5 bevis på att jorden går åt helvete – vi måste agera nu

Den 22 april varje år infaller "Jordens dag". En dag där det är tänkt att man ska uppmärksamma alla de miljöproblem som finns. Varmare klimat, havsytor som stiger och djur som blir utrotade. Även om jordens befolkning i många avseenden får det allt bättre ställt, så går det åt helvete med miljön. Här är 5 bevis på det:

1. Det blir varmare

Den stora mängden koldioxid som släpps ut har gjort att jordens temperatur ökar konstant. Det påverkar både landskap, djur, växter och oss människor.

2. Isarna smälter

I februari 2016 noterade man att utbredningen av isen på Arktis var rekordlåg. Då drunknar isbjörnar och årstiderna förändras, eftersom havsytan blir varmare och påverkar strömmarna.

Foto: Sepp Friedhuber

Foto: iStock

3. Havsytan stiger

Sedan 1997 har havsytan stigit med 74,48 milimeter. Det leder till översvämmningar och att ekosystem rubbas.

Bild: Nasa

LÄS MER: Klimatkrisen: 7 saker barn som föds nu kommer uppleva innan de är 30

4. Djur utrotas

Korallrev och dess organismer dör på grund av temperaturhöjningen i havet. Det senaste året har tolv procent av världen korallrev blekts och dött ut.

Foto: iStock

Antalet djur på jorden har halverats sedan 1970 – och 40 procent av fågelpopulationen har dött. Även isbjörnar och pingviner riskerar att gå samma öde till mötes.

5. Fler drabbas av naturkatastrofer

Värmeböljor, översvämningar och orkaner är bara några av de konsekvenser av global uppvärmning som dödar människor. Naturkatastroferna var under 2000-talets första tio år hela fem gånger så många som rapporterades under 70-talet.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra och följ amelia på Facebook!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!