Bjud på sensommarfest! 9 recept till den perfekta sommarbuffén

Foto: endast för amelia

Duka upp en underbar buffé med god mat (som du kan förbereda) och bjud in vännerna på en sista sensommarfest. Här är recepten för en lyckad kväll!

Ämnen i artikel:

Alla recept är beräknade för 4 personer.
Recept: Linnea Öst
Foto: Jacobfridholm.com

Sommardrink

Sommardrink som verkligen smakar svensk sommar!

Du behöver:

Outspädd rabarbersaft, fryst i istärningslåda
Torrt vitt vin (ta torr äppelcider som alkoholfritt alternativ)
Jordgubbar eller andra bär som dekoration

Gör så här:

1. Bottna vinglaset med en tärning rabarbersaft. 

2. Fyll glaset med vitt vin eller äppelcider och dekorera med bär.

Bråttom? Bottna glaset med 1 msk outspädd rabarbersaft direkt från flaskan. Fyll på med vin eller alkoholfri cider. Klart!

Linneas kalljästa bröd 

Blir allra godast av att jäsa över natten.

Du behöver:

1/4 pkt jäst
1 msk honung
1 msk salt
5 dl ljummet vatten
14 dl Vetemjöl Special Fullkorn
1 dl mjöl till utbakning

Obs! Börja baka kvällen innan! 

Gör så här: 

Dag 1: Lös upp jäst och honung i en bunke med 5 dl ljummet vatten. Rör ner 10 dl av mjölet, och rör för hand i 10 minuter tills smeten blir seg och trådig. Rör ner resten av mjölet så degen blir så slät som möjligt. Lägg en ren bakduk över bunken och ställ i kylskåpet.

Dag 2: Värm ugnen till 250°. Smörj en bakplåt och skaka ut ca 1 dl mjöl på plåten.  Tryck ner degen i bunken. Vänd ut den på plåten och forma den snabbt till en rund bulle. Känns det svårt? Låt den ligga orörd. Brödet blir inte lika snyggt, men smakar lika härligt! Lägg över bakduken och låt degen jäsa tills ugnen är varm. Sätt plåten i ugnens nedre halva och sänk värmen till 220°. Grädda tills ytan fått fin färg, och det doftar bröd. Låt svalna på galler.

Bråttom? 

Gör degen med 1 helt pkt jäst, låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Sätt sedan ugnen på 250° och följ receptet.

Hemlagad färskost

Mmm, lika gott till middagen som till nattmat som till frukost…

Du behöver:

1 l filmjölk (inte lättfil)
3 dl creme fraiche

Smaksättning:

Salt
Örtsalt
1 liten vitlöksklyfta
finhackade örtkryddor

Gör så här: 

1. Häll fil och creme fraiche i en tjockbottnad kastrull. Värm sakta under omrörning tills blandningen blir ca 55°. Känn med fingret – när du inte längre kan doppa finger är det varmt nog. Låt rinna av i kaffefilter 3-4 timmar. Rör färskosten smidig och fördela den i tre skålar. Smaksätt med:

- örtsalt, 

- salt och finhackad vitlök 

- italiensk salladskrydda samt finhackade kryddörter, t ex timjan och oregano

Bråttom? 

Köp färdig Philadelphia Cream Cheese, finns i flera olika smaker.

Sensommarsallad

Ett generöst salladsfat blir mer matigt med förstärkning av goda gryn och baljbväxter.

Du behöver:

1,5 dl helt kamutvete (eller bulgur)
1,5 dl svart eller röd quinoa
1 dl kokta kikärter
3 salladshuvuden, t ex roman, ekblad och krispsallad
4 mogna tomater
3 små citroner
2 rödlökar
2 knippor rädisor
200 g sockerärter
1 purjolök
1 gurka
1 röd chili
1 kruka grönmynta
1 kruka timjan
1 kruka oregano

Dressing:

1 dl god olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
salt och peppar

Gör så här: 

Förbered genom att koka grynen enligt anvisning på förpackningarna. Låt svalna. Skölj salladen och låt den rinna av. Skär upp grönsakerna: tomater i stora bitar, gurka i sneda skivor och rödlökarna i smala klyftor. Koka sockerärterna lätt. Klyfta citron och rädisor. Finhacka chili och kryddörter. 

Vispa samman senap och vinäger, vispa sedan ner olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

Kanta ett stort uppläggningsfat med fina salladsblad. Riv resten i bitar. Blanda med avsvalnade gryn, kikärter, kryddörter, tomater, purjo och rädisor. Lägg upp salladen på fatet och häll över dressingen. 

