Bäst i test: Kändisvin 2019 - här är vår favorit

Får Pernilla Wahlgrens rödtjut oss att gå upp i falsett? Vill vi ha mer av Petters pinot grigio? amelia-redaktionen har smuttat, smakat, svalt och spottat ut de populäraste kändisvinerna just nu – och vi kan stolt kora några solklara vinnare!

Amalia Gonzalez Stöckel är journalist, sommelier, och en av rösterna i vinpodden Dos gardenias. I denna vinprovning guidar hon oss med sin expertis och porlande kunskap när vi på amelia-redaktionen blindtestar röda och vita kändisviner!

Röda kändisviner

Jill Johnson

Nashville Stories (72113) USA, 109 kr (finns i beställnings-­sortimentet)

När vi stoppar näsan i glaset slår en doft av vanilj emot oss, sedan de bäriga tonerna. Med sin vackra, mustiga färg är detta rödvin en blandning av fyra druvor: petite sirah, tannat, teroldego och zinfandel, vilket ger ett rikt rött vin med mycket karaktär. Det är kryddigt men ändå milt och smakar utmärkt att dricka något kylt. Tannat är enligt Amalia en druva som innehåller mycket antioxidanter, vilket gör det här vinet till rena hälsodrycken (vi väljer åtminstone att tro det …). Avnjuts bäst till en countrylåt? Yeah Jill, det här diggar vi!

BETYG: 4

Leif GW Persson

GW:s Röda (72139) Portugal, 109 kr.

Detta rödvin från regionen Tejo i Portugal är en blandning av druvorna aragonez, castelão och cabernet sauvignon och enligt Leif själv ”en gåva till livet”. Vi är inte lika frälsta och smackar högljutt på grund av den sträva känslan i munnen. Men visst går det ner. Med sin fruktiga smak med inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, viol och örter är det inte helt tokigt. ”Detta vin kan må bra av att luftas en stund innan det dricks”, förklarar vår sommelier.

BETYG: 3

Pernilla Wahlgren

Pazzione by Pernilla Wahlgren (75208) Italien, 89 kr.

Mmm … våra näsborrar fladdrar av välbehag när vi doftar på detta lite syltiga vin, med vaniljiga toner, mogen bärighet och plommon. Lika gott att dricka för sig självt som till mat, och då gärna till en bolognese eller annan ­italiensk maträtt med lite syra. Lika folklig som Pernilla Wahlgren är också detta ­rödpang. En klar amelia-­favorit!

BETYG: 5

Petter

P.Lex Langhe Nebbiolo (74890) Italien, 139 kr (finns i beställnings-­sortimentet)

2016 var ett fantastiskt år för den världsarvklassificerade norditalienska regionen Langhe i Piemonte och det har inte gått Petter (som är utbildad sommelier) förbi. Hans nebbiolo är kryddig och fruktig, tänk körsbär och kryddnejlikor, och är perfekt till konversationer över ost- och charkbricka. Detta vin funkar perfekt att bjuda lite mer vinkräsna vänner på. Bortse dock från den extremt ­pretentiösa texten på etiketten!

BETYG: 4

Game of Thrones

Game of Thrones (74934) USA, 179 kr.

Tv-serien Game of thrones må vara slut, men inte vinet med samma namn. Gör som Tyrion Lannister och berusa dig med detta lite söta, fruktiga rödvin med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mynta, choklad, kryddor och kaffe. Det här är inget vin som man kanske sippar på, men gärna dricker till maten, förslagsvis grillade rätter av lamm- eller nötkött. Om vi vill slåss, ligga med våra syskon och klappa drakar ­efter ett glas? Nja, men kanske efter tre.

