Efter en stressig höst kommer en harmonisk jul, i alla fall om Leila Lindholm får önska.
Efter en stressig höst kommer en harmonisk jul, i alla fall om Leila Lindholm får önska. Foto: Peter Knutson

Leila Lindholm: ”Julen är en övning i logistik”

Hon är svenska folkets egen mat- och bakdrottning. Men också mamma, egen företagare - och bara människa som också svettas med de sista klapparna dagen före julafton och försöker få planeringen att gå ihop. amelia möter en Leila Lindholm som tröttnat på perfektion och vill finna harmoni i livskaoset.

Att komma hem till bakprofilen Leila Lindholm är som att kliva in i ett inredningsreportage. Innanför de vitmålade trägrindarna tornar en ljusblå villa upp sig med en arkitektur som bjuder på många vinklar +och vrår. Här i Mariefred har Leila skapat sig ett eget paradis, nära hamnen och bara ett stenkast från den pittoreska lilla stadskärnan. Innanför dörren trängs inredning i form av minnen från resor och livet, och medan julpynt köpt i London och Paris plockas fram till fotograferingen sprider sig en söt doft av brända mandlar från köket. Mandlarna ska så småningom ner i en magiskt god dulce de leche-glass.

Det råder inget tvivel om att Leila lagt mycket energi på att renovera och inreda. Visst har det tagit tid, närmare tio år - men ett hem måste få växa fram, menar Leila. Och att trivas hemma är nog så viktigt när ens ”borg” också är ens arbetsplats.

Leila, som varit egenföretagare i närmare 20 år, tillbringar nämligen mycket tid med att jobba hemifrån - och företaget driver hon tillsammans med sin livskamrat Mårten.

- Det är ganska knäppt faktiskt, jag har vant mig vid att jobbet på något vis är en livsstil mer än ett jobb, säger Leila.

I det generösa köket, ritat av Leila själv, finns det mycket att titta på; alltifrån vackert restaurangsilver från Marrakech till brittiska smörbyttor och salt och pepparkar i form av små poliser fyndade på loppis i New York. Här finns även pastelliga bunkar i emalj och vackra vispskålar från hennes eget märke, Leilas generalstore.

Visst, det har inte alltid varit en dans på rosor att driva eget, men samtidigt är Leila tacksam för att hon vågat följa sina drömmar och sin passion.

- Jag vill inte vara den som sätter mig och gör en riskanalys innan jag ger mig in i saker och ting, jag är mer ”learning by doing”, och det är också förutsättningen för att våga förverkliga sina drömmar. Man kan inte sitta och tänka på allt som kan gå fel, säger Leila och fortsätter:

- Men man får inte heller vara dum. Det här är det enda som jag känner till, men jag tror att man får tänka på att ge sig själv ledigt ibland. Och just det går väl med blandat resultat, medger hon.

Mitt i allt som snurrat med företaget, livet som tvåbarnsmamma och egenföretagare, som liksom de flesta idag oroar sig för världsläget och ekonomin, har det blivit ”lite mycket” på sistone.

- Det var enklare när jag var yngre och lite mer styv i korken. På sätt och vis saknar jag den bekymmersfrihet som jag kan se i yngre personer, att de bara kör och har känslan av att vara ”on top of the world”, säger Leila.

- Samtidigt så levde jag ju efter den övertygelsen för att jag saknade livserfarenhet, mycket är ju en inställningsfråga. Jag har gjort över 20 säsonger av egna program, ovanpå det massor av andra produktioner, Nyhetsmorgon, När & fjärran, Kockarnas kamp och åtta böcker, startat bokförlag ... Nu är det mer: ”Undrar om man skulle köpa en liten bondgård och en get och bara göra getost?”

Som hela Sveriges bakdrottning har Leila blivit ett ansikte utåt för allt som är mysigt och gott. Men mitt i alla projekt har det också varit lätt att tappa bort sig själv. Att jobba istället för att ta semester. Köra på fastän kroppen signalerat: ”Stopp, det är dags att vila!” För även Leilas dygn har bara 24 timmar, och just nu är hon ganska trött.

- Vi lever i en snabb värld, där man ska leverera på så många olika plan, och alla förväntas göra det med bravur hela tiden. Det går inte ihop.

Som mest har Leila haft sex egna butiker, Leilas general store. ”Jag älskar att inspirera, men att driva eget är inget självspelande piano”, säger hon. Foto: TT

Med sömnsvårigheter som följd av långvarig stress försöker nu Leila dra ner på tempot. Fundera ut ett annat, mer stressfritt sätt att leva, men samtidigt göra det som hon brinner för: Att inspirera. Och årets jul, den ska gå i harmonins tecken.

