Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vi gick ihop – och vann matchen mot tupparna

Nätkampanjen #ShesGotThis sätter fokus på den subtila diskrimineringen som ingen pratar om. Författaren och redaktören Pernilla Ericson skriver om hur man enklast slår hål på den.

Jag satt på första parkett på en pingismatch. Men platsen var inte en skränig idrottshall, utan ett dammigt mötesrum på en stor redaktion. Tjärigt kaffe i pappersmuggar, skrap med stolar och en äldre manlig vikarierande chef som höjde rösten och inledde mötet.

Han vägde på stolen med självsäker min, slängde in några referenser från åren i branschen på 80-talet för att markera hur länge han varit med i gemet och så passade han över ordet till den yngre mannen mittemot, lika bredbröstad och stolvägande.

#ShesGotThis belyser den subtila särbehandling som är svårare att sätta fingret på, men som gör oändligt stor skillnad

Idéer och inspel slungades fram och tillbaka mellan dem, de bekräftade varandra och fyllde i varandras meningar. I den här pingismatchen ingick inte att kasta en blick åt de övriga i rummet, mer än för att säga ”Det här blir väl bra och nu gör vi så”. Utan frågetecken. Sen var mötet avklarat och agendan för dagen var satt.

Resten av mötesdeltagarna var kvinnor. Smarta, ambitiösa kvinnor som aldrig fick ett ord med i laget eller som bemöttes med ointresserade hummanden av chefen. Det retade gallfeber på mig. Vi pratade om det på luncherna. Det där gegget som pågick på mötena, där vi skulle agera statister åt de två tupparna i rummet. Och vi utarbetade en strategi.

Nästa gång det var möte tog jag snabbt som ögat ungtuppens plats mittemot äldretuppens. De övriga kvinnorna satte sig invid mig, så att tupparna hamnade längre ifrån varandra vid bordet. Det bröt deras trygga, invanda mönster. De var vana att sitta mittemot varandra för att på så sätt förenkla pingismatchen.

De försökte ändå sätta igång som tidigare, och riktade sig bara till varandra. Men som vi konstaterat på lunchen: ”Någon jävla gång måste ju någon av dem dra efter andan.”

Vid ett sådant tillfälle kastade min kollega in: ”Jag har en idé.”

”Vaddå?” frågade jag snabbt, innan äldretuppen hann ta upp tråden igen.

”Jo”, sa hon och drog sin idé. Som var jättebra.

Vi kvinnor runt bordet bekräftade det. Att det var en lysande idé och självklart skulle vi göra det. Fort som fan, i den pingispaus som uppstått. Och äldretuppen såg lite förbryllad ut och hade inte så mycket att tillägga och host och harkel och sen genomfördes hennes idé. Som blev ett reportage som fick stor uppmärksamhet och citerades i mängder av andra medier.

Pingismatchen blev därefter ständigt punkterad, vilket resulterade i att alla runt bordet fick ett ord med i laget. När sedan äldretuppens vikariat var över så vinkade vi ett torrögt farväl.

Just nu sprids hashtagen #ShesGotThis i Sverige, som fått skjuts av en norsk ideell förening med samma namn. Målet är att synliggöra omedveten diskriminering. Inte för att nätrevolutionen #Metoo, som blottlägger trakasserier och övergrepp, på något vis stannat av. Tvärtom. Men #ShesGotThis belyser den subtila särbehandling som är svårare att sätta fingret på, men som gör oändligt stor skillnad för vem på jobbet som hörs och vem som får ordet och vem som får uppdraget och vem som blir ryggdunkad och vem som blir lyft. Och vem som inte möter samma respekt.

Lösningen är egentligen ganska enkel. Gå ihop. Hitta stöd, i kvinnor eller män som noterat samma bullshit som du och vill bryta mönstren. Snacka ihop er och slå hål på strukturerna. Det kan handla om något så oändligt enkelt som att ge varandra bifall på mötet.

Tro mig, det funkar.

Lös denna tankenöt och se om du bär på dolda fördomar....

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=982&player=sp&part_id=144381&addons=000&time=0&disable_sharing=false

LÄS OCKSÅ: Ledsen att säga det Åke – du är bara ett stort skämt