Anna åkte till USA för att hjälpa demokraterna: ”Resultatet känns skrämmande”

För en knapp vecka sedan satte sig Anna Wahlbäck, 42, från Falun på planet till USA tillsammans med sina arbetskamrater från Socialdemokraterna i Dalarna. Tanken var att de skulle lära sig om demokraternas kampanjarbete med syfte att få inspiration inför valrörelsen som väntar hemma i Sverige. Nu är valresultatet klart, Donald Trump är USAs nästa president och stämningen hos demokraterna är dämpad.

Anna Wahlbäck från Falun arbetar som verksamhetsassistent på Socialdemokraterna i Dalarna. Tillsammans med sina kollegor därifrån har hon hjälpt till att knacka dörr för att få fler människor att gå till vallokalerna, säger hon till amelia.se.

– Vi har aktivt deltagit i dörrknackningar och varit på olika "rallys". Ett rally är ett valmöte där flera politiska företrädare håller korta apeller. Det viktigaste och mest intressanta är mötet med alla människor som kommer från olika samhällsklasser, som genom sina olika bakgrunder också har sina olika åsikter om huruvida de ska rösta eller inte. De flesta som inte röstar gör det på grund av att de är missnöjda och har inget förtroende överhuvudtaget för någon av kandidaterna.

Foto: Privat

Anna och hennes kollegor har tillbringat större delen av resan i Philadelphia i delstaten Pennsylvania. Tillsammans var de där i fyra dagar och knackade sammanlagt 300 dörrar.

Foto: Privat

– Känslan när vi lämnade Philadelphia för Washington var hoppfull. Vi kände att det fanns massor av goda krafter och massor av volontärer som jobbade aktivt med bland annat dörrknackningar och ringaktiviteter. Vissa tider när vi kom till "kontoret" så var det slut på "knackpacket" för att de hade så många volontärer igång. Riktigt härlig känsla att så många vill så mycket, säger Anna och fortsätter:

– En kvinna som jag träffade, som åkt från New York för att hjälpa till som volontär i Philadelphia, sade till mig, när jag berättade att vi åkt från Sverige för att hjälpa till, att vi skulle hälsa Europa att det faktiskt finns goda människor i USA. Hon gav mig en känsla av att hon skämdes över hur det har utvecklat sig med Trump och att vi inte får tappa tron på amerikanarna.

Foto: Privat

Under kvällen lokal tid (natt svensk tid) var Anna och hennes kollegor på två valvakor, en på svenska ambassaden i Washington och en som demokraterna arrangerade på en bar i centrala Washington.

– Stämningen har gått från festlig till riktigt sorgsen. I väntan på slutresultatet, så satt vi hemma på hotellrummet framför TV:n och kände oss väldigt nedslagna. För oss socialdemokrater så känns resultatet skrämmande och ger en riktigt bitter eftersmak. Klimatet i världen känns inte direkt varmare om en säger så.

– Vi avslutade med valvaka i Washington D.C. I morgon börjar vi röra oss mot New York, Brooklyn och Manhattan för att känna av efterdyningarna. Totalt kommer vi tillbringa en vecka i USA vi fem som åkt hit tillsammans.

Foto: Privat

På väg tillbaka till hotellet har Anna bara diskuterat valet med taxuchauffören som körde henne.

– Han brydde sig inte och hade så klart inte röstat heller. Men han tyckte verkligen inte att det var bra att Trump vann.

Inom kort ska Anna och hennes kollegor packa väskorna och flyga hem till Sverige igen och hon säger att hon tänker fortsätta kämpa för ett jämlikt samhälle.

– Nu längtar jag hem och vill faktiskt fortsätta kämpa för det jag och mina kamrater tror på. Vi kommer fortsätta kämpa för ett jämlikt samhälle där vi inte bygger murar eller dömer någon utifrån kön, etnicitet eller samhällsklass. Vilket känns ännu viktigare efter detta, avslutar hon.

Vill du se mer sånt här? Gör som 26 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!

Mest läst just nu:

Sanna Nielsen hyllas för avklädda bilden: ”Jag önskar att ingen skämdes!”

15 gånger Hillary Clinton visade våra vardagskänslor EXAKT

Här överraskas Max Martin av dottern Doris, 15 – på Polarprisets bankett

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!