Blondie med blåbär

Brownie i all ära, men ibland gör sig faktiskt den bleka syrran bättre. En riktig blondie med färska bär kan rent av bli ett begär om man en gång testat. Matmorsorna delar med sig av receptet på kakan som funkar i alla lägen.

Blondien är Browniesens mer ljushylta syster. Där en Brownie är mörkt  chokladig och seg är Blondien underbart ljust seg och smarrig. Perfekt  att göra för många, detta räcker recept för en plåt, alltså runt 10  personer.

200 gram smält smör

6 dl socker

5 ägg

6 dl vetemjöl

Glasyr: ?1 dl florsocker? och några droppar citronsaft ( eller bara lite pudrat florsocker??)

½ halvliter färska eller frysta blåbär (beroende på säsong)

ca 50 gram mandelspån

Smält smöret i en gryta och låt det svalna lite, rör sedan ned  socker, ägg och mjöl. Tjoffa om ordentligt till en slät smet. Häll ut  denna släta smet i en bakplåtspappersklädd långpanna, fördela bären och  mandelspånen över kakan. Låt den gå i ugnen på 175 grader i ca 30  minuter. Drag kakan av plåten och låt den svalna på galler. När den är  helt svalnad ringlar du över glasyren och skär kakan i rutor.