sätt att snabbt få in ganska mycket pengar. Kan du hyra ut attefallshuset på tomten, landet, ett rum i lägenheten eller varför inte hela bostaden en helg i månaden?
LÄS OCKSÅ: Hitta attefallshuset för dig – från budget till lyx

6. Ska du köpa något? Kolla om det finns på loppis först

På gatuloppisar, Myrorna och sociala nätverk (går utmärkt att hämta upp utan kontakt – eller skicka!) finns massor av fynd när du behöver något till ditt hem. Personliga saker till humana priser. Ett smart tips att spara pengar på. Tänk på att handla säkert i pandemitider!

Fyndtips: 
Letar du efter möbler är det smart att ha koll på måtten innan du kommer till loppisen, så du vet om möbeln du hittar får plats – och inte köper i onödan.
Kom tidigt. Fynden försvinner först.
Du kan nästan alltid få ner priset. Pruta och begär ”mängdrabatt”.
Cash is king. Vissa tar säkert Swish, men var inte säker på det. Och har du inte kontanter utan säger ”jag återkommer om en timme” är risken stor att varan säljs.

Glöm inte heller att kolla om det går att hitta gratis! Kolla på bortskankes.se och syndattkasta.se. Här hittar du allt från tvättmaskiner till ved, kattungar, soffor, cyklar och kläder.

7. Ha klädbytarkvällar

Handen på hjärtat, hur mycket i din garderob använder du?
Handen på hjärtat, hur mycket i din garderob använder du? Foto: kupicoo

Nästa gång du har tjejmiddag (funkar utmärkt under en digital träff också!), be alla ta med klädesplagg och accessoarer de inte längre använder. Häng upp alla plagg och byt med varandra. Betala gärna 20 kronor per plagg, som ni sedan skänker till Röda Korset eller Rädda Barnen, så blir det billig shopping och god gärning i ett!

Läs också: Så sparar fyrabarnsmamman Åsa en årslön – här är hennes tips

8. Låna designkläder

För den med liten budget som ska på fest är det ett klassiskt trick att låna en klänning av väninnan istället för att köpa en ny. Men du kan faktiskt låna vardagskläder också – på klädbibliotek. Du löser ett lånekort och kan sedan förnya din garderob regelbundet utan att bli pank. Lånegarderoben i Stockholm har plagg från designer som Filippa K, Matilda Wendelboe, J.Lindeberg, Lovisa Burfitt, Nudie Jeans, Anna Zander, Revery och Uniforms for the dedicated. Klädbibliotek finns i exempelvis Norrköping, Malmö, Uppsala, Umeå, Stockholm och Göteborg. Googla på ”lånegarderob” eller ”klädbibliotek”.

9. Gryt-byt med grannen

Storkok är budgetsmart, yada, yada, men hur kul är det att äta samma kycklinggryta tre dagar i rad? Gör ett storkok i veckan och byt några portioner med grannen. På så sätt får ni två rätter på ett kok. Penga- och tidsbesparande.

10. Välj vego

Foto: fcafotodigital

I en värld full av hamburgare för en tia är det lätt att tänka att vegetarisk mat är dyrare, men det stämmer inte. Vegetarisk mat minskar inte bara risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes och dessutom koldioxidutsläpp. Grönsaker, bönor och ris är nästan alltid billigare än kött. Börja med en köttfri dag i veckan med målet att varannan måltid ska vara köttfri. Inspiration finns på exempelvis undertian.com, kottfrimandag.se, vegetariskmandag.nu och livinggreen.se.

 11. Träningsappar i telefonen

Att anlita en personlig tränare kostar cirka 500–700 kr per pass. Ett kort på SATS cirka 500 kr i månaden. I budgettider kan du få lika god effekt genom att låta en telefontränare peppa dig till bättre kondition och styrka. Det finns massor av bra träningsappar och program på youtube. Nu när vi lever mitt i en pandemi och inte ska besöka gymmet är detta mer aktuellt än någonsin!

7MWC – app med sjuminuters träningsprogram. 12 övningar som utförs i intervaller om 30 sekunder. Kul! Gratis.

Pocket yoga – app med bra övningar på tre olika nivåer, engelsk röst med tydliga instruktioner. 22 kr.

12. Bättre billigt rödtjut

Alla viner mår bra av att andas, men det räcker inte med att dra ur korken och kalla det för ”luftning”. Häll upp ditt billiga vin på karaff och lufta någon eller några timmar innan du ska dricka det så smakar det tre snäpp bättre. Snabbtricket är att hälla upp på glas cirka tio minuter innan servering.

