ANNONS

Innehåll från We Effect

Foto: Adam Öjdahl

Julklappen som gör skillnad (och som stärker kvinnor världen över)

Att kämpa för en rättvis värld sker inte i en handvändning. Med faktum är att du kan göra skillnad!

Julen handlar om att ge, så vad kan vara finare än att bidra till en bättre framtid för världens kvinnor? We Effect vill bidra till att ge kvinnor mer kraft och utrota fattigdom. Hjälp dem på vägen med en julklapp som ger kraft och hopp!

5 steg kan göra skillnad på kort och lång sikt – för den enskilda kvinnan och för en hel omvärld.

1. Allt börjar med jämställdhet

 Kvinnor i jordbrukskooperativet Las Tablas i västra El Salvador. Precis som i resten av Latinamerika var våld ett vanligt inslag i kvinnornas liv. Genom stöd från We Effect började kooperativet rikta fokus på jämställdhet och ett projekt för att stärka kvinnornas ekonomiska och politiska egenmakt. Foto: Liinu Diaz Rämö.

Det är ganska enkelt: Om världen skulle bli mer jämställd så minskar fattigdomen. Majoriteten av dem som lever i fattigdom är kvinnor. På flera platser runt om i världen arbetar biståndsorganisationen We Effect för att ge kvinnor i utsatta områden möjlighet till mer inflytande och därigenom möjlighet att skapa ett bättre liv för sig och sin familj. Kvinnor och flickor är nyckeln till en värld utan fattigdom!

2. Rätten till en egen bit mark

 Salha Almoher är en av kvinnorna i ett jordbrukskooperativ som bildades med stöd från We Effect i det ockuperade Västbanken. Idag har kooperativet 30 medlemmar, bestående av kvinnor som kommer från fattiga byar i dalen. Foto: Marcus Lundstedt.

Ett framgångsrikt sätt att lyfta människor ur fattigdom är att stötta småskaliga bönder till ett hållbart jordbruk och värdigt boende. Om kvinnor fick samma möjligheter som män skulle skördarna öka så mycket att minst 100 miljoner människor skulle slippa gå hungriga (enligt FN). När kvinnor får ökat inflytande gynnar det hela familjerna eftersom mer pengar läggs på mat, sjukvård och utbildning.

3. Hjälp på plats

Det är en sak att bidra med pengar härifrån, men något helt annat att finnas på plats; att tala språket, förstå de lokala sederna och traditionerna. Därför stöder We Effect satsningar av lokala organisationer och projekt som drivs av människor som själva lever i fattigdom.

4. Utbildning och ett startkapital

Beth Kiumo Daniel var med och startade spar-och lånegruppen Kavilinguni Chui Self-help Group i Kenya. Genom stöd från We Effect utbildades kooperativets personal i hur de kunde öka kaffeproduktionen, utnyttja kooperativets markägor för att öka skördegarantin. Foto: Fredrik Lerneryd

Hur ska man ta sig ur fattigdom när man inte har möjlighet att spara eller låna för att kunna investera? Över en miljard kvinnor saknar tillgång till banktjänster och det blir ett hinder som håller dem kvar i fattigdom. För Beth Kiumo Daniel i Kenya vände livet när hon fick lära sig att se en höna som en investering. Genom We Effect fick hon och hennes kooperativ utbildning i att öka sin produktion, utnyttja sin mark bättre, jämställdhet, entreprenörskap och de fick stöd att starta en spar- och lånegrupp.

5. Hjälp till självhjälp

När Betty Nakiberu bodde i slummen i Kampala, i Uganda, fick hon ofta höra att hon skulle dö snart eftersom hon lever med HIV. Idag är Betty styrelseordförande i Kwefako Housing Cooperative Society och har själv varit med och byggt sitt hus. Foto: Fredrik Lerneryd

Ett viktigt steg ur fattigdom är att med stöd själv vara delaktig och påverka sin framtid. Att leva med HIV är ett stort stigma, och i Uganda blir kvinnorna ofta utstötta ur samhället. Genom att  gå med i ett kooperativ som stöder smittade kvinnor har Betty fått nya möjligheter och ett nytt liv. Kooperativet har en stor supportfunktion för medlemmarna. En viktig del är förstås att lära dem att ta hand om sin hälsa, och sin kost. När de väl fått styrka så gäller det att lära sig att tjäna pengar och att spara för ett bättre liv.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och We Effect och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!