Boosta sommarsalladen

De godaste nyttigheterna som finns ärockså fantastiska smakhöjare. Testa superfräscha sallader med nya spännande smakbrytningar nu i bärfrossartid.

Jordgubbar& mozzarella påsalladsfat

Räcker till: 4 pers

Tillagningstid:15 minuter

Om buffelmozzarellan och den billigare varianten ska tävla mot varandra så blir det lätt 10–0 till buffeln. Det är sån otrolig skillnad. Ska osten spela huvudroll så är det den förstnämnda som gäller, helt 

 klart! 

2 buffelmozzarella (à ca 125 g)

2 ätmogna avokador

2 grönsalladshuvuden

250 g jordgubbar

Till servering:

Ca 140 g bresaola eller annan lufttorkad skinka

En pepprig olivolja och balsamvinäger

Gör så här:

1. Skär osten i klyftor, men inte helt igenom. Halvera, kärna ur och klyfta avokadon. 2. Skölj sallad och jordgubbar. Plocka salladsblad. Noppa och halvera jordgubbarna. 3. Lägg upp allt på fat eller direkt på portionstallrikar. Servera med bresaola samt olja och vinäger att ringla över. Låt var och en salta och peppra själv.

Blåbärssallad med fläsk & ädelost

Räcker till: 4 pers

Tillagningstid: 20 minuter

Testa de här spännande smakerna! Blåbär, fläsk och ädelost är en oväntat rolig kombination. Servera gärna salladen med ett gott bondbröd till.

300 g stekfläsk

250 g haricots verts

1 burk matvete (à 410 g)

100 g blandad sallad i påse

250 g färska blåbär

Ädelostkräm:

2 dl lätt crème fraiche

140 g ädelost

Salt och peppar

Gör så här:

1. Skär fläsket i bitar. Bryn det knaprigt i en panna. Låt rinna av på hushållspapper. 2. Noppa och koka haricots vertsen nätt och jämnt mjuka i saltat vatten, det tar 3–4 min. 3. Häll av dem i durkslag och häll på matvetet. Skölj i kallt vatten. 4. Blanda ihop alla ingredienser till salladen på ett fat. 5. Mosa eller mixa ihop ostkrämen. Smaka av försiktigt med salt och peppar. Servera till salladen.

Körsbärssallad med rödbeta & rökt fisk

Räcker till: 4 pers

Tillagningstid: Cirka 30 minuter + tid i ugnen

1 kg rödbetor

2 msk raps- eller olivolja

500 g bondbönor

100–150 g söta körsbär, t ex bigarråer

Ca 100 g späd sallad, t ex rödbetsskott

4 rökta makrillfiléer (eller annan rökt fisk)

Dressing:

1 msk sötstark senap

2 msk majonnäs av god kvalitet

1 msk vitvinsvinäger

1 dl kallpressad raps- eller olivolja

1/2–1 msk vatten

1/2 dl finhackad dill

Salt och peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och lägg rödbetorna i en ugnssäker form. Vänd runt med olja, salt och peppar. 2. Baka i mitten av ugnen i 20–40 minuter beroende på storlek. Rödbetorna ska kännas mjuka men med lite motstånd när man sticker i dem. 3. Plocka ur bönorna ur skidorna. Koka dem i saltat vatten i ca 5 minuter. Skölj i kallt vatten och ”ploppa” ur dem ur sitt tunna skal. 4. Kärna ur körsbären. 5. Rör ihop senap, majonnäs och vinäger i en skål. Vispa ner oljan, lite i taget till en homogen dressing. Späd med lite vatten. Tillsätt dill. Salta och peppra. 6. Blanda sallad, bönor och körsbär på ett fat. Lägg på ljumna rödbetor. Plocka stora bitar av fisken och lägg den på salladen. Ringla över dressing.

Vinbärskaka i all hast

Räcker till: 20–25 bitar

Tillagningstid: 30 minuter

Det här är den perfekta sommarkakan. Fullmatad med bär, snabb att göra, inget bakpulver och räcker till många.

250 g smör

6 ägg

7 dl strösocker

7 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Finrivet skal och saft av 2 lime

3 dl svarta vinbär eller andra sommarbär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. 2. Rör ihop ägg och socker väl i en bunke. Rör ner smält smör, mjöl, vaniljsocker samt skal och saft av lime till en jämn smet. 3. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 30x35 cm. Strö över bären. 4. Baka kakan i mitten av ugnen i ca 20 min tills den börjar få fin färg. Låt svalna och pudra med florsocker. Skär i rutor. Garnera med vinbärsblad.