Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Linda, 34, drabbades av utmattning: "Jag orkade bara duscha en gång i veckan"

Linda Henriksson hade allt hon önskade sig i livet, en man hon älskade, två fina barn, drömhuset, och en lovande karriär. Då smög sig en förgörande trötthet på.

Linda Henriksson gick in i väggen. Följ hennes väg tillbaka från utmattningen till en vanlig vardag.
Linda Henriksson gick in i väggen. Följ hennes väg tillbaka från utmattningen till en vanlig vardag. Foto: KARIN WILDHEIM / Karin Wildheim amelia amelia amelia

– När mina vänner, bekanta eller kolleger träffade mig så såg de en pigg och glad tjej med massa energi, nytvättat hår, sminkad och med vårdad klädsel.

Hemma var situationen en helt annan.

– Jag hade svårt att koncentrera mig, var glömsk, trött, fick utslag i ansiktet och trodde att jag hade näringsbrist. Jag trodde att mina symtom hörde småbarnslivet till, att ”så här är det att vara förälder”.

Hon kunde börja gråta av ansträngning som krävdes för att umgås eller visa en lägenhet för en kund. Och bli sängliggande i flera dagar efteråt med migrän.

– Jag var inte olycklig eller mådde dåligt, jag var bara så himla slut och blev sjukskriven på heltid med diagnosen utmattningssyndrom.

Linda är tydlig med att poängtera att det inte var på grund av jobbet. Hon arbetade ju ”bara” deltid. Det var annat som bidrog. Som oro över närstående som gick igenom separationer och mådde dåligt. Att hon hade en jobbig graviditet med foglossning och sömnbrist. Att hon fick barn tätt. Att de flyttat flera gånger innan de hittade sitt drömhus. Det var helt enkelt en hektisk period i hennes liv.

Jag var inte olycklig eller mådde dåligt, jag var bara så himla slut

– Dagarna bestod av otvättat hår och mjukiskläder eller morgonrock.

Hon som i vanliga fall älskar att vara social med vänner, hitta på saker, ha ett smockfullt schema, både på arbetet och i sitt privata liv. Och är mån om att ha ett välvårdat yttre.

– Jag kan helt ärligt säga att jag varvade mellan två mjukisoutfits under större delen av 2018. Mitt fokus var inte att ”piffa” till mig utan att kämpa igenom dagarna.

– När det var som värst orkade jag bara duscha en gång i veckan. Min man fick ta hand om barnen och allt praktiskt, lämna, hämta på dagis, laga mat. Jag var helt tömd på energi. 

Jobbigast av allt var att inte orka någonting med barnen, berättare Linda. Rösten sviker henne.

– Jag missade viktig tid med mina barn. Nu när jag blivit bättre lägger jag mycket av min energi på dem. De blir glada för små saker, som en skogspromenad, jag klarar inte en dag på ett nöjesfält.

Linda var sjuk i utmattning i 1,5 år och är ännu inte helt återställd. Vägen tillbaka till en normal vardag är en pågående process. Den började med att söka information om vad hon drabbats av:

– Jag upplevde att kunskapen från vården var bristfällig så jag sökte hjälp på annat håll. Jag intervjuade forskare och experter inom ämnen som bland annat sömn, stress, utmattningssyndrom och sjukförsäkring.

Om detta har Linda nu skrivit en bok. Som bland annat handlar om att bli frisk från utmattning och stress. Hon hoppas att den ska hjälpa andra i samma situation och svara på frågor som hur man lyckas med sömnen när kroppen är stressad, och hur man dämpar sin ångest.

LÄS OCKSÅ! Utmattad? Testa dig här så vet du att din stress är farlig 

Rättvis bild av utmattningssyndrom

Linda deltog i dokumentären ”Sjukt stressad” (SVT:s Uppdrag granskning) och har nominerats till fördomspriset av Psykiatrifonden för att hon ger en realistisk och rättvis bild av utmattningssyndrom.  

Linda är tillbaka på jobbet igen, som hon älskar, men bara några timmar i veckan. Hon kämpar dagligen med hur mycket hon kan pusha sig själv och när hon behöver bromsa.

– Jag får ha tålamod. Min man är ett fantastiskt stöd, utan honom hade jag inte klarat det här. Han påminner mig hela tiden om att prioritera mig själv för min hälsas skull. Och jag är tacksam för att mina vänner har stannat kvar.

Linda har lärt sig att hushålla med sin energi och bara vara istället för att ha en fulltecknad kalender. Hon tar en promenad med en vän ibland, då får hon umgås och motion samtidigt. Det kan bli någon gång i veckan. Och hellre än att städa och tvätta tar hon numera en skogspromenad eller en sväng ner till havet för att fylla på med energi. Även om hon kan känna att hon inte gjort något ”nyttigt” då.

Nu väljer Linda skogspromenaden före städningen hemma.
Nu väljer Linda skogspromenaden före städningen hemma. Foto: KARIN WILDHEIM / Karin Wildheim amelia amelia amelia

– Jag vistas en hel del utomhus och gör enkla saker som att plantera eller måla staket. Det är kravlöst men leder fram till något påvisbart.

Hon använder sig dessutom av andningsövningar för att gå ner i varv. Hon har också fått öva på att nöja sig med enklare uppgifter, på jobbet och i vardagen. Att tömma diskmaskinen kan vara ett projekt i flera delar med vila emellan.

– Just nu känner jag mig som en belastning, men måste vara klok och inse att jag inte behöver vara duktig utan får skynda framåt långsamt.

Att hålla igen är jobbigt, tycker Linda. Hon vill ju visa vad hon går för, att hon är kapabel, värd något, ett kap.

– Jag hade önskat mer stöd från vården, jag har själv fått söka olika stressbehandlingar.

Lindas tips till andra är att lyssna på kroppen. Hon hade aldrig kunnat ana att hon kunde bli så här sjuk, att hennes liv skulle sättas på vänt.

– I dag mår jag bra och ser ljust på framtiden. Oavsett vad livet ger mig så ser jag med spänning fram emot det. 

Lindas 5 tips för återhämtning

1. Ingen press eller stress. Är du sjukskriven ska du inte passa på att fixa med en massa annat. Fokusera på och prioritera dig själv.

2. Hitta ditt eget sätt att återhämta dig, som en kravlös aktivitet som ger energi och glädje. Det kan vara en promenad, till exempel.

3. Lyssna på din kropp. Säg nej till saker som inte främjar din rehabilitering. Du behöver hushålla med din energi.

4. Lägg dig och vakna samma tid varje dag. Ät näringsriktig mat regelbundet. Försök få till enklare träning, gärna utomhus.

5. Undvik socker. Det är en energibov. 

LÄS OCKSÅ! Läkaren: 12 tidiga tecken på utmattningssyndrom