Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Billiga bjudningar i snåltider

Efter jul är man pank. Pengarna har bränts på paket, vörtbröd, hysterisk  mellandagsrea och julöl. Så nu har du en sprillans ny plasma-tv lika  stor som hela köket samt ett tomt ekande kylskåp. Nu ska vi brassa på  riktigt billig mat. Nej, nej, inte tråkig mat. Ljuvligt god mat, men  jädrans billig. Och inget, absolut inget, är lika billigt och gott som  en rejäl gryta. Let’s go långkok!

Kyckling med sichuanpeppar

Ja, vem har sagt att bara klassiska grytor går att långkoka? Detta är icke en kinesisk kocher, men det är jädrans gott!

Du behöver:

1 hel kyckling i delar

75 g smält smör

1 msk sichuanpeppar

1/2 dl flytande kycklingfond

2 msk dijonsenap

1 hel krossad vitlök

1 dl russin

3 msk krossade enbär

3 dl grädde

Salt och nymald peppar

Gör så här: Jag lagade min kyckling i en CrockPot, men om du inte har en sådan går det lika bra med en ugnsfast form med ganska hög kant. Lägg kycklingdelarna i den gryta du tänker använda. Blanda alla ingredienserna utom grädden och häll det över kycklingdelarna. Låt stå kallt och marinera i några timmar eller över natten (om du gör det på kvällen så är det klart och redo till middagen dagen därpå). 

Vänd då och då. Knäpp på CrockPoten på låg värme och låt kycklingen gå i 8 timmar eller sätt ugnen på 100 grader ugnsstek i ca 1,5–2 timmar eller tills kycklingen är färdig. Sila av såsen och red av med grädde, salta och peppra, servera med ris och rönnbärsgelé.



Bœuf bourguignon 

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

En underbar långkoksklassiker, som vi väljer att servera med pasta. Fy fasiken vad gott!

Du behöver:

1,5 kg magert grytkött

(t ex högrev)

200 g bacon (eller sidfläsk)

20 st färska champinjoner

2 st hackade gula lökar

2 st morötter i bitar

3 vitlöksklyftor finhackade

1 dl mörk oxfond

2 dl rödvin

1 tsk timjan

2 lagerblad

Svartpeppar

20–30 syltlökar

Gör så här: Skär baconen i små bitar, skala och hacka grönsakerna och lägg dem ­underst i din gryta. Skär även köttet i bitar, ca 2x2 cm stora, och lägg dem över grön­sakerna. Häll på vin, fond och överst strör du örterna samt lite nymalen svartpeppar. Nu låter du den här grytan koka sakta i 3–4 timmar, kika lite då och då i grytan för att se att den inte kokar torrt, fyll på med vin och fond. 

Om du har tur och har en CrockPot kan du sätta den på låg värme i 8 timmar. Köttet är klart när det faller isär och är helt mört när du provar med en gaffel. Om du nu känner att såsen är lite för tunn tar du upp en deciliter sky, rör ned en matsked majsena och rör runt tills den har löst upp sig. Rör sedan ner den redda decilitern i grytan. Låt det hela få ett uppkok. Häll ner 20–30 små syltlökar och servera sedan grytan med nykokt pasta och en god grönsallad.

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård



Långkokt fläsksida med äpplen


Fläsk är billigt som tusan och äpplen behöver inte kosta mer än ett par spänn. Koka loss!

Du behöver:

800 g rimmad fläsksida med svål

3 små svenska äpplen

6 små gula lökar

En kruka rosmarin

Några klyftor vitlök

Peppar

Gör så här: Skär små fina rutor i fläskets svål och lägg det nedåt i den gryta du väljer att tillaga ditt fläsk i. Lägg skalade äpplen och skalad lök runt omkring och strö sedan peppar och rosmarin över hela härligheten. Lägg på locket och låt fläsket gå på låg värme i 8 timmar, eller för all del i ugnen på 100 grader i 2 timmar. När du kör fläsket i ugnen måste du kika lite då och då för att se att det inte kokar torrt. Fyll på med en skvätt vatten. 

När ditt kött är färdigt och nästan trillar isär är det dags. Låt köttet svalna under press, du kan t ex sätta en skärbräda över det och ställa en mortel därpå. När köttet är svalt skär du det i tunna, tunna skivor och fräser det knap­rigt i stekpannan. Servera med stekta äppelbitar, surkål och ­skysås från pannan. MUMS!