Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kajsa och Dennis firar jämställd jul: ”Allt går att lösa med listor”

Tar du på dig allt inför julen medan din partner ligger på sofflocket? Kajsa och Dennis lyckades hitta nyckeln till ett jämställt julfirande – här är deras bästa knep.

Kajsa och Dennis hittade nyckeln till en jämställd jul.
Kajsa och Dennis hittade nyckeln till en jämställd jul. Foto: Jezzica Sunmo

Planera julklappsinköpen, slåss om julskinkor på Ica och gräva fram julpyntet på vinden. Och självklart ett ständigt ansvar för att stämningen är så där härligt mysig. Många kvinnor känner stress och press i december. Kajsa och Dennis Greger har däremot jobbat aktivt för att dela upp hemarbetet sinsemellan – och undvika katastrof läge i advent. Paret har just börjat använda en app där de skriver gemensamma listor, och snart ska de starta med julens bestyr.

– Du skulle kunna börja när du vill och skapa en sådan lista. Det kanske ska vara vår utmaning att det är du som tar tag i planerandet mer i år? säger Kajsa och vänder sig till Dennis.

KAJSA OCH DENNIS GREGER

Ålder: 37 och 38.
Familj: Är gifta och har två barn ihop, 4 respektive 1 år gamla.
Bor: I Sätra, Stockholm.
Gör: Kajsa är projektledare inom elkraft och Dennis projektkoordinator spelutveckling.

Han sätter genast en påminnelse på mobilen för julplaneringen. Förutom appen har de också testat spelet ”Komma lika”, ett spel där man använder en poängtabell och listar olika hushållssysslor. Varje syssla är värd olika poäng. Varje spelare får olika bitar för poängen i en viss färg som man sedan sätter ihop till olika bilder på kylskåpet.

Nu vet jag att jag överskattar min arbetsbörda. Med spelet blev det så konkret att man var tvungen att göra saker varje dag.

– Men poängen är att INTE vinna. Man ska inte säga: ”Haha, nu tog jag fyra poäng!” Utan när du börjar leda, då ska du backa ner, lägga dig på sofflocket och se till så att den andra hinner ikapp. Det spelet har fungerat superbra för oss, säger Kajsa.

Innan de började spela upplevde Dennis att han var den som drog störst lass hemma, han uppskattade det till 70 procent av arbetet. Men efteråt blev det tydligt att förhållandet var omvänt: Kajsa gjorde 65 procent av sysslorna.

– Det var en kalldusch för mig. Nu vet jag att jag överskattar min arbetsbörda. Med spelet blev det så konkret att man var tvungen att göra saker varje dag. Första gången var jag ogin, säger Dennis.

Kajsa fyller i:

– Ja, du var misstrogen och trodde till och med att jag fuskade till mig poäng!

LÄS OCKSÅ: Så fick vi en mer jämställd relation – minskade vardagsbråken med 100%

Listorna hjälpte Dennis och Kajsa att bli mer jämställda.
Listorna hjälpte Dennis och Kajsa att bli mer jämställda. Foto: Jezzica Sunmo

Vecka efter vecka såg Dennis att han låg efter hela tiden. Trots att han själv tyckte att han lade hela dagen på att städa eller rensa avlopp - vilket gav fler poäng - så räckte det ändå inte.

Paret medger att de just gått igenom en period då de inte planerat hushållssysslorna lika väl som de gör annars.

– Då är det lätt att falla in i gamla mönster och att ojämlikheten kryper tillbaka, säger Dennis.

Han säger också att det kan vara viktigt för kvinnor att luta sig tillbaka under julförberedelserna. Kajsa håller inte med.

– Det blir jag faktiskt irriterad när jag hör. Det måste finnas förutsättningar för en kvinna att luta sig tillbaka också. Kajsa älskar julen - det gör inte Dennis. Därför var det svårt att komma överens om hur de skulle fira högtiden tillsammans när de först bildade familj.

– I början flängde vi runt till olika firanden, vilket kan vara en anledning till att vi inte trivdes. Det var inte förrän vi fick barn ihop som vi kände att vi ville ta ett eget ansvar för julfirandet, säger Dennis.

