5 fakta som visar att världen har blivit en bättre plats

Ska du läsa någonting upplyftande idag så kan du börja här:

Den svenska professorn Hans Rosling kan med statistik bevisa att världen har blivit bättre. Hans föreläsning på TED Talks har visats över 6 miljoner gånger och det här är vad han menar:

 1. Den snabba befolkningsökningen håller på att stanna av

Det är inte längre så att kvinnor i världen föder ett medeltal på 5 barn per kvinna. För 50 år sedan var det fortfarande så men sedan dess har något extraordinärt skett i världen, tack vare att fler kvinnor är utbildade, har tillgång till preventivmedel, möjlighet till abort och att spädbarnsdödligheten har minskat.  Nu är medeltalet istället 2,5 barn per kvinna.

Det här betyder att antalet barn mellan 0-14 år är ungefär 2 miljarder i dagsläget och att det antalet kommer att stanna så ungefär hela århundradet. Vi har alltså nått vår topp vad gäller antalet barn på jorden.

Foto: UN Photo/Rick Bajornas

Val i Iran, Kurdistan, 2009.

 2. Begreppet u-länder är borta

När vi gick i skolan använde vi oss av uttrycket u-länder, som stod för utvecklingsländer och vi i Sverige bodde då i ett redan utvecklat land. Det blev mycket ”vi” och ”dem”-begrepp. ”De” hade stora familjer, lägre livslängd och var politiskt svaga. ”Vi” hade inget av det, istället små familjer, levde länge och var politiskt starka.

Nu går det inte längre att dela in världen i bara två delar, spektret är mycket bredare än så. Bara de senaste 10 åren har läget förändrats radikalt för många länder. De flesta av jordens befolkning lever någonstans i mitten, inte i länder som toppar hälso- och lyckolistorna men inte heller bland de som ligger längst ner. Länder som Brasilien, Kina, Mexico, Turkiet och Thailand ligger mer åt hållet bättre än sämre. Hälften av världens ekonomi och ekonomisk tillväxt ligger numera också utanför både Nordamerika och Västeuropa.

Foto: Getty Images/iStockphoto

Favelorna i Rio de Janerio blir allt mer permanenta.

3. Människor är mycket friskare

För 50 år sedan var förväntad medellivslängd 60 år. Idag är den 70 år. Den tidigare siffran gällde också främst befolkningen i de då ”utvecklade” länderna, såsom Sverige.

Idag gäller 70 år för en majoritet av jordens befolkning. Många länder har kommit i kapp mycket snabbare på hälsoområdet än på inkomstnivåer. Ett exempel är Vietnam som i dagsläget ligger på samma hälsonivåer som USA gjorde på 1980-talet, men på samma inkomstnivåer som USA gjorde på 1880-talet.

Något annat som radikalt förändrats är barndödligheten, tack vare bättre hälsa. Innan 1960-talet dog 1 av 5 barn innan de blivit 5 år gamla. I dag är den siffran 1 på 20.

Klicka här för fler bilder från den här fotografen.

4. Flickor får mer utbildning

Den största skillnaden i världen idag för kvinnor är att flickor får utbildning i mycket högre grad än för 50 år sedan. I genomsnitt har män idag, som är mellan 25 och 34 år gamla gått 8 år i skolan. För kvinnor är den siffran 7 år. Det är bara 10% av alla flickor som inte går i skolan som hindras av kulturella skäl. Bättre utbildning är ett första steg till en mer jämställd värld. Men tyvärr kan man se att den enskilt största orättvisa som drabbar kvinnor idag är istället våld och förtryck.

5. Slutet på extrem fattigdom är nära

Extrem fattigdom är när du lever på 1,25 dollar per dag. Det betyder i realitet att en familj knappt har mat för dagen. Barn i sådana familjer måste jobba istället för att gå i skolan, barndödligheten är hög och kvinnorna i sådana familjer föder ofta mer än sex barn.

Siffror från Världsbanken visar att det på 1980-talet fanns 2 miljarder människor som levde i extrem fattigdom. I dag är det nere på 1 miljard. Så en halvering. Dessa familjer har nu färre barn, lever längre och kan gå i skolan.

Det finns goda utsikter att de sista 1 miljarden som lever i extrem fattigdom kan bli hjälpta inom de närmsta 10-20 åren. Men då krävs att de drabbade får hjälp av världen utanför.

 Läs mer här på BBC news

Allt som allt kan man säga att världen helt klart är en bättre plats just nu.

Du kanske också vill läsa:

10 saker som forskningen bevisat gör oss lyckliga

22 säkra tecken på att du är helt beroende av kaffe

31 skrämmande exempel på könsstereotypa prylar våra barn utsätts för

Bilderna Facebook förbjöd

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!