Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bli biodlare – så skaffar du dig en honungsgivande bisyssla

Miljöintresserad? Gourmet? Pälsdjurs-­allergiker? Då är bin husdjuren för dig. Du hjälper ­naturen att frodas, samtidigt som du får delikat honung i ­utbyte.

Vad är egentligen honung? Jo, det är växtnektar som bina samlat och sedan omvandlar till honung i dessa vaxkakor.
Vad är egentligen honung? Jo, det är växtnektar som bina samlat och sedan omvandlar till honung i dessa vaxkakor. Foto: Shutterstock

Att det är trendigt att odla bin, både på professionell och mer hobbyinriktad nivå, har väl inte undgått någon. Sedan 2008 har Sveriges biodlares riksförbund växt kontinuerligt, och den typiska medlemmen är inte nödvändigtvis en äldre farbror. En allt större andel av medlemmarna är kvinnor, och samtidigt har snittåldern bland biodlarna sjunkit. Faktum är att intresset varit så stort att det inte funnits tillräckligt med kunniga människor som kunnat lära ut biodling till alla sugna, enligt intresseföreningen Svenska bin.

Lotta Fabricius Kristiansen är en erfaren biodlare och naturpedagog, som även jobbar som projektledare på Svenska bin. Hon tror att populariteten har att göra med det stora fokus på pollinering som varit i ett tiotal år. Det blev en stor kris i USA när mandelodlingen hotades på grund av bibrist, och då väcktes diskussionen.

För Lotta Fabricius Kristiansen är naturen ingen bisak.
För Lotta Fabricius Kristiansen är naturen ingen bisak. Foto: amelia

– Många känner att de vill bidra på något sätt, och det är relativt enkelt att starta en biodling. Det är ju också ett slags husdjur. 

Kan alla odla bin? 

– Ja, det tycker jag. Man behöver skaffa sig lite kunskap, men sedan går det ganska lätt. 

Vad behöver man för att starta?

– Man behöver först gå en kurs. Sedan behöver man bin och bikupa, skyddskläder, som till exempel slöja och handskar, kupkniv, borste och rökpust. Det senare är något man använder för att lugna bina när man jobbar med dem. Bina kan utsöndra ämnen som talar om att något stressande är på gång, röken maskerar detta. 

Lotta ser sina bin som små medarbetare.
Lotta ser sina bin som små medarbetare. Foto: amelia

Vad kostar utrustningen?

– Ett bisamhälle, som man oftast köper från en annan biodlare, kostar 2 000–3 000 kronor. Med övrig utrustning kanske det går på 4 000–5 000 kronor. Det kan vara tryggt att köpa nytt, för att undvika eventuella smittor. 

Vad innebär arbetet under ett år? 

– Själva säsongen när bina är aktiva är blomsäsongen: april/maj till september. Mitten av maj till midsommar är den period som kräver mest av biodlaren, lite beroende på var man bor i landet. Under denna period växer bisamhället till sig, och om det inte finns tillräckligt med plats för drottningen att lägga ägg kan bisamhället svärma, alltså lämna kupan. För att undvika svärmning bör man titta till bina ungefär varannan vecka. Efter midsommar blir det lugnare. I mitten av augusti skördar man den sista honung­en och bisamhället har börjat rusta sig för vintern. Biodlaren ser till att förbereda bina genom att ge dem en sockerlösning som komplement till den honung man också lämnar i bikupan, och eventuellt behandla bina för att få så låg nivå av varroakvalster som möjligt i bisamhället. 

Vilka produkter kan man utvinna? 

– Honung förstås. Pollen som är färskt eller fermenterat, det så kallade bibrödet, som kan användas som ett kosttillskott. Man kan även få propolis, ett hartsliknande ämne som bina tätar kupan med för att få en frisk miljö. Bidrottninggelé och bivax är andra rå­­varor från biodling. 

Var ska man placera sin biodling så att bina inte stör? 

– Om man har egen trädgård men har grannar så är det bra att sätta ­flustret, binas entré, så att bina inte flyger precis över grannens uteplats. Man kan ställa den någon meter mot en häck/vägg, så att de får flyga upp högre och inte stör grannens luftrum.

Att odla bin är en win/win-situation. Du får honung och en fin trädgård, de får mat och husrum.
Att odla bin är en win/win-situation. Du får honung och en fin trädgård, de får mat och husrum. Foto: ROLAND PERSSON

Behöver man oroa sig för att bli stungen?

– De kan ju sticka, det är därför man ska ha skyddskläder. Viktigast är slöjan över huvudet, så att de inte trasslar in sig i håret. Men annars, när du står i trädgården, så är det ingen fara. De är inte intresserade av det vi äter. 

Måste man ha trädgård eller kan man odla bin på balkongen etcetera? 

– Ja, det finns ju de som gör. Bin vill dock inte vara jättehögt upp, men det finns de som har kupor på tak. Det måste finnas mat i omgivningen, men bin kan flyga 2–3 kilometer. 

Vilka utmaningar finns det med biodling?

