Amelias stora glöggtest 2014

Amelia.se har tagit pulsen på några av årets nyheter, samt några gamla klassiker i glögghyllan. En grupp på 11 personer har bedömt smak, doft, sötma samt julkänsla på totalt 12 glöggsorter. En av glöggsmakerna i testet är årets från Blossa, med smak av lavendel. Pepparkakor serverades till glöggen som ihop med vissa glöggsorter fungerade som smakhöjare. Överlag är vi på amelia.se relativt överens om vilken glögg vi vill bjuda på i jul, och vilka som levererar mest julkänsla.

Ripa, Zinfandel vinglögg

Ripas Zinfandel  vinglögg doftar just vin, och blommor. Trots att doften nästan är fet är  smaken tunn och efterföljs av en konstig bismak som tar över direkt.  Den här glöggen är hyfsat julig men påminner mycket om varmt vin. Helt  okej, lite meningslös glögg.

Tegnér och Son, Ekologisk starkvinsglögg

Det  här är testgruppens favoritglögg. Glöggen från Tegnér och Son har en  framträdande kardemummadoft. Sötman i glöggen balanserar upp den höga  alkoholhalten. Den känns julig, och vuxen.

Blossa Frisk, Fläderblom och citrus

Blossas  fläderglögg är en av årets nyheter och doftar parfymigt. Glöggen har en  tydlig smak av alkohol och eftersmaken är lite tvålig. I övrigt smakar  glöggen ganska lite. Den här glöggen är inte god alls faktiskt. Glöggen,  som smakar mest som en varm flädersaft, inger noll julkänsla och vår  testgrupp vill inte ens ha med den på vinterutflykten.

Saturnus, Pepparkaksglögg

Glöggen  doftar starkt bärigt. Glöggen smakar mest saft, med inslag av russin  och vindruvor och är inte särskilt kryddig. Smakar inte alls pepparkaka.  Glöggen är dessutom alldeles för söt, nästan sliskig. Det här är en  mesig glögg och julkänslan uteblir.

Blossa, Original

Riktigt fin glöggdoft som  sprider sig i rummet. Julkänslan är på topp. Glöggen, som innehåller  alkohol, är jämn i smaken, om något en aning klen. Den har en bra balans  mellan sötma och syra. Den här glöggen vill man verkligen vill ha på  glöggbjudningen.

Saturnus, Lusseglögg

Luktar  starkt, som en blöt lussekatt. Glöggen är alldeles för söt. Den ha en  stickig, lite parfymig eftersmak. Den här glöggen vill vi inte dricka  mycket av tyvärr. På grund av den starka doften av saffran ger glöggen  en härlig julkänsla, men smaken är ett riktigt bottennapp. Sämst i  testet.

Dufvenkrooks, Hjorton

Hjortronglöggen från  Dufvenkrooks luktar svagt av te och svartvinbärssaft. Den smakar  dessutom nästan bara svartvinbär och har en lång, syrlig eftersmak.  Trots att det ska vara en hjortronglögg känner vi faktiskt ingen  hjortronsmak alls. Den här glöggen, som påminner oss mer om varm saft  passar utmärkt på en vinterutflykt, men levererar ingen julkänsla.

Tegnér och Son, Ekologisk vinglögg

Behaglig,  saftig doft med framträdande inslag av kanel och kardemumma. Smaken är  len och rund och verkligt julig. God helt enkelt. Glöggen är inte lika  söt som många andra sorter och har en lite bittrare eftersmak. Passar  extra bra till pepparkakor.

Blossa 2014, Lavendel

Vi drack den uppvärmd,  men den ska även gå att dricka kall. De flesta upplevde att glöggen hade  en stark, spritig lukt. Ingen direkt smakupplevelse tyckte vi.  Julkänslan försvinner lite eftersom lavendel inte är särsilt juligt.

Blossa, lättvingsglögg

Blossas  lättvinsglögg luktar lite klent av pomerans. Den har en svag smak som  inte riktigt träder fram. Glöggen påminner om saft men har trots det en  klassisk glögg-smak. Vi gillar den här, men den är ingen favorit.

Saturnus, God Jul Glögg

Lite  pepprig lukt som är ganska starkt. Smakar lite kaneltuggummi. Söt så  det förslår och passar väldigt bra för barn. Eftersmaken är som efter en  karamell som sugit tungan torr.

Blossa, Vinglögg

Luktar lite alkohol, kryddigt  och glögg. Mild god smak, med ganska  klassisk julkänsla. Det vi gillar  är att den är klassisk, men  egentligen smakar den mest som spritig saft.

Du vill också läsa:

20 juliga saker vi alla drömmer om just nu

När julen inte riktigt blir som du hade tänkt dig

26 chokladiga saker vi måste äta innan chokladen tar slut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!