Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför ska du aldrig lägga bröd i kylen

Lägger du in brödet i kylen för att det ska hålla sig bättre? Gör inte det. Det funkar nämligen inte utan istället ska du göra så här.

Helt ärligt, hur många gånger har du inte köpt det där goda, mjuka brödet och sedan bara sett det alldeles för snabbt bli stelt, trist och tråkigt. Lägger du det i kylen då för att "bevara brödet" blir det bara sämre.

För när det gäller bröd så funkar kylen inte alls. I själva verket gör kylan där bara att brödet blir torrare ännu snabbare.

Det här beror inte bara på att fukten i brödet avdunstar och brödet blir torrt. Själva hemligheten bakom saftigheten i ett bröd ligger nämligen i stärkelsen.

Så här funkar det med bröd:

När brödet bakas kastas stärkelsen om och ligger huller om buller i brödet. Efter att brödet svalnar från ugnen påbörjas processen med att stärkelsen vill hitta tillbaka till sin ursprungliga position. Det vill säga i en slags kristalliserad form, alltså hård form. När alla stärkelse-delar hittat varandra igen blir därför brödet stenhårt.

Och när stärkelse bevaras i kyla, men inte frys, går det ännu snabbare för stärkelsen att "hitta hem" till varandra. I frysen däremot fördröjs deras rörelser avsevärt och de stannar upp.

Så HUR ska man bevara brödet som bäst?

På nätet är följande tips bäst:

1. Frys in bröd i det antal skivor du vill tina per gång. 

2. Frys in färskt bröd direkt.

3. Ska bröd ligga i plastpåse – se till att den är tätt försluten. 

Bakningsproffset säger så här:

1. Köp helt bröd, inte skivat.

2. Dela brödet och frys in det direkt. 

3. Har du ett bra bröd med bra skorpa så räcker det med att ställa det med den uppskurna sidan nedåt mot bordsskivan tills du ska använda det igen.

Aha! Det här måste i alla fall jag testa i helgen!