Foto: Istock

Veterinären: 6 viktiga saker att tänka på - för alla som firar midsommar med hund

Tänk på husdjuren i midsommar! Gäster som ger mat under bordet, rester från buffén och mat som tappas på golvet kan leda till att din bästa vän får ont i magen. Här tipsar veterinären om sex viktiga saker att tänka på för en lyckad midsommar - för ALLA!

Att fira midsommar med djur är ju alldeles underbart. Men de små rackarna är också experter på att nosa upp allt ätbart som tappas under midsommarbordet, vilket ibland kan leda till magproblem med kräkningar och diarré. Midsommarmaten är nämligen ofta fet och har höga saltnivåer, vilket vissa djur är känsliga för.

Faktum är att en av de vanligaste frågorna som  veterinärtjänsten FirstVet fick på midsommarafton förra året rörde sig om kräkningar, oftast i relation till att husdjuret fått i sig matrester. Därför tipsar de nu om vad du som djurägare bör tänka på i midsommar.

Det kan vara klokt att informera gästerna att inte mata husdjuren

– Gör vad du kan för att undvika att ditt husdjur får i sig kvarlämnade matrester och annat skräp. Se även till att plocka undan vassa sopor och eventuella glasbitar som hundar eller katter annars kan skära sig på. Det kan även vara klokt att informera gästerna att inte mata husdjuren samt att ta upp mat som fallit från bordet. Plocka undan maten efter varje rätt. Plötsligt är det dags att dansa grodorna och det blir kapplöpning till stången. Det är då husdjuren passar på att festa loss på resterna, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

6 saker att tänka på under midsommarfirandet

Foto: Istock

Mycket av midsommarmaten innehåller lök som är giftigt för både hundar och katter.

Hundar riskerar även att få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat. Bukspottkörtelinflammation är smärtsamt och leder till diarré och kräkningar, ofta går det bra att behandla men i vissa fall är det så allvarligt att hunden avlider.

Se även upp med dessertbordet. Choklad är giftigt för hundar. Det ämne som orsakar förgiftning heter teobromin och finns i kakao. Ju högre kakaohalt i chokladen desto mindre mängd krävs för att orsaka allvarlig förgiftning.

Benrester kan vara farliga för hundar. I värsta fall kan hunden knäcka en tand, få förstoppning eller till och med få livshotande skador på tarm eller magsäck av vassa benflisor.

Majskolvar kan inte smältas ned i hundens magtarmkanal och kan därför fastna i tarmen. I värsta fall kan de orsaka ett akut stopp. Hunden kan då börja kräkas och visa tecken på buksmärta. Detta är ett akut tillstånd som ofta kräver operation.

Glasspinnar och grillspett av trä kan bli väldigt vassa när de går sönder. Om hunden försöker äta dem kan de fastna i svalget eller i halsen och orsaka sår.

Lyckas hunden svälja dem kan de i värsta fall orsaka svåra skador i hundens mage och tarm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!