Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

2 x olivoljegott

Matmorsorna Emma och Anette bjuder på för- och huvudrätt anrättade i den lyxiga sortens olivolja. Enkelt, fräscht och riktigt riktigt gott.

Vi är väldigt smöriga här uppe i Norden. Ja, det smöras titt som tätt och gärna med en rejäl klick smör i slutet av smörandet. Smör ÄR gott. Det är jag den förste att gå med på. Men något som också är underbart gott, men som vi lätt kan glömma i allt smörande, är olivoljan. Denna fruktigt gröna, glänsande, glittrande vätska som kan ripplas över sallader, droppas i desserter, marinera allt som marineras bör, du kan grilla med din olivolja, steka också för all del, baka absolut eller så kan du bara hälla upp oljan på ett litet fat och doppa nybakt surdegsbröd i det. Olivolja är sinnligt.

Melonkulor med olivolja

En underbar och fräsch liten förrätt, vacker som få.

Du behöver:

2 kg melon av olika slag (vi valde vatten- och -honungsmelon)

En kruka finhackad mynta

300 gram rucola

1 stor rödlök

200 gram serranoskinka

50 gram rostade pinjenötter

6 msk gräsig olivolja

3 msk rödvinsvinäger 

Salt och svartpeppar

Gör så här: Skär löken i så små bitar som du bara någonsin kan, gör samma sak med skinkan. Lägg de små bitarna åt sidan medan du gör dina melonkulor. Om du inte har ett kuljärn så ta en glasskopa eller ett kaffemått. Måtta ut kulor i melonköttet, peta bort de flesta kärnorna och lägg melonkulorna i en skål. Nu skall du göra en vinägrette! Blanda rödlök, rödvinsvinäger, den finhackade myntan, salt och peppar i en burk (med skruvlock) skaka lite granna och häll sedan i oljan. Skaka som en tossig och häll sedan dressingen över melonkulorna. Blanda ihop rucola, de dressade melonkulorna, skinkbitarna i en fin salladsskål strö pinjennötter över och servera.

Citrondränkta lammracks

Alltså, detta vänner, är lamm när lamm är som allra, allra godast. Och om du av någon outsäglig anledning inte går i gång på lamm, kan du byta ut det där lammet mot något annat litet djur. Kanske lax eller kyckling, eller lite vad som helst faktiskt. Så länge du häller denna himmelska olivoljedressing över anrättningen innan du käkar.
Alltså, detta vänner, är lamm när lamm är som allra, allra godast. Och om du av någon outsäglig anledning inte går i gång på lamm, kan du byta ut det där lammet mot något annat litet djur. Kanske lax eller kyckling, eller lite vad som helst faktiskt. Så länge du häller denna himmelska olivoljedressing över anrättningen innan du käkar.

Du behöver: 

8 lammracks eller 4 lammkotletter

Olivolja

Salt

Svartpeppar

Dressingen: 

8 vitlöksklyftor, pressade

2 tsk salt

2 dl citronsaft

1 dl olivolja

1 näve finhackad bladpersilja

Gör så här: Blanda allt till dressingen, smaka av. Kanske lite mer av nåt? Syrligt och vitlöksångande ska det vara, så det liksom tjongar till i skallen på dig! Stek kotletterna i olivolja, på medelvärme, ca 3-4 minuter på varje sida, salta och peppra efter ditt eget lilla behag. När kotletterna är fina och färdiga tar du stekpannan från värmen och häller den finfina dressingen över alltihopa. Ät! Gärna med klyftpotatis som blir oändligt god med lite sån här dressing ripplat över sig…