Du har alltid sett ut som en mongol

First we take Manhattan, then we take Polen.

”Vi står i köket. Det är måndag och vi lyxar till det med risotto på grädde med räkor, avokado, färsk persilja, färska champinjoner, paprika och pillede reker som Joachim har pillet. Till och med lite vitt vin slinker ner i räkröran. Så ska livet levas, vardag ska kunna bli fest. Då är det lätt att älska sitt liv som medelbanan i vintervardagen.

Vi står och tittar in i kylskåpet. Joachim letar som en man, tittar rakt fram och säger: ”inte där, inte där inte där inte där inte där.”
Jag letar som en kvinna: Där är den!” Vi börjar tjafsa om något, jag har glömt vad.
”Din gamla mongol”, säger Joachim.

”Mongol?”
”Ja, du har alltid sett ut som en mongol, det är du och Djingis Khaan.”
”Djingis Khan? Var han mongol?”
”Javisst.”
”Djing djing djingis khaan han hette Joachim heeela dan.”

”Vad fint du sjunger, nu ser du ännu mer ut som en mongol, det måste varit några mongoler som förirrade sig till Sverige och våldförde sig på dina släktingar, eller vänta nu! Du är ju polsk, Wollin är en polsk ö och mongolerna har invaderat Polen, där har vi lösningen, du är en POLSK MONGOL!”
”Jamen då ska jag ÅKA till Mongoliet och umgås med dem.”

”Ja, gör det, så kan du sitta där och dricka.”
”Getmjölk.”
”Jakmjölk.”
”Mongolerna skulle inte hålla på och rätta mig hela tiden.”
(Har de inga getter i Mongoliet? Dricker de inte den mjölken? Eller gör de underbar getost av den? Jag skulle trivas som mongol, äta hemmaystad getost i ett mysigt tält.) Men vad himla rolig min kille är ändå. Hysteriskt. Rolig och vet alltid bäst. Eftersom han inte sov sig igenom skolan.

Inte vet jag om mongolerna har invaderat Polen eller om Polen är en polsk ö eller om jag kommer från den ön. Jag vet inte om mongolerna invaderade någon alls, kan man invadera andra länder från ryggen på en jak? Jag blir tvungen att googla mongoler i Polen. Jo, visst har mongolerna invaderat Polen, självklart har de det, självklart hade Joachim rätt.

Jag kanske är en mongol. Mongol-Malin, med jakmjölk i ådrorna och vindpinade kinder. Jag är en stolt mongol. En polsk mongol. Och Joachim kan vara hur rolig han vill. Han har skaffat tre halvmongolpolska barn med mig. Invaderar bäst som invaderar sist.”

Jakmjölk – jak tack.
 

NUVARANDE Du har alltid sett ut som en mongol
NÄSTA Malin Åkerman ny Sisters-tjej