Foto: Fotograf Jonny Lindh

Caroline Seger: "Numera är vi inte bara förebilder för tjejer som spelar fotboll"

I år fårCaroline Segertolv dagars semester. Fystränaren säger att det är för mycket, men Caroline tänker njuta och vila. Sen satsar hon allt på OS och på en ny fotbollsera.

Kontraktet med franska PSG går ut, men efter att ha spelat fotboll i svenska, amerikanska och franska ligan är hon inte sugen på att byta land igen. Fem gånger har den svenska lagkaptenen utsetts till årets mittfältare, hon har utnämnts till årets allsvenska spelare och tagit emot Diamantbollen. Hon nominerades till Europas bästa kvinnliga fotbollsspelare säsongen 2013–2014. 31-åringen har inga planer på att sluta.

– Så länge jag är bra tänker jag spela.

Vilka egenskaper gör dig till ett bra val som lagkapten?

– Jag är nog rätt social. Har lätt för att prata med alla sorters människor och tycker om att få alla att känna sig trygga. Trygga spelare som känner sig sedda presterar bättre. Sen behöver jag ju ge allt på plan själv varje gång och vara en bra förebild. Jag är en typisk lagspelare. Jag hade aldrig kunnat satsa på till exempel friidrott där man inte har någon annan att peppa än sig själv.

Caroline Seger om att våga visa sitt riktiga jag

Du blev en förebild för många när du berättade om din homosexualitet – har det förändrat något för dig?

– För mig var det en lättnad att slippa dölja delar av vem jag är, att våga visa mitt riktiga jag. Jag trodde inte att det skulle vara en så stor grej. Men jag har förstått att det också har hjälpt andra att våga visa sitt sanna jag. Och det är viktigt att prata om fördomar. Det har gett ett mycket öppnare klimat inom fotbollen. Många klubbar och organisationer tar öppet avstånd från homofobi. Sådant gör skillnad.

Foto: Fotograf Jonny Lindh

Foto: Jonny Lindh, Styling: Frida Zetterström och Hannah Bergroth, Hår & makeup: Mia Högfeldt och Johanna Eliason

Du har spelat fotboll hela livet, tycker du att inställningen till damfotbollen har förändrats?

– Absolut. I USA är damfotboll jättestort och får mycket plats i media. I Frankrike, där jag spelar nu, kommer det stor publik till matcherna men vi får usel mediebevakning. I Sverige får vi bra media och det kommer alltfler människor till matcherna, vilket är jättekul. Numera är vi inte bara förebilder för tjejer som spelar. Det kommer också fram tonårskillar som tycker att vi är bra. Det är ju en otroligt skön känsla och ett tecken på att vi kommit långt.

Caroline Seger om att fokusera på planen

Vad tänker du inför OS?

– Det är mitt tredje OS och jag tänker verkligen ge allt och njuta. Man vet aldrig om det blir fler OS för min del. Sen tänker jag råda mina lagkamrater att fokusera. Det är så mycket som händer runt omkring och det är svårt att inte dras med i allt man vill se och vara med på. Men lyckas vi fokusera kan vi gå långt. Vi är i jättebra form.

Av: Kristin Ekberg 

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också att vilja se:

11 anledningar för alla gamla fotbollstjejer att börja sparka boll igen

9 saker alla kvinnliga fotbollsfans är sjukt trötta på att höra 

Här driver norska fotbollslandslaget med fördomarna (och de gör det sjukt bra)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!