LÄS OCKSÅ: 8 enkla tips till en jämställd relation – börja redan idag

Sedan 2017 har de själva stått för släktens julaftonsfirande hemma i Stockholm. Det blev upptakten till att de mer aktivt började diskutera hur de faktiskt ville fira jul och därmed också hur de olika sysslorna tydligare skulle delas upp.  De kom på själva grundorsaken till att Dennis inte har tyckt om julen: han har vuxit upp med att bara dyka upp på julafton. När allt redan är förberett och serverat blev julen mest långtråkig. För Kajsa handlade julen snarare om hela förberedelsen under adventsveckorna, att baka och pyssla.

– Vi förstod att om vi ska fira jul, då måste vi välja vilka förberedelser som är roliga, så att det är en del av upplevelsen. Det ska inte bara vara den ena personens barndomsjul som ska checkas av, vi ville genomföra julen på vårt sätt, säger hon.

De insåg att Dennis tyckte att det var viktigt med ett dignande och vegetariskt julbord. För Kajsa handlade det mycket om att baka julgodis, julens dofter, detaljer som att hitta på rim. Denna lista på överenskomna och viktiga förberedelser bröt de ner i en tidsplan och fördelade ansvaret.

– Men då var det uttalat att det inte blev jämlikt, för Kajsa har mer kunskap. Jag minns också hur rädd jag var för att göra många av sakerna och att det skulle bli fel, säger Dennis.

Vi stämmer hela tiden av hur veckan har varit och hur vi vill att nästa ska se ut

Under de två senaste åren har arbetsfördelningen jämnat ut sig mer. Men det är ännu inte rättvist.

– Jag tror att man måste öva. Vi har även bett en vän som också jobbar med projektledning om råd för hur man gör en bra avstämning veckovis. Så det gör vi nu: Vi stämmer hela tiden av hur veckan har varit och hur vi vill att nästa ska se ut. Sedan skriver vi vad vi älskat, vad vi saknat och vad vi längtat efter i veckan. Vi skriver i varje kategori och pratar om vad det betyder för nästa veckas planering, säger Kajsa.

Dennis berättar att det exempelvis kan handla om att de vill få tid att ”städa det där jäkla rummet, som annars aldrig blir av”.

– Eller att vi lägger märke till att någon av oss inte har fått tillräckligt med tid för sig själv eller sina vänner. Då måste vi väga upp för det och prioritera om, säger han.

Dennis ansvar är julbordet, men Kajsa är, precis som många kvinnor, oftast projektledare; tar reda på om någon är allergisk, planerar om något behöver göras i god tid eller ser till att alla som sover över har rätt sängkläder.

– Det där arbetet har tidigare varit helt osynligt för mig. Det är något jag börjat jobba med de senaste två åren bara - allt arbete som kommer med att ha gäster och det förarbetet, säger Dennis.

Jag har insett att jag vill leva jämställt även i praktiken

Dennis upplever att det från män är ett återkommande argument att kvinnor borde ge beröm när mannen genomfört någon syssla. Han har själv känt så i en tidigare relation.

– Men nu fattar jag att jag inte är en hund som kan uppfostras till att jobba hårdare genom att bli belönad. Jag har snarare utvecklats när jag och Kajsa satt oss ner och pratat om vad vi vill ha ut av relationen. Jag har insett att jag vill leva jämställt även i praktiken, säger han.

Dennis säger också att han slutat att gnälla, vilket sparar mycket frustration.

– Tidigare har jag ofta ifrågasatt många förberedelser, som ”Behöver vi verkligen bädda sängarna innan gästerna kommer?”. Sedan har jag sett att det var rätt bra trots allt. Att bara hoppa över tjafsandet frigör energi och tid.

LÄS OCKSÅ: Psykoterapeuten om jämställdhet: Fem pappamånader skulle göra skillnad

Kajsa och Dennis tipsar:

1. Planera i god tid och kommunicera. Då är chansen större för att arbetet fördelas mer jämlikt. Gör veckoavstämning och använd er av exempelvis listappar.

2. Erkänn expertisen hos den mer erfarna. Det finns kunskapsskillnader mellan parterna, men jobba samtidigt på att jämna ut dem.

3. Låt gästerna hjälpa till. Fundera över om de måste komma till dukade bord, eller om det faktiskt är kul att umgås och ordna det sista ihop.