- Under julen vill jag bara ha lugn och harmoni, ingen hysteri, säger Leila.

- De senaste två åren har varit otroligt intensiva, och att driva den här typen av verksamhet är inget självspelande piano. Jag har alltid brunnit för mina visioner, men hur roligt det än är så tar det också på krafterna. Och jag har nog kört på lite för hårt.

Hur funkar det då att driva ett företag tillsammans med mannen hon också lever med? Jo, att jobba tillsammans med Mårten underlättar, menar Leila. Inte minst vad gäller familjelogistiken. Men det kan också vara utmanande när det kommer till att vårda romantiken.

- Det blir ingen romantik, haha. Hur ska man hinna? Och så ska man vara ”sexy wife” och ha en perfekt jul också, säger hon skämtsamt.

Leila Lindholm med livskamraten Mårten och barnen Olivia och Walter. Foto: Karina Ljungdal / TT / Karina Ljungdal / TT

Men visst medger Leila att hon också har tröttnat på massmediebilden av sig själv.

- Jag älskar att inspirera andra, både i stort och smått, men jag är också bara människa. I alla intervjuer verkar jag så perfekt. ”Här lever jag i mitt perfekta liv, med perfekta man och barn.” Det är verkligen inte så det är. Det är ofta jag inte känner igen bilden av mig själv, och jag vill inte bidra till att skapa en press hos andra kvinnor.

Samma sak gäller julen, menar hon. - Jag är som folk är mest, för mig är julen också en extra logistikövning eftersom det handlar mycket om att planera för att allt ska gå ihop. Varje år säger jag att jag ska köpa julklappar i september, ändå står jag där klockan fyra på morgonen före julafton och slår in de sista klapparna. Men det är trots allt barnens högtid, och visst älskar jag julen, säger Leila och ler.

Hur planerar du och Mårten tillsammans för att få julpusslet att gå ihop? Har ni kommit fram till någon bra plan?

- Nej, säger Leila och skrattar. 

- Men det brukar lösa sig. Vi har ingen speciell strategi, det största problemet brukar vara att jag gömmer julklapparna för vår 10-åring, men sedan glömmer bort var, så någon gång i mars brukar jag hitta dem. Walter är fenomenal på att leta, så det gäller att hitta bra gömställen. Lite för bra gömställen ...

Var firar ni oftast jul?

- I år firar vi hemma, och så kör vi knytkalas. Alla brukar få pitcha in med sitt paradrecept.

Få saker signalerar jul så som doften av brända mandlar. Hacka och strö på glassen - supergott! Foto: Peter Knutson / Peter Knutson

Vad är ditt måste på julbordet?

- Jag måste ha hemmagjord gravlax, annars vill jag inte vara med. Och ris à la malta. Jag gör den med grekisk yoghurt och grädde, sedan mixar jag en hel apelsin med florsocker, skal och allting, så att det blir som en apelsinpasta som jag sedan smaksätter maltan med. Då blir den inte så mastig. För mig är det en jultradition som jag är uppväxt med. Det var mammas favorit.

Snart stundar ett nytt år, för många en tid för att göra upp nya mål eller avge löften. För Leila är nästa års mål tydliga; efter år av stress är det dags att ta ett steg åt sidan.

- Jag har senaste åren varit väldigt försiktig med vilka projekt jag tackat ja till, tagit ett steg tillbaka från tv-världen ... Jag har barn, familj och företag och vill hitta en harmoni i det, säger Leila.

- Det jag ser fram emot mest är mellandagarna, när jag kan glida omkring i pyjamas och kolla på Love actually för femhundraelfte gången.

Författare: ELIN BÖRJESSON
FOTO: PETER KNUTSON, TT, ISTOCK
HÅR & MAKEUP: NATHALIE BERZELIUS
STYLING: ISABELLE HÅWI

Leila Lindholms lax

Färsk laxsida
1 dl finmalet salt
2 dl strösocker
20 grovt krossade pepparkorn
1 knippe dill, stjälkar

Gör så här: 

1. Blanda strösocker, salt och peppar. 

2. Massera in hela laxen (även skinnsidan) med blandningen och lägg med skinnsidan nedåt. 

3. Lägg dillen ovanpå och under laxen. 

4. Plasta in fisken och låt den gravas i kylen i cirka två dagar. Vänd laxen 1-2 gånger per dygn.

Skiva upp och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!