BETYG: 3+

Per Gessle

The Per Gessle Selection Kurt & Lisa (71750) Italien, 289 kr (finns i beställningssortimentet)

Per Gessle är snart veteran i ­vinbranschen, och har sedan 2012 hunnit skapa ett gäng viner. Sitt lyxigare vin har han döpt efter sina föräldrar, en fin gest. Kraftig med vaniljtoner från ekfat. Kräver helt klart proteinrik mat för att slipa av strävheten. Doftar och smakar svarta vinbär, kakao och vanilj. Servera på släktmiddagen för att imponera.

BETYG: 3

 

TIPS! Tänk på att kraftigare viner kan behöva dekanteras minst en 30–60 minuter innan de ska drickas så att vinerna hinner luftas ordentligt. Undvik däremot att servera vin som stått i en öppen flaska i rumstemperatur i några dagar, då det kan tappa all ­fruktsmak och få ­oxiderade toner.

 

Vita kändisviner

Leif GW Persson

GW:s Vita (72306) Portugal, 269 kr/3 liter (box, finns i beställningssortimentet)

Detta vin produceras, ­liksom GW:s röda vin, i Portugal och är en blandning av druvorna castes ­fernão pires, arinto och trincadeira das pratas. Enligt Leif själv är det ”ett smakrikt vin som passar till de flesta tillfällen då det ska drickas vitt”. När vi stoppar snoken i glaset ­doftar det friskt av fläder och frukt. Vinet bränner däremot lite på tungan och känns som ett vin med mycket ­alkohol i. Smaken är lite som ”husets vita” på lokalkrogen. Ett perfekt ”tre dagar innan lön”-vin.

BETYG: 1

Tina Nordström

Tina Chardonnay Reserve (5391) Frankrike, 299 kr/3 liter (box)

Här har vi ett fräscht vin med ­inslag av päron,

honungsmelon, persika och lime. Denna smöriga chardonnay är ­årgång 2018 – och smakar lite som någon som lett Allsång på Skansen konstaterar vi ­under vår blindprovning. Detta är innan vi får reda på att det är Mat-Tinas vin vi smuttar på – och detta dricker vi gärna till just mat, med fördel till rätter av fisk och skaldjur.

BETYG: 3

Petter

P.Lex Pinot Grigio (74879) Italien, 89 kr.

”Vill vi ha mer? Såklart!”, rappar vi efter att ha smuttat på detta perfekta pinot grigio signerat Petter. Det doftar kryddigt men smakar lent av gråpäron, vingummi, honungsmelon och citrus. ”Wow!” ”Mmmhm” och ”Gottgottigott” är kommentarer som lämnar våra vinmarinerade läppar. Fint att dricka som sällskapsvin, eller utmärkt till rätter av fisk och kyckling.

BETYG: 4

 

Bjud in vännerna på  blindprovning

Att ha en vinprovning hemma är jättekul, och du kan välja tema efter exempelvis länder, druvor, smaktyper eller kändisar. Ännu roligare blir det såklart om du ­anordnar en blindprovning – och inte dömer vinet efter flaskan.

Gör så här:

1. Dra höga stumpor över flaskorna så att ingen i sällskapet kan se vilket vin ni dricker. Numrera istället ­flaskorna och skriv ner era kommentarer vartefter ni provar vinerna.

2. Förbered anteckningsmaterial för alla gäster där de kan skriva ner sina kommentarer om vinet.

3. Börja provningen med torra till söta vita viner för att sedan gå över till mer kraftfulla och eleganta röda viner. Fyra till sex viner är tillräckligt för en vinprovning hemma.

4. Inkludera gärna ett lite ovanligare vin för att öka sannolikheten att dina gäster lär sig något nytt. Vill du göra provningen lite mer ­avancerad? Lägg in ett tävlingsmoment och låt dina vänner ­gissa på druva, ­ursprung eller årgång.

Snacks att smaska på

Plockmat som milda ostar, kex och bröd är att föredra framför starka ostar och exempelvis oliver, som lätt tar över smaken från vinerna.

 

LÄS OCKSÅ: Naturvin - allt du behöver veta + redaktionens favoritflaskor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!