– Man måste lära känna bina, så att man ser att de är friska och mår bra. Man måste lära sig att tyda olika tecken. Det är därför det är bra att gå en kurs och att sedan vara i en biodlarförening, så att man har ett nätverk där man kan utbyta erfarenheter. Varje år är olika, beroende på väder. Men det är också det som är roligast. Varroakvalster är en utmaning och något man måste bekämpa, så att inte bisamhället kollapsar och dör. 

Finns det något klassiskt nybörjar­misstag?

– När man köper ett bisamhälle kan det vara svårt att bedöma om det är ett bra samhälle. Så det kan vara bra att ha med sig någon som kan sådant. Sedan måste det finnas mat, nektar och pollen, under hela säsongen. Är det en varm och torr sommar, eller för den delen kall och blöt, så måste man mata bina. 

Vad är roligast med det? 

– Fascinationen för att man kan samarbeta bina, man jobbar med dem för att de ska må bra. Man följer årstidsväxlingarna genom dem. Man får en härlig produkt, och bärbuskar och dylikt frodas som en bonus. 

Visste du att … det krävs fem miljoner blomsterbesök av ett bi för att fylla en hel honungsburk?
Visste du att … det krävs fem miljoner blomsterbesök av ett bi för att fylla en hel honungsburk? Foto: ROLAND PERSSON

Smakar honung olika om de är från ställen med olika växtlighet? 

– Beroende på från vilken blomma bina samlar nektar så kommer smaken på honungen att bli olika. Honung är en mycket geografisk produkt, och dess smak, doft och färg styrs helt av vilka blommor det finns i binas omgivning.

Ta tag i ditt bi-intresse!

Bina pollinerar alla blommor så vi kan skörda frukter och grönsaker. Det mesta vi äter är tack vare att ett litet bi har varit där och bökat runt bland allt pollen
Bina pollinerar alla blommor så vi kan skörda frukter och grönsaker. Det mesta vi äter är tack vare att ett litet bi har varit där och bökat runt bland allt pollen Foto: ROLAND PERSSON

Biodlingskurser för nybörjare

➜ Sveriges Biodlares ­riksförbunds biodlarföreningar har kurser för ­nybörjare. Mer info: Biodlarna.se 

➜ Sommarkurs i biodling på Skurups folkhögskola, börjar den 20 juli. Mer info: Skurupsfolkhogskola.se 

➜ Studieförbund som Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet, Folkuniversitetet, Medborgarskolan och andra har kurser. Kika på Kurser.se för att se om det finns någon som är i närheten av där du bor. 

3 bra böcker om biodling

Bisyssla av Joachim Petterson 

Mina första år som bi­odlare av Lotta Fabricius Kristiansen 

Bin till nytta och nöje av Carl Otto Mattson och Johann Lang 

Inte beredd att bli biodlare, men vill ändå göra en insats?

Odla växter som gynnar pollinerande insekter, till exempel solros, ringblomma och gurkört. På Pollinerasverige.se kan du ladda ner en växtguide. På Svenskabin.se kan du också läsa om binas matintag, hur nyttiga de olika produkterna är och mycket annat. 

 

Matilda, 35: ”Jag vill biodla hela livet”

Foto: Privat

Matilda Hellström, 25, från Södra Svedjan, som fick sitt intresse för biodling från sin morfar. Idag brinner hon för att rädda bina.

Hur började du odla bin?

– Jag är väldigt intresserad av djur, natur och mat i allmänhet. Men det var också så att jag besökte huset där min morfar bodde, han dog innan jag hann träffa honom. Där såg jag hans kupor och började läsa en bok om biodling som han ägt. Det kändes väldigt fint att ”bonda” med honom på det sättet. Sedan gick jag en kurs och då fanns det ingen återvändo – jag skaffade mina första bisamhällen förra våren. 

Vad är det som är roligast?

– Det är så otroligt lärorikt, att försöka förstå sig på de här små varelserna. Att lära sig om hur deras samhälle är uppbyggt, hur det fungerar med drottningen och matriarkatet där alla arbetsbin är kvinnliga. Man blir också väldigt uppmärksam på naturen omkring sig. Och sedan får man ut fantastiska råvaror, det är verkligen toppenprodukter man får av bina. 

Vad blev du mest överraskad av?

– Det häftigaste var kanske i somras när jag såg ett bi utföra något som kallas ”bidans”. Det är ett sätt som de kommunicerar för att berätta för varandra om var de bästa ställena för att samla in nektar finns.

Får man en relation till bina?

– Ja, de är så söta och snälla. Men de är såklart inte som en katt, de är så himla många. Man lever i en sorts symbios med dem, det känns harmoniskt. Sedan blir de ju lite sura när man tar av deras honung, men det kan man ju förstå. De flyger sju varv runt jorden för att göra ett kilo honung.

Vad har du för biodlarplaner framöver?

– Att lära mig och förstå mer, för att skapa de bästa förutsättningarna för dem och göra rätt ingrepp i rätt tid. Det känns som om jag, när jag blir gammal och odlar mina bin, ändå kommer att lära mig något nytt varje år.

LÄS OCKSÅ! Stor guide: Trädgårdskalender för hela säsongen (mars-aug)