Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bäst i test: Kändisviner från bubbel till rött – här är våra favoriter

Får Pernilla Wahlgrens rödtjut oss att gå upp i falsett? Vill vi ha mer av Petters pinot grigio? Och dansar verkligen varje liten bubbla i Ernst mousserande av glädje? amelia-redaktionen har smuttat, smakat, svalt och spottat ut de populäraste kändisvinerna just nu – och hittat guldkornen i djungeln.

Röda kändisviner

Jill Johnson

Nashville Stories (72113) USA, 109 kr.

När vi stoppar näsan i glaset slår en doft av vanilj emot oss, sedan de bäriga tonerna. Med sin vackra, mustiga färg är detta rödvin en blandning av fyra druvor: petite sirah, tannat, teroldego och zinfandel, vilket ger ett rikt rött vin med mycket karaktär. Det är kryddigt med en rund munkänsla och smakar utmärkt att dricka något kylt. Avnjuts bäst till en countrylåt? Yeah Jill, det här diggar vi!

BETYG: 4

Leif GW Persson

GW:s Röda (72139) Portugal, 109 kr.

Detta rödvin från regionen Tejo i Portugal är en blandning av druvorna aragonez, castelão och cabernet sauvignon och enligt Leif själv ”en gåva till livet”. Vi är inte lika frälsta och smackar högljutt på grund av den sträva känslan i munnen. Men visst går det ner. Med sin fruktiga smak med inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, viol och örter är det inte helt tokigt. Låt lufta en stund innan du sippar!

BETYG: 3

Pernilla Wahlgren

Pazzione by Pernilla Wahlgren (75208) Italien, 99 kr.

Mmm … våra näsborrar fladdrar av välbehag när vi doftar på detta vin med vaniljiga toner och doft av mörkröda bär och plommon. Lika gott att dricka för sig självt som till mat, och då gärna till en bolognese eller annan ­italiensk maträtt med lite syra. Vinet är lite väl syltigt, men lika folklig som Pernilla Wahlgren är också detta ­rödpang. En publikfriare helt enkelt.

BETYG: 4

Petter

P.Lex Langhe Nebbiolo 2017 (74890) Italien, 139 kr.

Petter (som är utbildad sommelier) har gjort en hel radda med viner under sitt eget varumärke P.Lex. Detta vin, gjort på norditalienska druvan Nebbiolo är kryddig och fruktig, här hittar vi körsbär och kryddnejlikor, och är perfekt till konversationer över ost- och charkbricka eller en smarrig tryffelpasta. Detta vin funkar perfekt att bjuda lite mer vinkräsna vänner på. Kvalitetsmässigt är detta det bästa kändisvinet på hyllan. Skål!

BETYG: 5

Game of Thrones

Game of Thrones Paso Roble 2017 (74934) USA, 189 kr.

Tv-serien Game of thrones må ha nått vägs ände, men vinet med samma namn lever vidare. Gör som Tyrion Lannister och berusa dig med detta lite söta, fruktiga rödvin med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mynta, choklad, kryddor och kaffe. Det här är inget vin som man kanske sippar på, men gärna dricker till maten, förslagsvis grillade rätter av lamm- eller nötkött. Om vi vill slåss, ligga med våra syskon och klappa drakar ­efter ett glas? Nja, men kanske efter tre…

BETYG: 3+

Per Gessle

The Per Gessle Selection Kurt & Lisa 2018 (71750) Italien, 295 kr (finns i beställningssortimentet)

Per Gessle är snart veteran i ­vinbranschen, och har sedan 2012 hunnit skapa ett helt gäng viner. Sitt lyxigare vin har han döpt efter sina föräldrar Kurt och Lisa, en fin gest. Här har vi en kraftig pjäs med tydliga vaniljtoner från ekfat, men också tanniner. Kräver helt klart proteinrik mat för att slipa av strävheten. Doftar och smakar svarta vinbär, kakao och vanilj. Servera på släktmiddagen för att imponera. Efter två glas blir det allsång till Roxettes greatest hits!

BETYG: 3

 

TIPS! Tänk på att kraftigare viner kan behöva dekanteras minst en 30–60 minuter innan de ska drickas så att vinerna hinner luftas ordentligt.

 

Vita kändisviner

Leif GW Persson

GW:s Vita 2019 (72306) Portugal, 249 kr/3 liter

Detta vin produceras, ­liksom GW:s röda vin, i Portugal och är en blandning av druvorna castes ­fernão pires, arinto och trincadeira das pratas. Enligt Leif själv är det ”ett smakrikt vin som passar till de flesta tillfällen då det ska drickas vitt”. Doftar friskt av fläder, melon och gul frukt. Hettan (alkoholen) är dock lite väl påtaglig. Smaken? Jamen, det är lite svårt att inte låta tankarna vandra till ”husets vita” på lokalkrogen. Ett perfekt ”tre dagar innan lön”-vin.