Dekorera genom att sticka ner gurkskivor och citronklyftor. 

Bråttom? 

Ersätt salladen med 2 påsar färdigblandad sallad. Ta 1 burk kikärtor och en burk kidneybönor i stället för de kokta grynen (men skölj noga, och låt rinna av ordentligt). Använd färdig salladsdressing.

Citronmarinerade morötter

Hur gott som helst när lättkokta morötter sällskap av citronens arom.

Du behöver:

1 knippa färska morötter
1/2 citron
1 msk socker
1 tsk salt
vatten
olivolja
flingsalt
färska örtkryddor

Gör så här:

Skär av blasten och borsta morötterna rena. Koka morötterna knappt mjuka i vatten som förstärkts av saft och finrivet skal av en halv citron, socker, salt och en klunk olivolja. Låt rinna av, lägg upp på fat och ringla över lite extra olivolja. Strössla över flingsalt och dekorera med kryddörter.

Bråttom? 

Koncentrera receptet till morötter och vatten. Ringla olivolja över de lättkokta rötterna, och glöm inte saltet.

Misogrillad kyckling

Koka kycklingbröst i smakrik buljong, och låt dem sedan få färg på grillen.

Du behöver:

4 färska kycklingbröst
1,5 l vatten
3 tärningar hönsbuljong
5 cm färsk ingefära, skalad och skivad.
1 dl Oyster Sauce (finns i hyllan med asiatisk mat)
4 påsar misopulver eller -pasta (finns i asiatiska matbutiker)

Gör så här:

Ansa kycklingbrösten från hinnor. Lägg ner buljongtärningar och ingefäran i vattnet. Vispa ner Oyster Sauce och miso. Koka upp. Lägg ner kycklingbrösten och låt koka upp. Sänk värmen och låt dem sjuda under lock i 15 minuter. Stäng av plattan och låt stå 30 minuter. Lyft upp brösten med tång, lägg i en skål och låt svalna i kylen.

Servera kalla till salladen (pensla då med mer Oyster Sauce) eller låt dem bli varma och få färg på grillen.

Tips!

Spar buljongen till soppa! 

Bråttom? 

Köp grillad kyckling, strippa av skinnet och riv köttet i stora bitar.

Grillad färskpotatis

Några minuter på grillen gör klassiskt potatis så mycket mer elegant.

Du behöver:

1 kg färskpotatis
1 tsk salt per liter vatten
olivolja
flingsalt

Gör så här:

Skrubba och halverad potatisarna. Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Låt potatisarna glida ner i det stormkokande vattnet. Ta tid när det kokar upp igen. Låt potatisarna koka 3 minuter, häll i durkslag och låt rinna av. Pensla snittytan med olivolja och grllla tills potatisarna är mjuka och fått fin färg.

Bråttom?

Här finns inga genvägar. Förkoka potatisen i god tid, den håller i rumstemperatur under dagen.

Grillad paprika

När du grillar paprika blir den mjuk, mild och smakrik.

Du behöver:

2 röda paprikor
2 gula paprikor
olivolja
flingsalt

Gör så här:

Lägg paprikor på grillen medan den är för het för att grilla den övriga maten. Passa noga! Det går snabbt att få skalen blåsiga och svarta runt om. Lägg i en skål med lock, låt vila 15 minuter. Det går lätt att dra av de brända skalen. Dela paprikorna och skrapa ur alla frön, men ta vara på saften. Skär i breda strimlor och lägg i grund skål. Sila över saften, droppa över olivolja och strössla sparsamt med flingsalt.

Bråttom?

Det finns grillad paprika som är ätbar på glasburk, men den smakar ändå inte som hemgjord. Såå bråttom har du inte.

Augustitårta

En frasig dröm där vi njuter sommaren sista jordgubbarna med syrlig rabarber.

Du behöver:

2 dl vispgrädde
2 dl Kelda Vaniljvisp
1 l jordgubbar
1/2 burk rabarbersylt
3 marängbottnar
silverkulor till dekoration

Gör så här: 

Vispa grädde och vaniljvisp var för sig. Blanda samman med en slickepott. Lägg undan jordgubbar till dekoration. Mosa resten grovt, blanda med en halv burk rabarbersylt. Bred gräddblandningen på första botten, klicka ner hälften av jordgubbs/rabarbersylten. Lägg nästa botten ovanpå, upprepa. Lägg på den sista marängbotten. Toppa med gräddblandning och stick ner de finaste jordgubbarna. Dekorera med silverkulor.

Bråttom? 

Gör tårtan med vispad grädde och skivade jordgubbar som fyllning. Toppa med vispgrädde och så många jordgubbar som ryms.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!