amelia testar mousserande viner

Zonin Prosecco Special Cuvée
(74873 – i beställningssortimentet), Italien, 89 kr

mousserande_bast_i_test1

En prosecco som doftar friskt och gott när vi stoppar näsan i glaset. Smaken är fruktig och påminner om banan, äpple och päron. Ett bubbel som vi gärna minglar med eller dricker som aperitif. Dessutom behöver vi inte snåla, det här är ett budgetfynd. Ett glas till, tack!
Betyg: 4

Juvéy Camps Reserva de la Familia
(77600 – i beställningssortimentet), Spanien, 159 kr

Bäst i test – mousserande viner

Nu vattnas det lite extra i munnen – det här är nämligen spanska kungafamiljens favoritcava! Vid första smutten märker vi att den smakar lite mer än proseccon. Det är mer mousse, samtidigt som bubblorna tycks försvinna lite snabbare. Eftersmaken är lång och fantastiskt fruktig och frisk, samtidigt som konsistensen är torr. En citrusaktig och lite brödig smak. Muy bien!
Betyg: 4

Känner du till skillnaderna mellan Champagne, cava, prosecco och crémant? Här är svaren. Plus vilket alternativ du ska välja om du inte kan/vill lägga alla pengar på äkta champagne.

Pommery Apanage Blanc de Blancs
(75319 – i beställningssortimentet), Frankrike, 399 kr

mousserande_bast_i_test3

Det här är en champagne som tagits fram speciellt för den svenska marknaden, producerad på 100 procent chardonnay. Supergod med toner som går åt bröd, röda äpplen och kryddor. Eftersmaken är lång och komplex. En god, prisvärd champagne som passar bra till de där speciella tillfällena. Dessutom kommer den i en fin trälåda.
Betyg: 4

Louis Roederer Brut Vintage
(76510), Frankrike, 599 kr

mousserande_bast_i_test4

Nu plockar vi fram det tunga artilleriet! Det här är en champagne som är nyanserad och frisk med inslag av gula äpplen, nougat, rostat bröd, persika och apelsin och eftersmaken är så där djup och komplex som man kan förvänta sig av en bra champagne. Är dyrast godast? Ja, i detta test får vi i alla fall kvitto på det. Passar fint som aperitif, men även till rätter av fisk eller skaldjur.
Betyg: 5

André Clouet Grande Réserve
(7686), Frankrike, 299 kr

mousserande_bast_i_test5

Amalias bästa budgetval: ”Denna ‘huschampagne’ är gjord på min favoritdruva pinot noir och gör mig aldrig besviken. Innehåller ett gäng härliga doft- och smaktoner som nötter, citrusfrukter och krispiga gröna äpplen. Jag älskar den friska syrligheten!”
Betyg: 4

Alkoholfria favoriter

Richard Juhlin Blanc de Blancs
Non-Alcoholic Sparkling Wine (1979), Frankrike, 89 kr

mousserande_bast_i_test6

En bubblig och fräsch favorit med inslag av gröna äpplen, päron och citrus. Passar utmärkt till minglet, eller som aperitif till smårätter.
Betyg: 5

God Dryck No1
(1959), 86 kr

mousserande_bast_i_test7

Fruktig och ungdomlig, med inslag av gula äpplen, örter och citrus. Funkar riktigt bra som mingeldryck eller till rätter med skaldjur, fisk eller kyckling.
Betyg: 4

LÄS OCKSÅ: Vilken sorts glas ska jag servera champagne i?