BETYG: 2+

Tina Nordström

Tina Chardonnay Reserve 2019 (5391) Frankrike, 299 kr/3 liter (box)

Här har vi ett fräscht vin med ­inslag av päron, honungsmelon, persika och lime. Om denna något smöriga chardonnay skulle vara en person, blir det någon som leder Allsång på Skansen konstaterar vi ­under vår blindprovning. Detta är innan vi får reda på att det är Mat-Tinas vin vi smuttar på. Ett vin som med fördel kombineras med mat, då rätter av fisk och skaldjur.

BETYG: 3

Petter

P.Lex Pinot Grigio (74879) Italien, 89 kr.

”Vill vi ha mer? Såklart!”, rappar vi efter att ha smuttat på detta fruktiga pinot grigio signerat Petter. Det doftar kryddigt men smakar lent av gråpäron, vingummi, honungsmelon och citrus. ”Wow!” ”Mmmhm” och ”Gottgottigott” är kommentarer som lämnar våra vinmarinerade läppar. Fint att dricka som sällskapsvin, eller utmärkt till exempelvis pasta al limone med kyckling.

 

Ernst

Ernst Mousserande Brut (73755), Frankrike, 99 kr i beställningssortimentet

Päron, honungs- och galiamelon, äpplen… om vi inte redan visste att detta var ett franskt, mousserande vin hade vi gissat italiensk prosecco med de här doftnoterna! Tyvärr är doften mer lovande än smaken som mer liknar något man plockar fram på studentflaket. Vi älskar Ernst, men tycker att det är lite synd att en sådan innehållsrik person gör ett så innehållslöst vin. 

BETYG: 2 

 

Emilio Ingrosso

Amore Bianca (77739), Italien, 109 kr i beställningssortimentet

Restaurangägaren och musikern Emilio Ingrosso, som tidigare hade ett förhållande med Pernilla Wahlgren, har släppt vin! I denna pava hittar vi en prosecco, mousserande italienskt vin, med doft av inlagd persika, solmogen citrus, melon och päron på burk. Att dofta på detta är lite som att stoppa näsan i en fruktmix när du ska göra 80-talsdesserten gino. Tyvärr ter sig vinet rätt så trist i munnen, smaken försvinner snabbt som en avlöning och frukten känns fadd.

BETYG: 1

 

Leif GW Persson

GW:s Bubbel Blanc de Blancs Brut (78196), Frankrike, 109 kr. 

Frisk doft av sommarvind, tropisk frukt, äpple och citrus. Smaken är något sötaktig och spretig, och eftersmaken kommer en viss grapefruktbeska. Något obalanserat, men ändå ett av de bättre alternativen om du väljer att skåla med en kändis i glaset. 

BETYG: 3

Visste du att …

... det går utmärkt att frysa in vinslattar och sedan använda i maten? Perfekt i grytor, köttfärssås eller rödvinssås.

 

Bjud in vännerna på blindprovning

Att ha en vinprovning hemma är jättekul, och du kan välja tema efter exempelvis länder, druvor, smaktyper eller kändisar. Ännu roligare blir det såklart om du ­anordnar en blindprovning – och inte dömer vinet efter flaskan.

Gör så här:

1. Dra höga stumpor över flaskorna så att ingen i sällskapet kan se vilket vin ni dricker. Numrera istället ­flaskorna och skriv ner era kommentarer vartefter ni provar vinerna.

2. Förbered anteckningsmaterial för alla gäster där de kan skriva ner sina kommentarer om vinet.

3. Börja provningen med torra vita viner för att sedan gå över till mer kraftfulla och eleganta röda viner. Fyra till sex viner är tillräckligt för en vinprovning hemma.

4. Inkludera gärna ett lite ovanligare vin för att öka sannolikheten att dina gäster lär sig något nytt. Vill du göra provningen lite mer ­avancerad? Lägg in ett tävlingsmoment och låt dina vänner ­gissa på druva, ­ursprung eller årgång.

Snacks att smaska på

Plockmat som milda ostar, kex och bröd är att föredra framför starka ostar och exempelvis oliver, som lätt tar över smaken från vinerna.

 

LÄS OCKSÅ: Naturvin - allt du behöver veta + redaktionens favoritflaskor