Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baka eget knäcke i helgen!

I senaste numret av amelia bjuder Husmorsorna på skaldjursbuffé - kanske ett tips inför helgen? Och vad vore väl skaldjur utan riktigt gott bröd till? Här kommer recept på ett smaskigt knäckebröd.

Livet blir härligare av skaldjusplatå, hembakat bröd, egenrörda röror och att sedan svälja ner alla dessa härligheter med iskall champagne. Det är i alla fall en sak som är totalt säker.

Här är vårt recept ett supergott knäckebröd du kan baka till din skaldjursbjudning!

Suzs fröiga knäckebröd

Du behöver:

 1 pkt torrjäst

 2 tsk salt

 5 dl mjölk

 3 dl dinkelmjöl

 3 dl fint rågmjöl

 (lite extra mjöl till utbakningen)

 Frön och kryddor till dekoration/smaksättning: T ex svarta eller vita sesamfrön, anis och fänkål, pinjenötter, havssalt av olika slag, torkad dill

Gör så här: Blanda jästen med de torra ingredienserna i en bunke, häll över mjölken som du värmt till 45 grader. Nu gäller det att knåda bara precis tills degen går ihop. Ju mer man knådar desto luftigare blir ju brödet och nu vill vi ha platta kakor utan lufthål. Eller hur? 

 Rulla degen i några långa korvar och låt den vila i kylskåpet i ungefär en halvtimma. Sätt ugnen på 180 grader! Börja baka ut korvarna till platta långa rektanglar, pensla med vatten och krydda med valfri krydd- och frötopping (ja det är lite segt och geggigt men använd välsmorda plåtar och bakblåtspapper så funkar det bättre). Forma bröden lite som du vill, vi gjorde fyrkanter, men det går lika bra med långa smala pinnar, eller hjärtan använd din fantasi. Grädda bröden i 7–10 minuter tills de får vacker gyllenbrun färg.

Så bygger du en buffé!

Så här gör du: 

 ¦ Bjud över lite folk du gillar.

 ¦ Köp en massa is, bygg en ishög och lägg alla skaldjur du kan hitta on the top. 

 ¦ Röror, bröd, ost och champagne ställer du runt omkring.

 ¦ Festen börjar för att aldrig ta slut. 

 Skaldjursbuffé för 8-10 personer brukar tarva ungefär det här: 

 1 kg räkor

 10 gambas

 10 havskräftor

 5 humrar 

 3 krabbor