Amelias bloggare och krönikör Malin Wollin om tragiska skolattacken i Trollhättan.

Jag skulle skriva ett synopsis till en bok. Jag hade en kopp svart kaffe och stort lugn i ett kuddrikt soffhörn hos en vän. Plötsligt lyser mobilens display upp. SR Play meddelar att de sänder extra med anledning av skolattacken. Skolattacken? Jag förstår inte. Varför sänder Sveriges Radio extra för något sådant? Är media så USA-fixerade att de bryter för skolskjutningar? Och så ser jag ”Trollhättan”. Inte Trollhättan i USA. Trollhättan i Sverige. Jag ropar på min vän som kommer springande med sin ettåriga dotter på höften. Hur många dagar stannade inte upp idag. Hur många la inte det de höll på med åt sidan och delade tragedin som kom till oss i stötvisa upplysningar. Hur många av oss har uppdaterat, uppdaterat, uppdaterat och med vanmakt sett nya uppgifter kastas mellan utskickade reportrar, polis och studio. Vi ser på och önskar att allt är ett missförstånd. Snälla säg att en maskerad man absolut inte har gått in i en skola med ett svärd. Vi läser om föräldrar som har brutit polisens avspärrningar för att ta sig in i skolan. Vi försöker känna in den skräck och förtvivlan en mamma eller pappa drabbas av när man står utanför sina barns skola och inte vet var de befinner sig.

Så kom den då, dagen då en skola i Sverige blev scenen för ett våldsdåd med dödlig utgång. En skolattack i Sverige. Det är ju detta vi alla fasat för när vi sett rapporteringar från andra länder, men vi har ännu inte haft någon anledning att frukta. Jag har varit rädd för många saker under mina tretton år som förälder. Vatten, bilar, höga trappor, korv i halsen. Aldrig någonsin har jag tänkt att mina barn skulle vara otrygga i skolan.

Radion står på medan vi växlar mellan lokal media, Aftonbladet och Rapports livesändningar. Vi gråter, lider med de drabbade, försöker förstå. Varför går man in på en skola och dödar? Varför vill man skada? Vem är han? Vi vill ha svar men vet samtidigt att det inte spelar någon roll. Hur mycket vi än får veta så kan vi ändå aldrig förlika oss med den ofattbara sorgen.

Sorg för familjerna.
Sorg för vännerna.
Sorg för skola och samhälle.
Sorg för Sverige.

Idag är Trollhättan hela Sverige. Sverige är Trollhättan. Det blev inget synopsis i dag.

NUVARANDE Malin Wollin: ”Nu har det fruktansvärda också hänt i Sverige”
NÄSTA 11 typiska vardagsproblem som kvinnor har gemensamt ;)