13. Dela bil

Foto: Georgijevic

En bil som körs 1500 mil per år står stilla 23 av dygnets 24 timmar. De flesta kan alltså dela bil med grannen eller en vän. Eller så kan du låna ut din bil via en bildelarförening som Sambil, sambil.se. Hos Gröna bilister, gronabilister.se, hittar du länkar till såväl föreningar som bilpooler.  

Eller varför inte skippa bilen helt om du kan – och cykla istället. Bra för både kondis, miljö och plånbok.

14. Roligt med rabatt

Det finns appar, som Let’s deal, Onlinekuponger och Rabble, som hjälper dig att hitta rabatter. När du ska handla något på webben, sök alltid på Google om det finns en rabattkod i just den butiken som du kan använda.

15. Sluta köp bärkassar i matbutiken

Ta hellre med en påse till butiken än att köpa en ny. Nu med plastskatten kan en påse kosta upp mot åtta kronor! Så tänk hur mycket pengar det blir om du handlar tre gånger i veckan och varje gång köper två påsar? Jo 2500 kronor per år! Tänk då hur mycket pengar det blir om du handlar på detta sätt hela livet....

16. Köp likadana strumpor - till alla

Köp svarta strumpor i samma storlek till hela familjen! Då slipper du leta efter försvunna strumpor i torktumlaren - och behöver inte köpa nya lika ofta.

17. Stäng av autopiloten

En latte på väg till kontoret, en energibar efter träningen – så flyter pengar iväg. Genom att ta med en macka hemifrån, dricka kaffet som finns på jobbet och ta med en banan till träningen kan du spara hundralappar varje vecka.  

18. Köp inte böcker - låna istället!

På biblioteket kan man låna gratis litteratur. Där kan man även låna ljudböcker - helt gratis direkt i mobilen med appen Biblio. 

19. Energispara

Bara ett par grader lägre temperatur spar på både elräkningen och miljön. Dra ur alla mobilladdare när du inte använder dem, släck lampan efter dig och ställ in rätt temperatur på kyl och frys. På Energimyndigheten.se finns fler tips. 

20. Sluta köpa vatten på flaska

Ett bra sätt att spara pengar (och på miljön) är att sluta köpa vatten på flaska, för varför betala för någonting som är gratis? Om du älskar bubbelvatten - köp en sodastreamer istället. Det blir billigare i längden!

21. Baka eget bröd

Billigare, nyttigare och såå mycket godare!

22. Laga din kläder – eller sy om!

Passar inte jeansen längre, har det blivit ett hål i grenen eller skulle inte tröjan vara snyggare med kortare armar? Allt detta och så mycket mer går att göra genom att snabbt och enkelt sy om, måttanpassa eller laga dina kläder. Är du inte så händig så lämna in till skräddaren - blir mycket billigare än att köpa nytt!

23. Cykla 

Att cykla mera är bra för både hälsan och miljö. Och dessutom är det ju SÅ billigt. En win-win!

24. Om du kan: KÖPSTOPP

Att sluta shoppa ger mer pengar i plånboken – men det kan också höja livskvaliteten på ett oväntat sätt. Läs bra tips om detta här: Emilia införde köpstopp ”Jag slutade shoppa och sparade ihop 100,000 kr”

25. Byt mobilabonnemang 

Varför betala onödigt mycket för ditt mobilabonnemang? Jämför de olika abonnemangen på exempelvis mobilabonnemang.se och se vilket just du skulle tjäna på att ha beroende på dina krav – och hur mycket du ringer, surfar, sms:ar med mera. 

LÄS OCKSÅ: ”Ska vi spara eller amortera” – amelias expert svarar

Spara smart! Vart ska du lägga alla pengar du sparar?

Spara alltid (om du kan) minst 10% av din inkomst.

Om du startar från noll är det bäst att först satsa på att bygga upp en buffert (2-5 nettomånadslöner beroende på din livssituation). Ett sätt att inte ”nalla” från den är att ha pengarna på en annan bank än den du använder till vardags. Då syns inte pengarna lika tydligt.

När buffertsparandet är klart - börja amortera mer och placera pengar på aktiemarknaden. Du behöver inte kunna särskilt mycket. Ta hjälp av de digitala hjälpmedel som finns hos exempelvis Avanza eller Nordnet. De har tjänster som förvaltar pengarna åt dig automatiskt.